Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
peygamberliğini ilan ettikten sonra müşrik kelimesi kullanılmaya başlanmıştır. Allah'a karşı gelen, başka ilahlar edinen ya da kendi yaptığı putlara tapanlara müşrik denilmiştir. Allah'tan başka varlıklara inanmak şirk olarak adlandırılır. Allah'a şirk koşanlar da müşriklerdir.
Kâfir ise, şeriatın ilkelerini ve hükümlerini çiğneyen, hakkı gizleyen, Allah'a şükrünü yerine getirmeyen kişidir. Münâfık da kararsız, iki yüzlü, menfaatleri gereği inanmadığı halde inanmış gibi görünen kimseye verilen isimdir. Münâfıklar iki yüzlüdür, kalplerindeki ile dillerindeki farklıdır.
Mümin, kafir, müşrik ve münafık gibi sıfatlar, insanların inanç yönlerini nitelerken; mücrim, müfsid, müsrif, alim, sadık, fasık ve zalim gibi sıfatlar da onların amel durumuna göre kullanılan kavramlardır. Kur'ân'a göre inanç bağlamında insanlar, Müslümanlar ve gayrimüslimler olarak tasnif edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Müşrik , Kâfir:
Aynı şekilde “Müşrik” ile “Kâfir” de eş anlamda kullanılmaktadır.
Kâfir (Arapça: كافر - kāfir, çoğulu: كفّار - kuffār, kadın için kâfire kullanılır, çoğulu: kevâfir), İslam dinî terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişiye denir.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Ona göre Kur'ân-ı Kerîm'de sözü edilen münafıklar iki çeşit olup birincisi kalbinde küfrü gizlediği halde zâhirde mümin olduğunu söyleyen kişidir. Bunun halis münafık olduğu hususunda İslâm âlimleri ittifak etmiştir. İkincisi kalbinde hem iman hem nifak unsurlarını bulunduran kimsedir.
1 Terimsel açıdan ise müşrik kelimesi Allah ile birlikte başka ilahlar edinen yahut Allah'tan başka ilaha tapan kimse için kullanılır. Nitekim Allah'tan başkasına ta- pan, mabud olması açısından taptığı şeyi Allah ile eşitlemiştir. Bu bağlamda her müşrike kâfir, her şirke de küfürdür denilebilir.
Müşrik nedir sorusunun cevabı Tanrı'nın yerine başka bir Tanrı daha koyan ve ona inanan kişiye denilmektedir. Bir kişi eğer Tanrı'nın yerine başka bir yaratıcıya inanıyor ve bu dava peşinde koşuyorsa bu kişiye müşrik denilir. Özellikle peygamber döneminde pek çok kişi bu sıfatla anılmıştır.
Müşrik demek Tanrı'ya ortak koşan kişi demektir.
Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet. edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde. durmaz."
Münâfıklar gerçekte Allah'a ve namazın farziyetine inanma- dıkları için, kıldıkları namaz derûnî boyuttan yoksundur. Onlar sırf bedensel davranışlarıyla ve dillerinin telaffuzuyla namaz kılarlar.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslâhçı bilir.
Hadislerde münâfıklar iki sürünün ortasında durup nereye katılacağını bilemeyen koyuna benzetilmiş; özellikle yalan söylemek, sözünde durmamak ve emanete hıyanet etmek münâfıklık alâmeti olarak zikredilmiştir.
Bir kısım münafıklar kendi hallerindedir. Böyleleri ikaz ve irşat edilmeli, dillerindeki imanın kalplerine inmesi sağlanmalıdır. Bir kısmı ise, müslüman görünmekle birlikte İslâm aleyhine çalışır. Bunlara karşı uyanık olmalı, ayrıca başkalarını da uyarmalıdır.
Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.
Fâsık, Allah'a itaat etmekten büyük ölçüde çıkıp dinin sınırlarını aşan kimsedir (Mefâtîḥu'l-ġayb, III, 200; V, 165). Râgıb el-İsfahânî'ye göre az veya çok olsun her günah fısktır. Fâsık ise şeriatın hükümlerini benimseyip ikrar ettikten sonra bunların tamamını veya bir kısmını ihlâl eden kimsedir.
Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayan tanımlamak için kullanılan terim. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam'dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
MÜŞRİK ateist demek değildir. Şirk (ortak) koşan; kanıtların/ayetlerin bir kısmını reddeden, Hakk'ın yerine insani yorumu koyan demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri