Yunan kuvvetleri kuşatma altına alındı. Dumlupınar Meydan Muharebesi: 30 Ağustos'ta başlayan savaşı bizzat Türk Ordusu Başkomutanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa yönetti. Yunan Ordusu Başkomutanı Nikolaos Trikupis esir alındı. Savaş kesin bir şekilde Türk zaferiyle sonuçlandı.
11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Mütarekesi ile de Türkiye-Yunanistan arasındaki savaş durumu sona ermiştir.
1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, (diğer adıyla Otuz Gün Savaşı) 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay süren savaş, Osmanlı Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı.
“Osmanlı Devleti'nin Kazandığı Son Harp Türk Yunan Savaşı 1897 (1313) II”.
Savaş sonunda tarafların kayıpları da şu şekildedir: Türkler: 5.713 şehit, 18.480 yaralı, 828 esir ve 14.268 kayıp. Yunanlılar: 3.758 can kaybı, 18.955 yaralı, 354 kayıp. Sakarya Meydan Muharebesi sonucu, askerî harekât yön değiştirmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Antlaşma ve protokoller
Girdiği savaşlarda ağır kayıplar veren Osmanlı Devleti, 1829 yılında Edirne Antlaşmasını imzalayarak Yunanistan'ın bağımsızlığını tanıdı (Ayrıca Sırplar da bu antlaşmayla özerklik kazanmışlardır). Bu sayede Yunanistan fiilen ve hukuken bağımsız olmuştur.
Ploşnik Savaşı, Topliça Nehri kıyısında bulunan " Ploşnik" diye bilinen yerde meydana gelmiştir. Ploşnik Bozgunu da denilen bu muhabereden Osmanlı Kuvvetleri büyük bir yenilgi alarak mağlup olmuşlardır. Bu bozgun Osmanlı Devleti'nin 1386 yılında ilk yenilgisi olarak da tarihe geçmiştir.
Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
1832'de Yunanistan Devleti, Osmanlı yönetimi tarafından da resmen tanındı. Böylece Yunanistan'ın ilk sınırlarını oluşturan Mora Yarımadası ve yöresinde 1460'ta başlayan ve 400 yıl süren Osmanlı hegemonyası sona ermiş oldu. Aynı yıl, İngiltere'nin baskılarıyla Yunanistan'a Kraliyet yönetimi getirildi.
İstanbul'un fethi sonrası
1458 yılında Atina'yı, 1460 yılında Mora Yarımadası'nı almış, Venedikliler ve Cenevizliler her ne kadar bazı Yunan adalarını bırakmamışsa da 1500 yılına gelindiğinde Osmanlı Devleti Ege Denizi'ndeki adaların pek çoğunu ele geçirmiştir.
Tesalya veya Teselya (Yunanca: Θεσσαλία - Thessalía), Yunanistan'ı oluşturan 13 bölgeden biridir. Dört alt yönetim birimine ayrılmıştır. Merkezi Larisa kentidir. Orta Yunanistan'da bulunan bölgenin Ege Denizi'nin batı kıyılarına sınırı vardır.
Mustafa Kemal, 1 Eylül günü o tarihi emrini verdi: Ordular ilk hedefiniz Akdeniz, ileri!.. Ve taarruza geçen Türk askeri, 9 Eylül'de Yunan işgali altındaki İzmir'e girdi. Düşmanı denize döktü.
1897 Türk-Yunan Savaşı Osmanlı Devleti'ne baş kaldırarak bağımsızlığını ilan eden Yunanistan'ın bir kez daha harekete geçerek Girit Adası'nı ele geçirmek istemesi üzerine meydana gelmiştir. Bugün üzerinden 110 yıl geçmiş olan Türk-Yunan Savaşı, Nisan-Mayıs aylarında meydana gelmiş ve çok kısa sürmüştür.
Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Her ne kadar bu yüzyılda iki devlet arasında herhangi bir savaş vuku bulmasa da, 16. yüzyıla girildiğinde Habsburglar, Osmanlı'nın Avrupa'daki en önemli düşmanı ve rakibi olarak belirmiştir.
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Türkiye 3 - 1 Yunanistan (MAÇ SONUCU - ÖZET)
1430 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren Selanik, 1912 yılına kadar yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır. Asya ile Avrupa kıtasının geçiş noktasında olan Selanik, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki önemli bir liman şehri olmuştur.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik 20. YY'dan sonra Yunanistan yönetimine geçmiştir.
29 Mart 1430'da zorla alman Selanik'ten yedi ay sonra Yanya yöneticileri kendiliklerinden teslim olarak kentin anahtarım Sultan Murad'a teslim etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri