2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
Swift'e göre Türkçede 42 sesbirim vardır. Bunlar ünlü, ünsüz ve parçalarüstü sesbirimler başlıkları altında toplanmıştır.
Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Sonuç olarak Türkçenin yazım kurallarının, anlam ve ses özellikleri esas alınarak yapılandırıldığı, bazı anlam olaylarının dilin yazım kurallarına yansıtılmadığı, sesçil bir alfabenin Türkçenin ses söyleyişine uygun olduğu görüşüne varılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Ses Değişmelerinin Nedenleri
Ses değişmeleri dilin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığı gibi, dil dışı psikolojik, sosyolojik, nörofizyolojik nedenlerden meydana gelebilir. Bir biçim birimi (morfem, Türkçede kelime ve ekler) eş zamanlı ya da art zamanlı olarak ses değişmesine uğrayabilir.
Kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz.
Türk alfabesinde j harfinden sonra, l harfinden ise önce yer alan k harfi, en çok kullanılan ünsüz harfler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 3 harften meydana gelen “kan” ve “kap” gibi sözcüklerden, on beş harfin yan yana gelmesi sonucu türetilen “kabiliyetsizlik” gibi sözcüklere kadar yaklaşık 6000 kelimenin ilk ...
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
Ses bilgisi ya da fonetik sözcüğü, Yunanca “ses” anlamında olan phōnḗ sözcüğünden türetilen ve “işitilen, duyulan” anlamına gelen phōnētikós sözcüğünden gelmektedir. Ses bilgisi, dilsel seslerin öğelerini araştırır.
Türkiye Türkçesinin resmî alfabesinde 29 fonem vardır. Bu fonemlerden herhangi birini ötekilerden ayırıp incelediğimizde seçtiğimiz bu fonemin geri kalan 28 fonemden en az bir özellik bakımından ayrılması gerekir.
Sonuç olarak Türkçenin yazım kurallarının, anlam ve ses özellikleri esas alınarak yapılandırıldığı, bazı anlam olaylarının dilin yazım kurallarına yansıtılmadığı, sesçil bir alfabenin Türkçenin ses söyleyişine uygun olduğu görüşüne varılmıştır.
dilde anlamı olan en küçük ses birimi; söz konusu dili konuşan bireylerin, diğer birimlerden ayırt edebildikleri en küçük ses birimi. İki eğik çizgi arasında gösterilir: Örnek: /a/. Bir konuşma sesinin oluşturduğu anlam diğer konuşma sesinkinden farklıysa, o bir fonemdir.
Türkçede ses ile harf arasında birebir ilgi vardır. Bir ses yazıda bir harfle gösterilirken, bir harfin okunuşunda da bir ses çıkarılır. Yani a, b, c, d gibi sesler yazıda birer harfle gösterilir. Almancadaki ş sesinin, yazıda sch harfleriyle gösterilmesi gibi bir durum Türkçede yoktur.
Türkiye'deki 81 ilin 50'sinin adında "A" harfi bulunmaktadır. "A" harfinden sonra en çok kullanılan harfler "İ", "E", "O", "Y" ve "K" şeklindedir. Türkiye'de bulunan şehirlerin yazılışında en az kullanılan harfler ise "I", "Ç", "Ş", "Ü", "Z" ve "Ğ" olarak sıralanabilir.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
"ğ" harfi Türkçede 9. harftir. "ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur.
Türkçe'de b harfi ile biten kelime yoktur.
Örneğin; göZLük, eLLi, baŞKan gibi sözcüklerde yan yana gelen ünsüzler farklı seslemdedir. Bu durumda üç ünsüz bile yan yana gelebilmektedir. Örneğin; TüRKÇe, seRTLik, deNKLik gibi...
mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz. israrla b ve d ile bitirilmeye zorlanan kelimeler kulakta islami bir tat birakir. türkçeyi sadece türkiyede konuşulan bir dil zannedenlerin sorunu olan harfler. türkçe *de hiçbir kelime b, c ve d harfleriyle bitmez, bitemez.
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir. 9. Türkçede sözcük içerisinde “b” sesinden önce gelen “n” ünsüzleri “m” ünsüzlerine dönüşür. Bu ses olayı- na dudak ünsüzlerinin değişmesi denir.
İç seste ünlü türemesi:
Geniş-düz ünlü: sapsağlam>sapasağlam, düzdüz>düpedüz, güpgündüz>güpegündüz, darcık>daracık, yapyalnız>yapayalnız, vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri