Türkçede Zarflar (Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 2563 zarf yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise 2.664 zarf bulunuyor.)
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir.
Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Yineleme Zarfları: Daha önce gerçekleşen bir fiilin, tekrarlandığını belirten zarflardır. Cümle içinde kullanılan başlıca yineleme zarfları ise yine, ikide bir, bir daha, kimi kez, tekrar, ara sıra, bazen, bazı bazı, sık sık gibi sözcüklerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır. “Hiç olmazsa”, “hiç değilse”, “hiç yoksa”, “hiç şüphesiz” yapılarını bağlaç olarak değerlendirir (s.1095).
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Kesinlik Zarfları (Durum Zarfı)
Elbet, elbette, mutlaka, kuşkusuz, hiç kuşkusuz, asla, hiç mi hiç ve ne olursa olsun kelimeleri cümlede kullanılır. Örnek: Kesinlikle, hiçbir şüpheye yer bırakmadan, tam bir eminlikle.
Bir cümle içerisinde öznenin yaptığı ya da etkilendiği eylemlere fiil denir. Fiillere yöneltilen tüm sorular ise (Örneğin, neden, nasıl ve ne zaman) soru zarfı olarak nitelendirilir.
Türkçede “henüz” zarfını zaman bildirmek için kullanıyoruz. Bu zarfın, olumlu ve olumsuz cümlelerde olmak üzere iki farklı kullanımı bulunmaktadır. 1. Olumlu fiil cümlelerinde cümleye fiilin yeni, az önce, şimdi, şu sıralarda gerçekleştiği veya gerçekleşmekte olduğu anlamını verir.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Türkçede zarflar, sadece fiilleri değil, sıfatları ve zarfları da niteleyebilen yardımcı sözcüklerdir. Böylece zarflar; isim soylu olan sıfat ya da zarfların belirteçleri olduk- larında aynı sıfatlar gibi tamlayan tamlanan ilişkisi içerisinde bir sözcük grubu yani “tamlama grubu” oluşturabilmektedirler.
(zarf) bu nedenle, bundan dolayı, o yüzden, bu yüzden, bunun için, onun için.
Karaağaç'a göre isim cümlelerinde zaman bildirenler dışında zarf tümleci bulunmaz (2009: 184, 195, 204).
Zarflar fiilleri, fiilimsileri, zarfları ve sıfatları; yer - yön, durum, zaman, ölçü – miktar ve soru kavramlarıyla niteleyen sözcüklerdir. Olanları babasına bir bir anlattı. (Fiili niteler.) Sen çok çalışarak başarabilirsin.
Fiillerin ve fiilimsilerin yapıldığı zamanı gösteren zarflara zaman zarfı denir. "Dün, bugün, yarın, şimdi, gece, gündüz, güpegündüz, cuma günü, haftaya, önceki gün, sabahleyin, az ön- ce, geç, iki günde, uzun zaman, biz gelmeden, demin, henüz, hâlâ, daha, artık, sonra, evvelâ, henüz, hemen, geceleri, önceden..."
3.2. Üstünlük belirteçleri: daha. 3.3. En üstünlük belirteci: en. 3.4. Aşırılık belirteçleri: çok, gayet, pek, fazla, epeyce, az, azıcık. 4. Niteleme ve durum belirteçleri 4.1. Niteleme belirteçleri: iyi, doğru, güzel.
2- Hep ben konuştum, biraz da sen anlat. (Bu cümlede ''hep'' zaman zarfı, biraz ise miktar zarfı olarak kullanılmıştır.)
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşan kelime grupları cümlede yan cümlecik oluşturabilirler. Fiilimsiler bulundukları cümleyi birleşik yapılı hâle getirebilirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir. Fiilimsileri niteleyen kelimeler zarf görevinde olurlar.
Zarf tümleci cümle içerisinde yüklemi nasıl, ne zaman, kim tarafından gibi sorulara cevap veren bir tümleçtir. Zamir ise cümle içerisinde yer alan isimlerin yerlerini almaları ile bilinir.
Öyle sözcüğü bir kelimenin anlamını güçlendirmek, aşırılık katmak amacıyla zarf görevinde de kullanılır. Böyle bir durumda bir art gönderim unsuru olarak değerlendirilmeyen öyle sözcüğünün görev adı miktar zarfıdır.
Türkiye Türkçesinde eskiden, dün, demin, şimdi, sonra, birdenbire gibi zaman zarfı olan çok sayıda sözcük bulunmaktadır. 2.4.1.2.Yer ve Yön Zarfları: Fiilleri yer ve yön bakımından belirleyen sözcüklerdir.
4.Öbekleşmiş Zarflar: İki ya da daha çok sözcüğün biçimce ayrı yazılmasına karşın anlamca kaynaşmasından oluşan zarlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri