Türkiye'deki Arnavutlar büyük ölçüde İstanbul'da yoğunlaşmış durumda ve az sayıda Arnavut da Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi diğer büyük şehirlerde yaşıyor.
Haritada İstanbul'da 3 milyon, Bursa'da 1 milyon, Ankara'da 890 bin, İzmir'de 600 bin, Konya'da yaklaşık 250 bin Arnavut'un yaşadığı yazılmış.
Balkanlar'da yaşayan yaklaşık 6 milyon Arnavut'un da 3 milyonu Arnavutluk'ta, geriye kalanı başta Kosova, Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Yunanistan gibi komşu ülkelerde yaşıyor.
Türkiye. Türkiye'de net olarak kaç Arnavut olduğu konusunda kesin bilgi yoktur, nüfus müdürlüklerinde etnik kimlik kaydı yapılmadığından dolayı, gayri resmi olarak bu sayının 3.500.000 - 6.000.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.
İstanbul'un Avrupa yakasında Çatalca, Eyüp, Kasımpaşa ve Anadolu yakasında Altunizade Moda semtlerinde yaşayan Arnavutlar mevcuttur. İstanbul ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.
Dil bilimsel olarak Arnavut dili, Hint-Avrupa dilleri grubuna aittir ve dil bilimciler tarafından Baltık-Slav (Doğu), Hint-Avrupa ve Germen (Kuzey) dillerine benzetilmektedir.
Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.
Arnavutça'nın, Toska lehçesi ülkenin güney kesiminde, Gega lehçesi ise ülkenin kuzey kesiminde konuşulmaktadır. Tip olarak da bu iki lehçeyi konuşan insanlar farklılık gösterir. Gegalar ince uzun, Toskalar ise kısaca boylu ve daha tıknazdır.
Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg.
Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik Denizi kıyısında yer almakta olup, kuzey ve kuzeydoğuda Karadağ, Kosova, doğuda Makedonya, güney ve güneybatıda Yunanistan ile komşudur. Ilıman iklim hâkimdir; kışlar soğuk, bulutlu, yağışlı; yazlar sıcak, açık, kurudur; iç kesimler daha soğuk ve daha rutubetlidir.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Arnavutça, Hint-Avrupa dil ailesinin dillerinden birisi olup, bu ailede Yunanca gibi diller tek başına; Latin, Germen ve Slav dilleri ile hiçbir bağlantısı olmayan bir dildir.
Arnavutluğa “Albania” ve Arnavutlara “Albanian” denir. Şemseddin Sami'ye göre 'Arnavut' kelimesinin anlamı 'Çiftçi' demektir. Arnavutluk (Shqipëria), Arnavutça (Shqip) ve Arnavut (Shqiptar) sözcükleri kök bakımından kartal (Shqiponja)'dan türetildiği de söylenmektedir.
Arnavutluk'ta resmî dil olarak Arnavutça kullanılmaktadır. Bu dilin dışında ise ülkede Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca konuşulmaktadır.
2010 yılında yapılan bir anlaşma sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Arnavutluk'a yapacakları yolculuklar için vize alması gerekmiyor. 6 ay içinde toplam 90 günlük konaklama koşuluyla, yalnızca pasaportunuz ile ülkeye giriş yapabilirsiniz.
Birkaç Arnavutça kelime ve cümle
Si jeni? Nasılsınız? Kush jeni ju?
Si thuhet '' teşekür ederim...
Bir Hint-Avrupa dili olan Arnavutça, ilk olarak Karadağ taraflarında konuşulmaya başlanmıştır. Daha sonra İtalya ve Yunanistan'ı eski topluluklarında konuşulmaya başlanmıştır. Eski bir dil olan Arnavutça zor dillerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Japonca, Çince gibi oldukça zor olan bir dildir.
Yunanistan nüfus sayımlarında etnik köken kaydetmezken, Arnavutlar ülkedeki en büyük etnik azınlığı ve en yüksek göçmen nüfusunu oluşturuyor.
Arnavutluk, ağırlıklı olarak kökene dayalı vatandaşlık başvurusu kabul etmeyen bir ülkedir. Arnavutluk vatandaşlığı, doğum, evlilik veya doğalizasyon gibi diğer yollarla elde edilebilir.
Bugün Türkiye ve Balkan Türkleri, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya Müslümanları genel olarak Hanefîdirler. Hicaz, Suriye Yemen'in, Aden bölgesindeki Müslümanların bir kısmı da Hanefidir (Ebû Zehra, Ebû Hanife, terc.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri