Ayrıca, ülkemiz Avrupa'ya alabalık ihracatında ilk sırada yer alıyor. Fındık üretiminde lider ülkelerden olan Türkiye'de fındık ve mamulleri ihracatı TİM'in verileri göre, 2021 yılında 2 milyar 260,7 milyon dolara çıktı.
Otomotiv endüstrisi en çok talep gören sektör oldu
Ülkeye en az dış satımı 4 milyon 913 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri, 6 milyon 443 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 9 milyon 526 bin dolarla tütün, 10 milyon 523 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 30 milyon 71 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı yaptı.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye'den Avrupa'ya en çok ihraç edilen ürünler
Madencilikte Avrupa'ya özellikle krom, bor, cıva, manganez, bakır ihraç edilmektedir. Tarım ürünlerinden ilk sıraları pamuk, tütün, sanayi bitkileri, incir, üzüm, zeytin, buğday, sebze ve meyve, canlı hayvan ve deniz ürünleri almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Sanayi sektörü Almanya milli gelirinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Başlıca İhracat Ürünleri Makina, taşıt araçları, kimyasal ürünler, demir-çelik, gıda, tekstil. Başlıca İthalat Ürünleri Makina, taşıt araçları, gıda, demir- çelik, kimyasal ürünler, tekstil, hazır giyim.
Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat ve ithalat verilerine bakıldığında en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya; en çok ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğu görülmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 455 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 933 milyon dolar ile ABD, 864 milyon dolar ile İtalya, 813 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 738 milyon dolar ile Fransa takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,9'unu oluşturdu. İthalatta Çin ilk sırayı aldı.
EN FAZLA İTHAL EDİLEN ÜRÜN BUĞDAY OLDU
2023 yılının ilk 6 ayında en fazla ithal edilen ürün, 2 milyar 303 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdaydan sonra sırayı 1 milyar 83 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 917 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı aldı.
İhracat ve ithalat ürünleri
Türkiye'nin İngiltere'ye ihraç ettiği ürünler başında altın, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu taşıtlar, demir çelik ürünleri, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenleri oluşturuyor.
Yurt dışına ürün satmak için genel olarak iki farklı seçeneğiniz vardır. Bu seçeneklerin başında tüm dünya ülkelerine satış yapabilmenizi sağlayan sanal Pazar yerleridir. Diğer yöntem ise e-ihracat sitesi kurmakla başlamaktadır.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken, en fazla dış satımın 4.9 milyar dolarla Almanya'yı, 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya, 2.76 milyar dolarla Birleşik Krallık, 2.48 milyar dolarla Fransa ve Rusya, 2.43 milyar dolarla İspanya izledi.
Dış ticaret açığı Ocak-Aralık döneminde %137,0 arttı
Ocak-Aralık döneminde dış ticaret açığı %137,0 artarak 46 milyar 211 milyon dolardan, 109 milyar 539 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Aralık döneminde %83,0 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,9'a geriledi.
Türkiye 2011-2021 döneminde dünya ihracat liginde ise 2 basamak yükseldi. 2011'deki ihracat tutarıyla 32'nci sırada yer alan Türkiye, 2021 itibariyle 30'uncu oldu. Anılan yıl dünya ihracat liginde ilk beş değişmeyerek; sırasıyla Çin, ABD, Almanya, Japonya ve Hollanda olarak sıralandı.
İstisnai bazı uygulamalar dışında et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, egzotik hayvan ve bitkiler, ateşli silahlar, patlayıcı madde, uyuşturucu madde ve pornografik malzemenin ülkeye sokulması yasaktır.
Yurt dışına ürün satmak için tercih edilebilecek iki yoldan söz edilebilir. Bunlardan birisi tüm dünyaya ürün satmanıza izin veren sanal pazar yerleri, diğeri ise kendi e-ihracat sitenizi kurmaktır. Kendi içinde bu iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları vardır.
Türkiyeden Almanyaya sigara götürmek isteyenlerin. 200 adet götürebileceği bu da Türkiye standartlarında 1. pakette 20 adet olduğuna göre 1 kartona eşit olduğu. görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri