Potasyum karbonat ve bi karbonat içeriğine sahip eşsiz bir potasyum kaynağıdır. İçeriğinde %25 potasyum oksit ihtiva eder, potasyum oksit formuyla uygulandığı bitkide ani olgunlaşma yapmadan, meyve büyümesi yaparak olgunlaşmayı sağlar.
Potasyum karbonat, K2CO3 formülüne sahip inorganik bileşiktir. Suda çözünen beyaz bir tuzdur. Nem çekerek sıvılaşan ve genellikle nemli veya ıslak bir katı olarak görülür. Potasyum karbonat esas olarak sabun ve cam üretiminde kullanılır.
Potasyum karbonatın bitkilerin gelişimi için çok önemli bir element olduğu bilinmektedir. Çünkü potasyum maddesinin çoğu toprak tipinin bileşiminde yer almakta ve gübreleme yapısında kullanılmaktadır. Potasyum karbonat suda çözünür hale gelir ve şişelenmiş suyun tadını iyileştirmek için kullanılır.
GordoMax NPK'lı verim arttırıcı bir üründür. Meyvelerin tutumunu artırarak hepsinin büyümesini ve uniform çıkış yapmasını sağlar. Narenciye ağaçlarının haziran dökümünü engeller. Azottan sonra bitkilerin en fazla gereksinim duyduğu element potasyumdur.
Potasyum bitkilerde kök gelişmesini ve büyümesini olumlu şekilde etkilerken bitkilerde yatmayı önler, soğuğa dayanıklılığı artırır, erkencilik sağlar, azotun etkinliğini artırır, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı olumlu şekilde etkiler.
İlgili 29 soru bulundu
Potasyum bitki dikim/ekiminden itibaren bitkilere artan dozlarda sürekli olarak uygulanmalıdır. Bitkiler potasyuma en çok meyve tutumu-gelişme döneminden itibaren ihtiyaç duyarlar.
Potasyum noksanlığı kumlu, hafif tekstürlü topraklar üzerinde yetiştirilen bitkilerde daha çok görülür. Bitkilerde hemen görülebilir semptomlar ortaya çıkmaz. Önce büyüme oranında bir gerileme olur, daha sonra kloroz ve nekrozlar görülür.
FOSFOR (P), bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Düzenli olarak gübre kullanın
Sebzeleriniz için verimli büyüme performansı önemlidir. Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile en azından 4-6 haftada bir beslenmelidir. Ancak bazı sebzelerde, özellikle domateste, gerekilen miktarın fazlası gübre vermek ürünün verimliliğini düşürecektir.
Potasyum Gübre Nasıl Uygulanır? Potasyumlu gübreler, damla sulama ile bitki köküne, serpme yada mibzerle toprağa, püskürtme yöntemiyle de yapraktan uygulanabilir. Meyve ağaçlarında ise, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılarak yada damla sulamayla verilebilir.
Potasyum karbonat, havada çok hızlı oksitlenmeye giren bir maddedir. Bu nedenle saklama koşulları iyi ayarlanmalıdır. Hava ile teması kullanılmadığı zaman kesilmelidir. Bu madde su ile de aynı tepkiyi gösterebilir.
Bahçenizdeki istenmeyen otlardan kurtulmak için 4 çay kaşığı karbonat ve yaklaşık 4 litre suyu karıştırın. Bu karışımı sorunlu bölgelere uygulayabilirsiniz. Meyve ve sebzeleri küften korumak için de 1 yemek kaşığı karbınat, 2.5 yemek kaşığı ziraat yağı ve yaklaşık 5 litre suyu karıştırarak üstlerine sıkabilirsiniz.
Çiçeklenme ve meyve olgunlaşma döneminde de uygulama yapılıyor. Eğer killi topraklarda kullanılacaksa, potasyum gübresinin ekimden önce verilmesi önem taşıyor. Kil bakımından oldukça düşük olan topraklarda ise ekim sonrasında gübre uygulaması tavsiye ediliyor.
Potasyum karbonat K2CO 3 maddesidir ve kimyasal formülü olarak ph düzenleyici kullanılır. İnsan vücudunda PH dengesinin bozulmasıyla birlikte kanser dahil birçok hastalığın temel sebepleri belirlenmiştir.
POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır. İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Hobiciler ise genel olarak ; Fidelerini yerlerine şaşırtmadan önce yanmış ahır gübrelerini verdikten sonra, ilk meyveler görünmeden fosfor ağırlıklı gübreler kullanmaları gerekmektedir. Bu tip bir başlangıç sizi domateste çiçek dökülmesi probleminden koruyacaktır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur. ·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Potasyum eksiliği belirtileri yaprak kenarlarında ve uçlarında başlar. Yaprak kenarları önce sararır, daha sonra koyu kahverengine döner. Şiddetli noksanlık halinde siyahlaşabilir. Yaprağın kenar ve uçları belirtilen şekilde ölmesine karşılık diğer kısımları uzun süre yeşil kalabilir.
Fazla alınan potasyum magnezyum alınımını azaltır ve bitkinin tepe sürgününün yavaşlamasına neden olur. Dokuların tuz konsantrasyonunu ve ozmotik basıncı ayarlayarak bitkide su dengesini sağlar.
Damlama sulama ile potasyum gübre verilmesi ağaçların ihtiyaç duyduğu zamanlarda yani meyve gelişimi sırasında yapılabilir. İklime bağlı olarak tozlaşma sonrası başlamak üzere hasata kadar aylara bölünerek damlama sulamayla potasyum uygulaması yapmak kökün ihtiyacı olduğu potasyuma her zaman ulaşmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri