Bira ilk sırada 2021'de miktar olarak en fazla tüketim 943 milyon 575 bin 646 litre ile bira grubunda yaşanırken viski tüketimi 2020'ye göre yüzde 46 artışla 19 milyon 910 bin litreye, rakı satışı da yüzde 23 artışla 37 milyon 472 litreye çıktı.
Ülkelere Göre Alkol Tüketimi
Sıraya yerleşti. 12.79 litre alkolle Almanya en çok alkol tüketilen ülkeler listesinde 3. Sırada yer aldı. Türkiye ise 1.77 litreyle 185 ülke arasından 144. Sıraya yerleşti.
Türkiye'de yaygın olarak Konya'nın alkol tüketiminde 1. sırada olduğu algısı bulunuyor.
Litvanya listenin başında yer aldı, Türkiye ise sonlarda yer buldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), alkol tüketiminin en fazla olduğu ülkeleri belirledi. Listenin ilk sırasında yılda kişi başı ortalama 12,3 litre alkol tüketilen Litvanya geliyor.
Çek Cumhuriyeti lider
Bu rakam Çek Cumhuriyeti'nde 145 litreyi geçiyor. 2'nci sırada Avusturya bulunuyor. Bu ülkede tüketim 108 litre. Almanya ise 107 litrelik tüketime sahip. Kişi başı tüketimde diğer öne çıkan ülkeler ise İngiltere, Fransa, Belçika, İspanya, Rusya ve İtalya oluyor.”
İlgili 29 soru bulundu
Bira, insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Arkeolojik araştırmalara göre ilk kez MÖ 10000 yılı civarında Ortadoğu'da muhtemelen tesadüf sonucu, buğday çorbasının mayalanması ile keşfedildi.
Dünya üzerinde bira üreticilerine baktığımızda Çin'in saf üretimde bir numara olduğunu görebiliriz ancak kişi başına düşen tüketime baktığımızda Çek Cumhuriyeti birinci sırada yer almaktadır.
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
Rapora göre Almanlar kişi başına yılda 131 litre alkollü içki tüketiyor. Bu da yaklaşık olarak bir küvetin hacmine denk geliyor. Alkollü içkiler arasında birinci sırayı yılda kişi başına 101 litreyle bira alıyor. Birayı 20,9 litreyle şarap ve 5,4 litreyle yüksek alkollü içkiler izliyor.
Nüfus yoğunluğuna göre dağılıma bakıldığında ise Türkiye'de kişi başına en çok perakende satış noktası düşen il Edirne. Edirne'de 245 kişiye bir perakende satış noktası düşüyor. Edirne'yi sırasıyla Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir takip ediyor.
2020 yılında Türkiye bira pazarı toplam hacminin yaklaşık 870 milyon litre, kişi başı bira tüketiminin ise yaklaşık 11 litre olduğu tahmin ediliyor.
Konya, Türkiye'nin en muhafazakar topluluğunun biri ve İslam dinine bağlılığı nedeniyle alkol tüketimi oldukça geniş. Bu nedenle, Konya'da alkol tüketimine ilişkin özgün bilgiler şöyle sıralanabilir: Konya, Türkiye'de alkol tüketiminin en düşük olduğu iller arasındadır.
Japon nüfusunun yüzde 5'i alkol içince hastalanıyor
Alkolün toksik yanını parçalayan enzimlerin yokluğunu çeken, bu yüzden içtiğinde kendini hasta hisseden Japon nüfusunun yüzde 5'ine mensup fon yöneticisi, insanların içki içmemek için başka pek çok sebepleri de olduğuna dikkat çekti.
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Genel nüfusun yüzde 70'i sigara kullanmayı, yüzde 81.5'i alkol kullanmayı, yüzde 97'si uyuşturucu kullanmayı ve yüzde 93.3'ü de hekim önerisi dışında sakinleştirici kullanmayı hoş görmediğini açıklamış.
Son ÖTV zamlarıyla raf fiyatı 47 liradan 51.5 liraya (22 Euro) yükselen 70 cl'lik rakıyı dünyada en pahalı içen 2'nci ülke olduk. 40'ın üzerinde ülkede satılan rakı 23.5 Euro ile en pahalı İngiltere'de, en ucuz ise 8.1 Euro'yla Irak'ta satılıyor.
Türkiye'de “alkol içiyor” denenler 18 yaş üstü 52 milyon yetişkin nüfus içinde yüzde 23 mertebesinde.
Bazı ülkelerde alkol satışında sınır 19 yaş (Güney Kore, Kanada'nın bazı eyaletleri), bazılarında 20 (Japonya, İzlanda, Litvanya, Paraguay, Tayland), bazılarında ise 21 yaşını bitirmiş olma kuralı var (Kazakistan, Mısır, Umman, Endonezya, ABD'nin bazı eyaletleri).
Türkiye'de 2004 yılında 66 olan üretici firma sayısı 2019 yılı itibarıyla 249'a ulaşmış. Bunların 19'u bira, 214'ü şarap ve diğer fermente içkiler ve geri kalan 16'sı ise distile alkollü içki üretiyor. Üretici sayısı on beş yılda yaklaşık dört kat artmış.
İslam, Mısır'da çoğunluk inancı olsa da ve Müslümanlar alkolden kaçınma eğiliminde olsa da, ülkede alkollü içecekler mevcuttur.
Alkol oranı %0,3 olduğu için alkolsüz olarak nitelenen Beck's Alkohol Frei adlı bira. Alkollü içecek tüketmenin yasak olduğu Arap ülkelerinde oldukça popüler bir içecektir.
Yüzde 79'luk pazar payına sahip olan Efes açık ara liderliği elinde tutarken yüzde 20 payla Tuborg ikinci sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri