=99. 101. Dünya sıralamasında Türkiye üniversitelerinin yeri nedir diye merak ediyorsunuzdur. Times Higher Education Turkey listesinde 2024 yılında 97 Türk üniversitesi kendisine yer bulmuştur.
Ülkelerin eğitim seviyesinin araştırıldığı World Economic Forum'a göre Türkiye eğitimde 99'uncu sırada yer alıyor. Ne yazık ki eğitimde pek iyi bir sıralamada olduğumuzu söyleyemeyeceğiz.
Zorlu bir eğitim sistemine sahip olan Japonya, dünya eğitim sistemi arasında üst sıralarda yer alıyor. 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ve 4 yıl üniversite eğitiminin verildiği ülkede, zorunlu sınıflara kayıt oranı %100.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan 7 ülkesinden 4.'sü ise Güney Kore. Asya ülkeleri arasında eğitim sistemi ile ön plana çıkmayı başaran ülkelerden biridir.
İlgili 39 soru bulundu
OECD'nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi. Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye'yi Güney Afrika, Brezilya, Meksika takip etti.
Rusya Federasyonu Eğitim Sistemi: RF Eğitim Sisteminde zorunlu temel eğitim birimine bağlı olmak üzere dokuz yıllık süreyi kapsamaktadır. İlk dört yıllık kısım olan ( Naçalnaya şkola) (ilkokul), ana okuluna gidip gitmemeye ya da ailenin isteğine bağlı olarak değişen, üç ya da dört yıllık eğitimi kapsamaktadır.
Güney Kore eğitim sistemi, uluslararası olarak başarı oranı oldukça yüksek bir eğitim planlamasıdır. Güney Kore eğitim sisteminde başarı oranı yüksek olduğu kadar zorluk seviyesi de yüksektir. Güney Kore eğitim sisteminin zorlukları ve asla dağılmayan başarı odağı herkesin dikkatini çekmektedir.
OECD ülkeleri arasında yapılan araştırmalara göre eğitim kalitesinde dünyanın en iyi 3. ülkesi seçilen Kanada; eğitime ayırdığı bütçe, okullarındaki teknolojik donanım ve öğrenci merkezli eğitim anlayışı ile ön plana çıkmakta, bu özellikleri ile de dünyadaki birçok öğrencinin dikkatini çekmektedir.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Finlandiya'da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim sürecinde teneffüs süreleri 15 er dakikadan oluşmaktadır. Ders saati uzarsa öğrencilerin teneffüs süreleri de uzatılır.
Finlandiya'da özel okul diye bir kavram yok… Tüm okullar devlete ait… Böylece daha geniş imkanı olanlar, çocukları daha iyi şartlarda okusun diye yatırım yapınca, tüm öğrenciler yararlanıyor. Ülkemizde ise, parası olmayan sokakta kalıyor; eğitimde eşitlik ise sadece sözde…
Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı.
En İyi Eğitim Sistemi
Güney Kore, Japonya ve Singapur eğitimde en iyi ülkeler olarak biliniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün ilk defa açıkladığı 'İllerde Yaşam Endeksi' araştırmasında eğitimde en iyi il, Tunceli oldu.
Japon okul sistemi okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortala- ma 4 yıl üniversite olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır. Ülkede ulusal okullar, kamu okulları ve özel okullar olmak üzere üç tür okul bulunmaktadır.
Genel olarak dersler günde 4 saat, hafta içi 5 gün, 10 haftalık dersler olacak şekilde işlenir. Bu sebeple 1 seviye 200 saat sürer. O yüzden bir seviyeyi 2,5 aylık bir süreç olarak düşünebilirsiniz. Her seviye arası 2-3 haftalık tatil olur.
Japon eğitim sistemi 12 yıldan oluşmaktadır ve bunun ilkokuldan(6 yıl) ortaokula(3 yıl) kadar olan ilk 9 yılı zorunludur ve ücretli değildir. Zorunlu eğitimden sonraki 3 yıl ise lise eğitimi içindir. Japonya'da zorunlu eğitim altı yaşında başlamaktadır ve ortaokulun sonunda on beş yaşında sona ermektedir.
Çin'deki Zorunlu Eğitim Yasası'na göre, devlet okul çağındaki çocuklara zorunlu eğitim verir. Okul masraflarından muaf tutulan öğrenciler, yalnızca kitap ve defter masraflarını öderler. Çin'de ilkokul eğitimi 6 yıl sürer ve okullarda Çince, matematik, fen bilgisi, yabancı dil, ahlak, müzik ve spor gibi dersler verilir.
Rusya'da okumak kaç para? Rusya'da ortalama yıllık eğitim ücretleri 3000 - 5500 USD arasında değişen ücretlere sahip. Ortalama konaklama giderleri ise yaşayacağınız şehre göre aylık 550 USD ile 1400 usd arasında değişecektir.
Amerika'da altı yaşında ilkokula başlanır ve sonrasında ortaokul eğitimine devam edilir. Ortaokullar, 3+3 veya 2+4 yıl şeklinde eğitim veren liselerden oluşur. Lisans Eğitimi: Liseyi, yani 12. sınıfı bitiren öğrenciler üniversite eğitimine devam edebilir. Amerika'da bazı üniversiteler “college” olarak da geçer.
Fransa eğitim sistemi iki kademelidir. İlkokulu takip eden 6 ve 9. Sınıflar 4 yıl süreli alınan eğitim 'College', 10 – 12. Sınıflarda alınan 3 senelik eğitim 'Lycee' olarak adlandırılır. Lise eğitimini başarı ile tamamlamak üniversite eğitimine olanak tanır.
Hollanda'da zorunlu eğitim Türkiye'nin aksine 5 yaşında başlıyor. 4 yaş altındaki çocuklar için resmi bir eğitim programı yok. 4 yaşını dolduran çocuklar ise ilköğretim okuluna başlıyorlar. Resmi okul öncesi eğitim 5 ve 6 yaşlarını kapsıyor ve bu dönem ilkokulun ilk 2 yılını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri