Enflasyon ilk Guth tarafından önerilmişti. Guth günümüzde neden tek halinde manyetik kutup bulunmadığını araştırırken, pozitif enerjili yalancı vacumun genel göreliliğe göre uzayda bir üstsel genlişleme oluşturacağını buldu.
Osmanlı Devleti'nde metal paranın kullanılmakta olduğu yükselme döneminin sonlarında (1585) tağşiş adı altında ilk enflasyonun başladığı görülmektedir.
Ekonomideki toplam arzın toplam talebi (kutu 1) karşılayamaması sonucu fiyatlar yükselir. Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler. Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir.
Sıfır enflasyon, fiyat seviyelerinde düşüş anlamına gelen deflasyon tehlikesini beraberinde getirebilir ve ekonomik sorunlara neden olabilir.
Ülkemizde resmi enflasyon TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından hesaplanıyor. Enflasyon için iki resmi veriyi takip ediyoruz: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE).
İlgili 22 soru bulundu
Tüketicilerin harcamaları arttığında, mal ve hizmetlere olan talep de artar. Bu durumda, fiyatlar yükselir ve enflasyon oluşur. Talep enflasyonuna yol açan faktörler arasında artan tüketici gelirleri, düşük faiz oranları ve genel ekonomik iyimserlik sayılabilir.
Enflasyonun ana nedenlerinden biri, talep enflasyonudur. Türkiye, son yıllarda hızlı bir ekonomik büyüme yaşamış ve tüketim harcamaları artmıştır. Bu da talebi yükseltmiş ve fiyatları artırmıştır. Ayrıca, enerji ve gıda gibi önemli sektörlerdeki fiyat artışları da enflasyonun yükselmesine katkıda bulunmaktadır.
Enflasyonun düşmesi, genellikle mal ve hizmet fiyatlarındaki artış hızının da azalması anlamına geliyor. Bu sayede tüketiciler, mal ve hizmetlere daha rahat ulaşırken ekonomi de canlanıyor. Düşük enflasyon, genellikle tüketicilerin satın alma gücünü artırıyor.
Faizler de sıfırsa o zaman kredi kullanıp da o malı almanıza gerek yoktur. Bir sonraki yıl da yine sıfır faizle o krediyi alıp geçen yılki fiyattan aynı malı alabilirsiniz. Bu durumda hiç kimse harcama konusunda acele etmez. Öyle olunca da tüketim azalır, talep düşer.
Merkez Bankaları, faiz oranlarını artırarak para arzını sınırlayabilir ve bu şekilde talebi düşürmeye çalışır. Faiz oranlarındaki artış, borçlanma maliyetlerini yükseltir ve tüketici harcamalarını kısıtlar. Bu da talebi azaltarak enflasyon baskısını hafifletebilir.
Deprem enflasyon üzerinde de 5-6 puan arasında ilave bir artış yaratacaktır. İhracat ve ithalat da olumsuz etkilenecektir.
Hiperenflasyonun en vurucu etkisi, ülkenin para değerinin beklenmedik seviyelere düşmesidir. Bunun sonucunda artan fiyatlar ülkede bir paniğe sebep olarak piyasaların dengesizleşmesine neden olur. Aşırı stoklar gıda krizi gibi problemlerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Kamu sektöründe de ciddi borçlanmaların kaydedildiği bu yıllarda enflasyon da tetikleyiciler eşliğinde sürekli olarak artmaya başladı. 1990'dan '99'a yaşanan fiyat artışı, yıllık ortalama %80'e denk ve 1994, fiyat düzeylerinde %130'u aşan yıllık yükselişle, Türkiye Cumhuriyeti'nde en yüksek enflasyonun ölçüldüğü yıl.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Fiyatların genel düzeyi ekonomideki temel dengelerin bulunduğu konumu yansıtır. Arz ve talep arasındaki bir dengesizlik varsa fiyatlar değişmeye başlar. Örneğin talep artarken arz sabit kaldığında fiyatlar yükselir. Üreticiler artan fiyatlardan yararlanmak için üretimi ve arzı arttırdıklarında fiyat düzeyleri geriler.
Enflasyonla mücadelemizin aylık etkilerini görmeye başladık. Yıllık etkiyi ise 2024'ün ortalarından itibaren görmeye başlayacağız. 2024'ün ortalarından itibaren enflasyonda belirgin şekilde düşüş gerçekleşecek."
Yıllık enflasyonun OVF verilerine göre yüzde 181,6'ya, Venezuela Merkez Bankası'nın (BCV) açıkladığı resmi verilere göreyse 182,9'a ulaştığı Venezuela, Bloomberg'in resmi verilere dayanarak yaptığı dünya enflasyon sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
Türkiye ise %61'lik enflasyon oranıyla dünya ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor ve Avrupa ülkeleri arasında birinci sıradadır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 olarak açıkladı. Banka, 2026 yıl sonunda enflasyonunun yüzde 9'a gerileyeceği öngörüsünde bulundu.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır.
Ülke ekonomisinde arz, talebi karşılayamazsa fiyatlar yükselir. Bu da enflasyona neden olur. Yani ithal edilen ve/veya üretilen mallara olan talebin, ekonominin üretim ve ithalat kapasitesinden yani arzdan hızlı artması durumudur. Böylece az ürüne çok talep olacağı için fiyatlar artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri