Türkiye, dünya elma üretiminde önemli ülkeler arasında olup, 2019/20 sezonunda 3,6 milyon ton üretim ile dünyada dördüncü sırada yer almaktadır.
İlk iki sırayı ise 17,2 milyon ton/yıl ile Çin ve 4,7 milyon ton/yıl ile ABD almaktadır. ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER İKLİM: Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de yaklaşık 1.7 milyon dekar alanda elma üretimi yapılmaktadır. Niğde, Isparta ve Karaman en fazla elma alanı bulunan illerimizdir.
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Türkiye 2020 yılında elma ithalatı yaklaşık 473 tondur. Elma ithalatının 170 tonunu KKTC'den (%36), 119 tonunu ikinci sıradaki Şili'den (%25,2) ve 59 tonunu Hindistan'dan (%12,4) gerçekleştirmiştir.2021 yılı beş aylık ithalat miktarı 86 ton olarak gerçekleşmiştir.
Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Türkiye'de 2019 yılında 3,6 milyon ton olan elma üretiminde geçen sezona göre %0,2 oranında azalma olmuştur.732 bin ton ile en fazla üretim Isparta ilinde gerçekleşmiştir. Isparta'yı 486 bin ton ile Karaman ve 438 bin ton ile de Niğde illeri takip etmektedir.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Ekşi ve Sağlıklı. Avustralya'nın dünyaya kazandırdığı en kayda değer şey nedir diye sorsak kimi kanguru, kimi Hugh Jackman diyecektir. Bize sorarsanız cevap Granny Smith elma! 1800'lerde tesadüfen bulunan bu cins, bize sorarsanız ekşi elmaların en lezzetli, en sulu olanı.
Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir.
Posof ilçesinde yetişen ve 3 yıl önce "Posof-Badele Elması" adıyla coğrafi işaret alan elma, yörede az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi de dışı gibi kırmızılaşan elmanın hasadına başlayan yetiştiriciler, ihtiyaçları dışında kalan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Yaz elması olarak bilinen beyaz elma temmuz ayında meyve vermeye başlar.
Dünyada 6500 - 7500 çeşit elma var. Anavatanı Güney Kafkasya. Amerika'da 2500 çeşidi var ve 100 çeşidi ticari olarak işlevsel. Türkiye'de (ne yazık ki) sadece 500 çeşidi var artık.
Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştiriciliği yapılır.
Bu Elma Sadece Gümüşhane'de Yetişiyor - YouTube.
Elma genellikle sonbahar meyvesi olarak bilinir. Her mevsim pazar tezgahlarında kolaylıkla görebileceğiniz meyveler arasında bulunur. Hem yazın hem de kışın çok lezzetli elmalar tüketebilirsiniz. Ancak en lezzetli elmalar kış aylarında yetişir.
Pink Lady Elma çeşidi Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimi iyi olan bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir.
Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri