Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Dolayısıyla, diğer şartları taşıyan ve 18 yaşını doldurmuş kişi, fiil ehliyetinin bulunması nedeniyle evlenebilir. Nikah kıymak için anne babasından ya da hakimden izin alması gerekmez.
Günümüzde 17 yaşını doldurmuş, fakat 18 yaşını doldurmamış kişiler evlenebilir. Bu “veli izni” ile mümkündür. Eğer bireyin velisi bulunmuyorsa vasisi ya da vesayet makamı izniyle evlilik işlemi gerçekleştirilir. 17 yaşındaki bireyin evlenmesi için veli izni yeterlidir. Nikah için 6 şahit gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde 15 yaşını doldurmuş erkek/kadın evlenme hakkı bulunmamaktadır. Mahkemelerce hiçbir şekilde bu yaştaki çocukların evlenme imkanı bulunmuyor. 16 Yaşını Dolduran Erkek/Kadın Evlenebilir mi ? Türk Medeni Kanunu'na göre 16 yaşını doldurmuş erkek/kadın evlenme hakkı bulunmamaktadır.
Medeni Kanun uyarınca yasal evlenme yaşı 17'dir. 17 yaşını dolduran kişi veli veya vasisinin izni ile evlenebilir. 18 yaşını doldurmuş kişi reşit olacağından hiç kimsenin iznine tabi olmadan evlenebilir.
UNICEF'in dünya çapındaki hükümetlere yönelik teşviklerine göre yasaların çocukları bu tür çirkinliklerden koruması gerekirken ABD çoğu zaman bunu sağlamıyor. 50 ABD eyaletinin çoğunda asgari evlilik yaşı 18 olmasına rağmen birçok eyalette (44 eyalet) genellikle istisnalar var.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır.
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Medeni Kanun'un 124. maddesinde de belirtil- diği gibi ülkemizde resmi evlenme yaşı 17'dir. Er- kek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlene- mez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Hayır, 15 yaşını dolduran kişi reşit olsa da olağan evlenme yaşı olan 17 yaşını doldurmadığı için evlenemez. 15 yaşını doldurarak mahkeme kararıyla reşit olmuş kişi yani kaza-i rüştle reşit olan kişi ancak 17 yaşını doldurduğunda veya TMK'nun 124/2 maddesi gereğince evlenmesine izin verildiği takdirde evlenebilir.
Fransız Senatosu, şimdi bu sorunla başedebilmenin en iyi yolunun diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, evlilik yaşını kızlar için de 18'e çıkarmak olduğuna karar verdi. Napolyon döneminden beri, 200 yıldır hiç değişmeyen medeni kanunla, kızlar 15 yaşında evlenebiliyor.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Yaş ile hiçbir alakası yoktur. Evlilik Allah'ın emri peygamberin sünneti ve imanın yarısıdır. İslam erken yaşta evliliği uygun görür.
30 çok geç sayılmaz, hatta günümüzde erkekler için normal kabul ediliyo. 23-24 yaşın üstündeki her kız 30 yaşındaki bir erkeği eş olarak isteyebilir.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
Hindistan'da yasal evlenme yaşı erkekler için 21, kadınlar için 18. Yoksulluk, eğitimsizlik ve özellikle kırsal kesimdeki sosyal normlar ve uygulamalar, ülke genelinde çocuk yaşta evliliklerin yüksek olmasının nedenleri arasında gösteriliyor.
b. 16 yaşını bitirmiş 17 yaşından gün almış, kadın ve erkek mahkeme kararı ile evlenebilir. c. 17 yaşını dolduran, 18 yaşından gün almış kadın ve erkek yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez. d. Vasisi olanlar ise vasi kararı getirecek ve vasisinin izni ile evlenecektir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda, nişanlanma yaşı düzenlenmemiştir. Burada genel kurallar işleyecektir. Ayırt etme gücü olan küçükler dahi nişanlanabilir, bu konuda velayet sahibi anne ve babanın ya da yasal temsilcinin rızası gereklidir. Madde 118- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri