Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir. Asitli içecekler gibi asitli gıdalar da boğaz tahrişine neden olur.
Faranjite Ne İyi Gelir? Gün içerisinde bol sıvı tüketmek, ılık tuzlu su ile gargara yapmak, faydalı olan tavuk suyu gibi çorbalar içmek dinlenmek faranjite iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Faranjit hastalığının en sık görülen belirtisi, boğazda kuruluk yanma ve batma hissi, boğaz ağrısı ve geniz akıntısıdır. Hastalık beraberinde, çoğu zaman yüksek ateş getirecektir. Ayrıca eklem ağrıları, yorgunluk ve halsizlik had safhada olur.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Boğazı tahriş edecek sıcak ya da çok soğuk gıdaların tüketimi de kronik farenjitte etkin rol oynamaktadır, Beslenme yetersizliği, stres, yetersiz uyku ve kalabalık ortamlar hastalığın hem oluşmasına hem de tedavi sürecinin yavaşlamasına etki etmektedir.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Domates suyunda bolca C vitamini bulunur. Bu özelliği ile faranjit hastalığı için etkili bir besin olmaktadır.
İçine bir yemek kaşığı limon suyu eklenir, bu karışım günde 1 ya da 2 kez ağızda gargara yapılarak kullanılır. Tuzlu su ile gargara yapmak ağızdaki bakterilerin yok edilmesinde etkin ve kolay bir yöntemdir. Özellikle farenjitin belirtilerinden boğaz ağrısını kısa sürede geçirir.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Faranjit hastalarının çok sıcak veya çok soğuk gıda tüketiminden kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür gıdalar boğazın tahriş olmasına neden olur. Ayrıca asitli içecekler ve yiyecekler tüketilmesi de önerilen bir durum değildir. Asitli içecekler gibi asitli gıdalar da boğaz tahrişine neden olur.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Su buharı: Su kaynatılarak buharını burun ve ağız yoluyla çekmek, faranjitin olumsuz etkilerini aşağı seviyelere çeker. Buhar çekerken bir battaniye ya da pike yardımıyla örtünmek çok daha etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
Faranjit hastalığına yakalanmamak için insanların boğazlarını temiz tutmaları tavsiye edilir. Bununla birlikte varsa ağızdaki çürüklerin diş hekimine gidip tedavi edilmesi faranjit hastalığına yakalanmamak için yapılması gerekenler arasındadır.
Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.
Siz de faranjitten kurtulmak için doğal bir seçenek olarak kekik çayı içebilir ya da kekik çayıyla günde 3 kez gargara yaparak sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Her derde deva elma sirkesi, faranjite iyi gelen doğal seçeneklerden biridir.
Acı biber, farenjit için etkili olan başka bir bitkisel çözümdür. Acı biberte bulunan Capsaicin, anti-inflamatuar, anti-viral ve anti-bakteriyel ajan olarak görev yapar. Bu madde, ağrı ve şişliği azaltarak enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Kronik Farenjit Nedenleri:
Üst solunum yollarında enfeksiyon görülmesi sonucu oluşan burunda tıkanıklık durumu. Gıdaların aşırı sıcak veya aşırı soğuk olacak şekilde tüketilmesi. Kuru ve kirli havası olan ortamlarda zaman geçirilmesi. Dişlerde veya diş etlerinde enfeksiyon görülmesi.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaşık bala bir tutam karabiber ekleyip üzerine birkaç damla limon sıkarak tüketin (ancak 1 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir). Pekmez ve tereyağı kullanın. Pekmez boğazınızı kaplar, tereyağı da boğazının yumuşamasını sağlar.
Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi.
Faranjit Nefes Darlığı ve Ateş Yapar mı? Hem nefes darlığı hem de ateş faranjitin belirtileri arasında yer almaktadır ve faranjit hastalığı görülen bireylerde bu belirtilere sıkça rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri