Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
"TARIMSAL DESTEKLERİ 24 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK"
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu.
Türkiye, fındık, kiraz, incir ve kayısı üretiminde dünyada birinci olurken, ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuz üretiminde ikinci, mercimek, Antep fıstığı, kestane, vişne ve salatalık üretiminde üçüncü, ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biber üretiminde ise dördüncü sırada yer alıyor.
İlgili 18 soru bulundu
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu. Bu 5 kalem, toplam ithalatın yaklașık %35,5'ini, 3'te 1'inden fazlasını olușturdu.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor. 2- ABD: ABD'de 411 bin 263 hektar arazide tarım yapılıyor.
Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze de ithal ediyor. Elma, turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, eriğin yanı sıra, Kosta Rika'dan kavun, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, İran'dan karpuz alıyor.
Özellikle hububat, meyve ve sebzeler, bakliyat, zeytin ve zeytinyağı, kuruyemişler ve işlenmiş gıda ürünleri Türkiye'nin ihraç ettiği başlıca gıda ürünleri arasında yer alıyor.
Türkiye, 2017 rakamlarına göre ihracatı en yüksek 32. ithalatı en yüksek 24. ülke konumundadır. Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Yaptığımız araştırmaya göre, ticaret, turizm, ulaştırma ve haberleşme, finans, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik, metal eşya ve enerji sektörlerinin Türkiye ekonomisi açısından değerleri giderek artıyor.
Hollanda, süs bitkileri ve sebze ihracatında dünya lideri, et ihracatında dünya dördüncüsü, süt ve süt ürünlerinde dünya üçüncüsü, sıvı ve katı yağ ihracatında ise dünya dördüncüsü. Bir tarafta 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatı bulunan Türkiye, diğer tarafta 90 milyar dolarlık tarımsal ihracatı olan Hollanda.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Türkiye arazisinin %55,9'u 1000 metreden fazla yükseltiye sahiptir. %15'ten fazla eğime sahip alanlar ülke topraklarının %62,5'ini oluşturur. 1. 2. ve 3. sınıf kaliteli topraklar %24,5 oranındadır ve bu arazilerin %90'nı tarım arazisidir. 77,9 milyon hektar Türkiye arazisinin 26,3 milyonu tarımda kullanılır.
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Almanya Türkiye'den 75,8 milyon dolarlık fındık ve mamulleri, 86,8 milyon dolarlık iklimlendirme sanayisi, 25,9 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, 127,6 milyon dolarlık makine ve aksamları ve 39,6 milyon dolarlık da meyve ve sebze mamulleri ürünü satın alarak, söz konusu sektörlerin bir numaralı talibi olarak ...
Gıda ve içecek işletmelerinin sayısı 50 bin civarında olup bu sayı imalat sanayii işletmelerinin yıllara göre yaklaşık %10-12 arasında değişen bir oranını oluşturmaktadır.
Sektörün alt başlıkları; Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Un ve Unlu Ürünler, Meyve ve Sebze Ürünleri, Katı ve Sıvı Yağlar, Şeker ve Şekerli Ürünler, Alkolsüz İçecekler, Alkollü İçecekler, Fermente Ürünler, Hazır Tüketilen Gıdalar ve Bebek Mamaları olarak özetlenebilir.
Gıda sektörü küresel çapta 10 şirketin elinde… Business Insider'ın haberine göre dünyada tüketilen gıdalar yaygın olarak Nestle, Pepsi, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellog's, Mars, Associated British Foods ve Mondelez binlerce işçiyi istihdam edip dünya damak tadına yön veriyorlar.
Çin ve Tarım
Ayrıca dünyadaki sebze üretiminin yaklaşık%50'sine imza atan Çin, dünyanın en başarılı tarım ülkelerinden biri. Öyle ki 2019 yılında Çin, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakarak tarımsal ihracatta dünya listelerine adını yazdırdı. Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Türkiye'nin son 20 yılda tarım hasılasıyla Avrupa'da birinci olduğunu vurgulayan Kirişci, "Dünyada ilk ondayız. 2022'deki inşallah kapatacağımız rakam 50 milyar doları bulacak. Bu, 2002'de 25,1 milyar dolardı.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri