Universal Transversal Mercator (UTM) (WGS 84) Türkiye'ye denk gelen dilim numaraları 35, 36, 37, 38'dir. Bu dilimlerin orta meridyen boylam değerleri sırasıyla 27°, 33°, 39° ve 45°'dir. Koordinat sisteminin yatay ekseni ekvator ve düşey ekseni dilim orta meridyenidir.
Klasik ölçme teknikleriyle oluşturulmuş ülke nirengi ağları ve bugüne kadar yürütülen, halen de yürütülmekte olan hemen hemen tüm haritacılık hizmetleri, European Datum 1950 (ED50)'ye dayandırılmaktadır. Oysa, GPS ile elde edilen nokta koordinatları World Geodetic System 1984 (WGS84)'e dayalıdır.
UTM sisteminde dünya 180° meridyeninden başlamak üzere 6° boylam aralıklı 60 dilime ayrılmıştır. Dilimler 1'den başlamak üzere doğuya doğru artan sırada olmak üzere 1 ile 60 arasında numaralandırılmıştır. Her bir dilim bir projeksiyon sistemini belirtmektedir. Silindir dilim orta meridyeninde dünyaya teğet alınır.
Türkiye için tercih edilen projeksiyon sistemi UTM (Universal Transver Merkator)' dur. Bu projeksiyon sisteminde dünya, 180 derece meridyeninden başlamak üzere 6 derece aralıklarla 60 dilime (bölge/zone) ayrılır ve Türkiye bu dilimlerden 35/36/37/38 dilimler içerisinde yer almaktadır.
Cevap: Türkiye Kuzey Yarım Küre'de ve Doğu Yarım Küre'de yer alır. Cevap: Afrika: 37o kuzey ile 34o güney enlemi - 17o batı ile 51o doğu boylamı arasında yer alır. Avrupa: 36o-71o kuzey enlemi - 9o batı ile 60o doğu boylamı arasında yer alır.
İlgili 37 soru bulundu
Koordinatların nasıl görüneceğini belirleme
Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B. Evrensel Transvers Merkatörü (UTM): ör. 10 G 055974, 4282182.
1/5000 ve daha büyük ölçekli haritaların yapılmasında dilim genişliği 3° olan değiştirilmiş UTM (3°-UTM) kullanılmaktadır.
1950'li yılların başlarında oluşturulan I nci Derece Yatay Kontrol Ağı, Meşedağ noktası başlangıç alınarak 1954 yılında dengelenmiş ve Türkiye Ulusal Datumu-1954 (TUD-54) tanımlanmıştır. Gelişen teknoloji ve bölgenin aktif tektonik hareketliliğinden dolayı ED50 datumu ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiştir.
Urchin Tracking Module, kısaca UTM, link kaynağını, pazarlama aracını ve kampanyanın adını izlemek için özel bir URL 'ye eklenebilen bir kod türüdür. Google Analythics'in arama yapanlarının hangi kampanyadan geldiğini, nasıl geldiğini, hangi kampanyaya gönderildiğini göstermeyi sağlamaktadır.
Açılımı Urchin Tracking Module, Türkçesi Urchin İzleme Modülü olan UTM, linklere eklenebilen küçük kod parçalarıdır. UTM parametreleri veya UTM kodları olarak da bilinir. Bu kodlama, Google Analytics üzerinden verilerinin ölçümlenmesini sağlar.
Yazılımda WGS84 datumundaki coğrafi koordinatlar (enlem/boylam) kullanılmaktadır (URL 3).
Bir yeri aramak için Google Haritalar'a enlem ve boylam GPS koordinatlarını girin. Ayrıca, daha önce bulduğunuz yerlerin koordinatlarını da görebilirsiniz. Enlem ve boylamın yanı sıra, adresi olmayan bir yeri paylaşmak için Plus Code'ları kullanabilirsiniz.
koordinat sistemi, kutupsal koordinat sistemi ve coğrafi koordinat sistemleri olarak üçe ayrılır.
Türkiye ülke ölçmelerinde, 1924 yılında uluslararası elipsoid olarak kabul edilmiş olan Hayford Elipsoidi'ni (International 1924) kullanmaktadır.
Bir yerin koordinatlarını alma
Bilgisayarınızda Google Haritalar'ı açın. Haritadaki yeri veya alanı sağ tıklayın. Bu işlemle bir pop-up pencere görüntülenir. Enlem ve boylamı en üstte ondalık biçimde bulabilirsiniz.
ED50 elipsoidi, ITRF96 elipsoidal normali doğrultusunda yaklaşık 40 m aşağıdadır.
Kartezyen, 2 veya 3 boyutlu birbirine dik eksen yüzeylerinin oluşturduğu bir koordinat sisteminin genel tanımıdır. Örneğin ITRF, ya da ED50 olarak tanımlanan, hatta eski imar koordinat sistemlerinin tamamı, Kartezyen koordinat sistemleridir.
UTM (Urchin Tracking Module) link kaynağı, pazarlama aracı ve kampanya adı takibi sağlayan, farklı bir URL'ye eklenebilme özelliği taşıyan kolay bir koddur. UTM kodu arama motorunda arama yapanların hangi kampanya (kaynak) yoluyla geldiğini, hangi yolla geldiğini ve hangi kaynağa yönlendirildiğini göstermesini sağlar.
UTM kodu, link ölçümü için kullanılır. Bu kodlar, belli bir bağlantıya yönelen trafiğin belirlenmesini ve parametrelere göre takip edilmesini sağlar. Kod yapısı, esas olarak belli bir link inşasına dayanır. Parametreler, site linkinin sonuna sırayla eklenerek trafik analiz kriterleri belirlenir.
Global datumda başlangıç noktası dünyanın kütle merkezidir. Örneğin WGS84 ve NAD 1983 datumu global datumdur. sistemidir.
Yatay doğruya x - ekseni, düşey olanına da y - ekseni diyelim. Bu iki eksenin bulunduğu düzleme koordinat düzlemi denir. Düzlemde başlangıç noktaları çakışmak üzere x ve y sayı doğrularının dik kesişmesinden oluşan ve bir noktanın yerini belirlemeye yarayan sisteme dik koordinat sistemi denir.
Yerel Jeodezik Koordinat Sistemi (Local Geodetic System – LGS), Toposentrik Koordinat Sistemi olarak da ifade edilmektedir. Bu sistemde sistemin başlangıç noktası GPS alıcı anteninin üzerine kurulduğu noktadır. Koordinat eksenleri n (north), e (east), u (up) ile gösterilmektedir.
Çeşitli koordinat sistemlerine ait verilerin diğer bir sistemdeki karşılığı bulunmak istendiğinde datum dönüşümü uygulanır. Datum dönüşümleri yapılırken benzerlik, afin ve projektif dönüşüm yöntemleri kullanılabilir. Her bir yöntem için ayrı işlem adımları uygulanır ve aynı işlem için sonuçlar farklı olabilir.
Farklı datumlarda koordinatı belirlenmiş noktaların bir arada kullanılabilmesi için koordinat dönüşümü yapılır. 2boyutlu Benzerlik ve Afin ile 3 boyutlu Benzerlik dönüşümleri jeodezik uygulamalarda çok sıklıkla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri