Ülkemizde 1998 yılında 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.
Hastanın öncelikle yararını gözeterek zarar görmemesini, özerkliğini ve hakça bir sağlık hizmeti alabilmesini hedefleyen hasta hakları ile alakalı uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli mevzuatlar bulunmaktadır. Ülkemizde 1998 yılında 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.
26 Ekim Hasta Hakları Günü
Türkiye'de hasta hakları ile ilgili olarak 01 Ağustos 1998 tarih ve 23420 sayılı Resmî Gazete'de Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmıştır.Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu yönetmelikte geçen başvuru, şikayet hakkının kullanımını kolaylaştırmak için bir web sitesi hazırlamıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Bireyin kendi bedenine ve bütünlüğüne yönelen tıbbi girişimler konusunda bilgilendirilmesi en temel hasta hakkıdır. Ancak; aktarılan bilginin açık olması, yeterince anlaşılması, soruların cevaplanması, süreklilik taşıması gereklidir.
Hasta hakları ile ilgili ilk çalışmaların Amerika Birleşik Devletleri'nde başladığı kabul edilmektedir. 1900'lü yılların başından bu yana hastaların hastanelere karşı açtığı seri davalardan sonra 1972'de Amerika Hastaneler Birliği, “Hasta Hakları Bildirgesi”ni yayınlamıştır.
Türkiye'de hasta hakları ile ilgili ilk yasal düzenlemeler, 1998 yılında yayımlanan “HASTA HAKLARI YÖNETMELİĞİ”*** ile yapılmıştır.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan hasta hakları kurulları, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir, hasta hakları ihlaline sebep olan uygulamaları inceler, bu hakların geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlemesine karar verir.
Bunların hepsi zaman alan eylemlerdir. Bu nedenle, bir hekim bir poliklinikte günde 20 hastadan fazlasına bakmama hakkına sahiptir.
Hastaların hastanede kaldığı günlerin toplamıdır. Yatış - çıkış günlerinden yatış günü sayılır, çıkış günü sayılmaz • Çıkış tarihinden yatış tarihi çıkarılarak elde edilir. Aynı gün yatıp çıkan hastanın hasta günü 1 olarak kabul edilir.
Ulusal Düzeyde Hasta Haklarının Gelişimi
2014 Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (8 Mayıs 2014 tarih ve 28994 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.)
Türkiye'de ise, şu an kullanılmakta olan hasta haklarını açıklayan resmi belge, T.C. Sağlık Bakanlığının 1998 yılında yayımlanan Hasta Hakları Yönetmeliği'dir.
Birim, Hasta Hakları Kurul Başkanı olan Başhekim Yardımcısına bağlı olarak faaliyet gösterir. Madde 15- Birim sorumlusu; kamu hastaneleri için sosyal hizmet uzmanı, psikolog, halkla ilişkiler uzmanı, hemşire (fakülte mezunu) unvanına sahip kişiler arasından, Valiliğin teklifi Bakanlığın onayı ile görevlendirilir.
8 Eylül 2004 tarihinde 2004/117 sayılı “Poliklinik Hizmetlerinin Yeniden Yapılandırılması Genelgesi” yayımlanmıştır. Bu kapsamda ilgili Genelgede belirtilen şartları sağlayan hastaneler “Hekim Seçme Hakkı Logosunu” hastanelerine asmaya başlamışlardır.
Türkiye'de 2003 yılında başlatılan hasta hakları uygulamalarının alandaki (has- tanelerdeki) uygulayıcıları hasta hakları birim sorumlularıdır.
Bazı tedavi ya da girişimler için yazılı onam alınması gerekmez. Bu durumlarda da gerekli bilgiler verildikten sonra girişim ya da tedaviye onam verip vermediği sorulmalıdır. Hasta, girişim ya da tedaviyi kabul ediyorsa sözlü olarak onam vermesi yeterlidir (Hasta Hakları Yönetmeliği madde 15,24 ve 26).
MADDE 1 – 1/8/1998 tarihli ve 23420 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hasta Hakları Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Hasta haklarının amacı hastanın bir kişi olarak gelişmesi; bedensel ve ruhsal bütünlük ve itibarının korunması; hasta hekim ilişkisinde, hastanın aktif katılımını destelemek; her hastanın tam ve kaliteli sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlamaktır.
İsteğe bağlı Taburculuk işlemleri: Bazı durumlarda hasta ailesi çeşitli nedenlerle (sosyal, ekonomik, ailesel, sunulan hizmetten memnun olmama tayin, göç vs.) hastasını taburcu etmek isteyebilir. Bu durumda hastanın doktorları aileye olası tüm riskleri anlatmakla yükümlüdür.
(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri'dir.
Hasta hakları yönetmeliğine göre hastanın tedavi olacağı hekimi seçme hakkı vardır. Hekimlerinde bazı koşullar gerçekleştiği taktirde kendisine gelen hastayı kabul etmeme hakkı vardır. Ancak bu hakkı hastanın hekimi seçme hakkı gibi geniş anlamda değerlendirmemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri