Çoğu zaman, göğüsler büyürken areolalar ve meme uçları değişir. Doğumdan sonra emzirmek de kaşıntının önemli bir nedeni olabilir. Bebeğin emzirme sırasında yanlış tutulması meme ucunda mikro-lezyonlara ve dolayısıyla meme ucunda kaşıntıya neden olabilir.
Enfeksiyonun sebep olduğu ağrıyı azaltmak için ağrı olan memeye sıcak kompres uygulamak acının azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ağrı hafiflediği için süt gelişi de kolaylaşır ve kanallarda süt birikmesi nedeniyle enfeksiyon tekrarlamaz. Diğer bir yöntem ise memedeki sütü iyice boşaltılmasıdır.
Meme ucu egzaması, bir veya her iki meme başı ve çevresinde kızarıklığa neden olabilir. Meme ucu egzaması genellikle doğumdan sonraki 5 ila 6. ayda sıktır. Emzikli kadınlarda emzirme esnasında yanma ve memede kaşıntı sık görülen bir belirtilerdir.
Göğüslerinizde mantar enfeksiyonu varsa, meme başı ve areolada aşağıdaki gibi belirtiler olabilir: Acı Kaşıntı ve batma hissi. Yara ve çatlak oluşumu buna bağlı olarak kızarıklık, egzama, kabuklanma oluşması
İlgili 23 soru bulundu
Her gün duştan sonra göğüslere parfüm veya zararlı maddeler içermeyen yatıştırıcı bir nemlendirici krem uygulayın. Areola veya meme ucunda kaşıntı olması durumunda, sürtünmeyi sınırlamak için sütyeninizi giymeden önce küçük bir kompres veya bir pamuk ped uygulayın.
Memede enfeksiyon en sık emzirme sırasında ortaya çıkar. Normalde bebeğin ağzında bulunan bakteriler meme başındaki bir çatlaktan süt kanallarına girerek enfeksiyona sebep olurlar. Ağrı, ısı artışı, şişme, kızarıklık ve bazen kitle oluşumu gibi bulgular ile ortaya çıkar.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Bebeğinizi emzirdikten sonra sütünüzü meme ucundan durulayarak temizlemesiniz. Çünkü maya, insan sütünde hızla büyür daha başka sorunlara neden olabilir. Her emzirmeden sonra göğüs ucunuza ılık kompres uygulayabilirsiniz. Bu yöntem de emzirirken yara olan memeye ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biridir.
Memenin Paget hastalığı ise meme başında ortaya çıkan ve genellikle meme kanseri ile ilişkilendirilen nadir görülen bir rahatsızlıktır. Meme başı ve meme başının etrafındaki bölgedeki egzemaya benzer döküntülerin çıkmasına neden olan bu rahatsızlık, meme kanserinin habercisi olabilir.
Bazı emziren kadınlarda meme uçları bebeğin ağzı, sıkı giysiler veya nem nedeniyle tahriş olduğundan meme ucunda dermatit veya egzama oluşabilir. Emzirmeyen kadınlarda da meme başı ve meme başı egzaması da görülebilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Bu duruma, zamanında müdahale edilmezse ciddi mikroplar oluşabilir. Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebilir.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Aslında sütün gelmeyeceği endişesiyle aşırı yemek yemek bu mucize sıvıyı artırmıyor. Tam tersi sütün kalitesinin artması için sebze ve meyvelerden zengin, dengeli bir şekilde beslenmek gerekiyor. Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler.
Annenin yediği tüm sağlıklı gıdalar, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecektir. Ama unutulmamalıdır ki, sadece sütün artması için yenilen zararlı gıdalar da anne sütü aracılığıyla bebeğe geçmektedir. Bu yüzden emziren anneler, yedikleri konusunda çok seçici olmalıdır. Emziren anneler diyet için acele etmemelidir.
Meme ucundan kan veya kanlı akıntı gelmesi normal bir bulgu olmayıp çeşitli süt kanalı hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Kanlı meme başı akıntılarının nedenleri içinde en sık rastlananı süt kanalı içinde gelişmiş olan ve genellikle iyi huylu tümörcükler olarak bilinen intraduktal papillomlardır.
Göğüs ucu meme meridyeni üzerinde olmalı ve açılanması yukarı bakmalıdır. Bu açı değeri 20°± 7 olarak saptanmıştır. Estetik ve çekici memelerde memenin üst kısmının dış hattı % 61 oranında düz, % 33 konkav ve sadece % 6 sı konveksdir. Alt meme bölümünün dış hattı ise yumuşak bir hatla konveks olmalıdır.
Doğum öncesinde bazı annelerin meme ucundan süt damlaları gelebilir. Sütün gelmesi nedeniyle oluşabilecek kuruluğa karşı göğüs ucu kremi sürülüp meme uçlarına bakım yapılmalıdır. Gümüşün yara iyileştirmesi nedeniyle meme ucu yaralanmalarının önlenmesi ve tedavisi için gümüş kapaklar da kullanılabilir.
Bunun yanı sıra, çarpma sonucu göğüste oluşan travmalar ile meme ucunda oluşan çatlaklar da mastite sebep olabilmektedir. Yukarıdaki soruya gelince, göğüs enfeksiyonu olan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler.
Yine emzirme döneminde meme başı temizliği ve nemlendirici kremler ile bakımı erken dönemde mastitin oluşmasını engeller ve tedaviyi hızlandırır. Meme dokusu üzerine yapılan masaj uygulaması ile de süt kesecikleri boşaltılıp kan dolaşımı hızlandırılır ve mastit hali daha hızlı tedavi edilebilir.
Memede enfeksiyonu zamanında ve yeterli şekilde tedavi edilemezse daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Meme enfeksiyonu sonucu apse gelişmişse cerrahi müdahale ile apse boşaltılmalıdır. Tedavinin geciktiği ya da hiç yapılmadığı durumlarda apse kendisi açılabilmek için doku içinde ilerleyen yollar oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri