Kasr-ı Şirin Antlaşması
Amasya Antlaşması (1555)
Osmanlı Devleti ile İran arasında imzalanmıştır. Osmanlı tarihinde, İran ile imzalanan ilk antlaşmadır. Doğu Anadolu ve Tebriz, Osmanlı kontrolü altına girmiştir.
Bağdat, Tebriz, Karabağ, Gürcistan gibi bölgeler defalarca el değiştirdi. Hiçbir taraf kesin bir üstünlük sağlayamadı. Ancak iki ülkenin de büyümekte olan Avrupa tehdidine karşı birbirlerini zayıflattıkları söylenebilir. Sonunda 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Anlaşmasıyla Türk-İran sınırı belirlendi.
Kasrı şirin antlaşması bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında imzalanan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaş da sona ermiştir. İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır.
Kasrı Şirin Antlaşması IV. Murat'ın Bağdat Seferinin sonucunda 14 yıl boyunca Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ın fetih edilmesinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639 tarihinde imzalanan ve 1623- 1639 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı- Safevi savaşını sona erdiren antlaşmadır.
İlgili 23 soru bulundu
Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
Pasarofça Antlaşması Önemi Ve Özellikleri
- Pasarofça Anlaşması Osmanlı Devleti'nin toprak kazanmak için görüşmelere başladığı ancak gerileme döneminde olan Osmanlı Devleti için toprak kaybı ile sonuçlanan bir anlaşmadır. - Anlaşma ile 3 devlet arasında karşılıklı akınlar ve yağmalar son bulmuştur son bulmuştur.
Bağdat'ın Osmanlılar tarafından geri alınmasından bir süre sonra iki devlet arasında barış görüşmeleri başladı. 13 gün süren müzakerelerin sonucunda 17 Mayıs 1639'da Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Bağdat, Basra ve Şehrizor Osmanlılarda kaldı, Revan ise Safevî Devletine bırakıldı.
26 Ocak 1699 günü imzalanan Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Prensliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Berlin Antlaşması, Karlofça Antlaşması'nın ardında Balkanlar'daki Osmanlı varlığının yok edilmesi yolundaki ikinci büyük adımdır. Ancak Ayastefanos Antlaşması'nın aksine Osmanlı'nın 35 yıl daha Balkanlar'da kalmasını sağlamıştır. Rusya, Ayastefanos ile elde ettiği birçok haktan mahrum olmuştur.
Sınır bölgesinde yer alan en yüksek noktaya, kuzeyde 3896 metre ile Küçük Ağrı Dağı'nda ulaşılır. Sınırın hemen batı kenarında, sönmüş bir volkan olan K. Ağrı; kuzeyde Iğdır ile güneyde Doğubayazıt ovaları arasında yer alır. Doğubayazıt'ın güneyinde Tendürek Dağı'na kadar uzanan alanda Akyayla Dağı (2503 m ) bulunur.
Esendere Sınır Kapısı Türkiye'nin İran'a açılan sınır kapısıdır ve Hakkari Yüksekova'ya 40 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir.
Silsile ve Delfan bölgesi askerlerinden oluşan İran birliğini Aleşter Muharebesi'nde kesin bir yenilgiye uğratan Osmanlı birliği karşısında Ali Merdan da çekilmiş olduğu Hürremabad'da itaatini arzedince, Luristan da (120 yıl sonra) Osmanlı egemenliğine girmiş oldu.
6. Osmanlı Devleti'nde ilk ticari ayrıcalıklar Fatih Sultan Mehmet zamanında Venediklilere, gerçek anlamda ilk kapitülasyonlar ise Kanuni döneminde Fransa'ya verilmiştir.
Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Osmanlı İmparatorluğunun Rusya tarafından feci bir yenilgi almasına sebep olan 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla Ruslar İstanbul'da Galata semtinde bir kilise İnşa etme hakkim elde ettiler. Ayrıca antlaşma, kilisenin Bab-ı Âlî'de temsilciliğini yapabilecek Rus elçinin himayesi altında olmasını da belirledi.
Bu antlaşmanın ana hükümlerine göre Osmanlı Devleti ve Moskova merkezli Rusya Çarlığı arasında 20 yıl süreli bir barış hüküm sürecek ve iki devletin arasındaki sınır Dinyeper (Özi) Irmağı olacaktı. Her iki taraf da Dinyeper Irmağı ile güney Buğ Irmağı arasında yerleşme yapılmamasını garanti etti.
Fakat bu sefer yapacağı antlaşma aleyhine sonuçlandı. Karlofça Antlaşması olarak da bilinen bu barışçıl politika 16 Kasım 1698 yılında imzalandı. Osmanlı Devleti'nin ilk toprak kaybettiği antlaşma olarak tarihe geçerken yenildiğinin de ilk belgesi oldu.
Çizelge: 4. 1739 yılında imzalanan Belgrad anlaşmasıyla Belgrad yeniden Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
Karlofça Antlaşması Tarihi
1699 yılında imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. On altı yıl süren savaşlar, Osmanlı Devleti içerisinde çok önemli birtakım ekonomik sorunların yaşanmasına da sebep olmuştur.
Bu antlaşmayla olası bir Osmanlı-Rus savaşı önlenerek Safevilerin Kafkaslardaki toprakları Osmanlı Devleti ve Rusya tarafından paylaşılmıştır. Antlaşmanın bazı önemli maddeleri şunlardı: Derbent, Bakü Kaleleri ve Dağıstan, Rusya'ya bırakıldı. Gence, Karabağ, Tiflis, Revan ve Tebriz Osmanlı Devleti'ne verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri