Türkiye veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan kıtalararası bir ülkedir.
Türkiye, 26°-45° doğu boylamları ile 36°-42° kuzey enlemleri arasındadır.
Ülkenin yarısından fazlası, yükseltisi 1.000 metreyi aşan yüksek alanlardan oluşur. Türkiye'nin ortalama yüksekliği 1141 metredir. Yaklaşık üçte biri orta yükseklikteki ovalar, yaylalar ve dağlar, %10'u da alçak alanlarla kaplıdır.
Türkiye, 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° 45° Doğu meridyenleri arasında yer alır. Diğer bir ifadeyle, Türkiye Ekvator'un kuzeyinde ve Greenwich'in doğusunda bulunan bir ülkedir. Türkiye'nin matematik konumunun sonuçları şöylece sıralanabilir: - Doğu - batı istikametinde 76 dakika yerel saat farkı bulunur.
Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).
İlgili 28 soru bulundu
Birinci Coğrafya Kongresi'nin uzun çalışmalar sonucunda özelliklerini belirttiği, yerlerini tespit ettiği, sınırlarını çizdiği ve adlandırdığı 7 coğrafi bölgenin dördüne, komşu olduğu denizin adı (Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz), üçüne de Anadolu kütlesi içindeki yerine göre ad verilmiştir (Doğu, Güneydoğu ve İç ...
Dağların yüksek, ama az engebeli olan orta kesimi deniz etkisinden ayırması, bu yüzden kıyı şeridiyle iç kesimler arasında iklim, doğal bitki örtüsü gibi farklılıkların ortaya çıkma sebebidir. Bölgeleri birbirinden ayıran etkenlerden biri de Beşeri Etkenlerdir.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aynı zamanda bir yarım ada ülkesidir. Üç farklı iklimin görüldüğü ülkede tarım arazileri geniş ve verimlidir. Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'nin nüfusu toplamda 84.680.273'dür. En kalabalık bölgesi Marmara, en kalabalık ili ise İstanbul'dur.
Türkiye'nin Kuzey Enlemleri Arasında Yer Alması (Ortalama okuma süresi 12 saniye.) Türkiye 36-42 kuzey enlemleri arasındadır. Dönencelerin dışında, dönence ile kutup dairesi arasında yer aldığı anlamına gelir.
Mutlak konum, dünya haritasında bir yerin, başlangıç enlemi ve boylamı, Greenwich'e göre bulunduğu yere mutlak konum ismi verilmektedir. Mutlak konumun belirlenmesi için paralel ve meridyen verileri tercih edilmektedir. Türkiye'nin mutlak konumu belli sonuçlar vermektedir. Ülkemiz Kuzey Yarım kürede yer almaktadır.
Dünya'nın, 9,8 milyon km2 (3,8 milyon sq mi) yüzölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 331 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir.
Türkiye'deki Dağların Listesi
Türkiye'de kaç tane dağ var sorusuna verilecek cevap 2000'in üzerinde olacaktır. Türkiye'de 5000 metrenin üzerinde 1, 4000 metrenin üzerinde 4, 3000 metrenin üzerinde 274, 2000 metrenin üzerinde ise yaklaşık 2000 binden fazla dağ yer almaktadır.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir. Türkiye'nin uç noktalarından olan meridyen, Türkiye'nin en doğusundan geçer.
Matematiksel konum bir yerin enlem ve boylamlarına göre dünya üzerindeki yeridir. Bir başka ifade ile Ekvator'a ve Greenwich'e göre konumudur. Türkiye'de 360 – 420 kuzey enlemleri (paralelleri) ile 260 – 450 doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
Yengeç Dönencesi (Tropic of Cancer), yeryüzünün kuzey yarım küresinde Ekvator'un 23° 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enlemdir.
23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.
Ekvator'un 0, kutupların 90 enlemlerinde olduğu düşünüldüğünde, Türkiye bir orta enlem ülkesi olarak anılabilir. Türkiye'nin en kuzey noktasının Kuzey Kutbu'na uzaklığı 5.370 km; en güney noktasının güney kutbuna uzaklığı ise 14.000 km.
Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfusun vatandaşlık ülkelerine göre dağılımı incelendiğinde, %18 ile Irak vatandaşlarının ilk sırada yer aldığı görüldü. Irak vatandaşlarını sırasıyla %10,2 ile Afganistan, %7,2 ile İran ve %6,9 ile Türkmenistan vatandaşları takip etti.
ABD'de yayınlanan U.S. News & World Report anketine göre, dünyanın 'en iyi ülkesi' bu yıl Kanada oldu. İkinci Japonya ve üçüncü sırada Almanya bulunuyor. Türkiye ise 78 ülkenin değerlendirildiği ankette 34. sırada yer aldı.
Verilen bilgilerde Türkiye'nin 2017'de 17, 2018'de 19, 2019'da 19, 2020'de 20, 2021'de 21 ve 2022'de 23. sırada yer aldığı belirtildi.
Ortalama yükseltisi en yüksek olan bölge, Doğu Anadolu Bölgesi, en düşük olan ise Marmara Bölgesi'dir.
Karadeniz Bölgesi, Türkiye'de en çok ile sahip olan bölgedir. Bu bölgede toplamda 18 şehir ve 194 ilçe bulunur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri