RENK, KOKU VE SICAKLIĞA DİKKAT Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Sular fenolik madde,siyanür amonyak, nitrat içermemelidir.
Peki içtiğimiz suyun kalitesini nasıl anlarız? "Kaliteli bir su içmek istiyorsak ph değeri 7,2 ve 8,5 aralığında olan alkali ve sert suları tercih etmeliyiz. Burada sularımızın içeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfat gibi mineraller bulunmaktadır." Suların kendine has koku, tat ve rengi olmalı.
Musluk veya şebeke sularından elde edilen sulardan, arıtma sistemlerinden elde edilen sulardan içme ve kullanma suyu analizi için numune alır. Alınan numune ile analiz yapılır. Su analizi laboratuvarları, numune suların incelendiği ve içeriğindeki maddelerin tespitinin yapıldığı laboratuvarlardır.
TDS ölçümü sayesinde mevcut suyun içilebilir ya da içilemez olduğu net bir şekilde anlaşılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan araştırmalar sonucunda suyun TDS ölçümü söz konusu olduğunda aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır: TDS değeri 300'den az ise mükemmel. TDS değeri 300 ile 600 arasında ise iyi.
Su, kokusuz, renksiz, içimi lezzetli olmalıdır.
Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler olmamalı, sular, renksiz, berrak ve içilebilecek sıcaklıkta olmalıdır. İçme suyu için en uygun sıcaklık 8-12 °C‟dir. Ayrıca sulardaki çözünmüş oksijen konsantrasyonu 5 mg/L‟den daha yüksek olmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir. Yeterli su içmenin vücudumuz için yararlarını Avrasya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun anlattı.
Numune kaplarının çok temiz olmasına dikkat edilir. Temiz olan bu kap (şişe9 ayrıca numunesi alınacak su ile 4-5 defa yıkanır, sonra su şişenin ağzına kadar doldurulur. Şişe ile tıpa arasında boşluk bırakılmaz. Bu şekilde numune alınan şişenin ağzı temiz mantar veya plastik bir tıpa ile kapatılır.
Su Analiz Değerleri
Kimyasal analiz sonucu; suyun sertliği, pH derecesi, tuzluluk durumu, (varsa) içinde insana zararlı azotlu malzemelerin miktarı, buhar kazanına zararlı olan silikat ve paslanmaz çeliğin düşmanı klorür mineralinin miktarı gibi birçok bilgi edinilir.
Suyun önce buharlaştırılıp ardından soğutularak tekrar sıvı hale getirilmesi damıtma yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Damıtma yöntemi içme suyuyla yapılan bir arıtma şeklidir. Damıtma, saf su elde etme yöntemidir. Bu yöntemde zararlı mikroorganizmalar yok edildiği gibi yararlı mineraller de yok edilir.
İçme – kullanma suyunda genel olarak şu nitelikler aranır; kişi başına, günde yeterli miktarda, kokusuz, renksiz, berrak ve tadı iyi olmalıdır, toksik madde içermemelidir.
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Suyun logosu damacanada kabartılmış halde bulunmalı. Kapağın üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası yazmalı. Etiketlerde suyun analiz değerleri hiçbir eksik olmaksızın bulunmalı. Suyun rengi berrak olmalı, bulanık ya da yeşilimsi olmamalı.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Düzenli su içmek beyin fonksiyonlarını düzenler. Düzenli su içmek vücut ısısının dengelenmesi için de fayda sağlar. Özellikle ödem tutmaya meyilli vücutlarda ödemden kurtulmak için düzenli su içmek hayati önem taşır. Düzenli su içmek kan dolaşımı için de faydalıdır.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Susuzluk sonucu konsantrasyon azalırken, kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevin performansı önemli ölçüde düşüyor. El-göz motor koordinasyonu bozulabildiğinden, hassas veya detaylı işlerin yapılması zorlaşıyor, güvenlik zafiyeti oluşabiliyor.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Su arıtma cihazından alinmiş su ile çeşmeden alinmiş olan bir su kıyaslama yapılabilir. Filtrelenmiş olan su, saf, berrak ve kokusuzken. Filtrelenmemiş su kirli, tortul dolu, kokusu olan ve sert içimlidir. Suyun kalitesi bu şekilde ölçülüp anlaşılabilir.
KALİTELİ SU NASIL ANLAŞILIR? Suyun kalitesini anlamak için evde uygulayabileceğiniz su test kitleri bulunuyor. Birkaç türde su testi kitleri bulunuyor. - İçme suyuna kullanılan kit kurşun ve klor gibi yaygın kirleticileri ölçümleyen olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri