TÜRK ÇELİK SANAYİSİ 2022 yılında dünya çapında çelik üretimi, 2021 yılına kıyasla %4,2 azalışla 1,8 milyar tona düşmüştür. Türkiye çelik üretimi ise 2022'de %12,9 oranında azalarak 35,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye'nin son 5 yıldaki çelik üretimi 2018 yılında 37,3 milyon ton, 2019 yılında 33,7 milyon ton, 2020 yılında 35,8 milyon ton, 2021 yılında ise 40 milyon 360 bin ton olarak gerçekleşti.
Yüzyılın en büyük felaketleri arasında yerini alan koronavirüs salgınına rağmen faaliyetlerini hız kesmeden sürdüren Türkiye demir-çelik sektörü, 2020'de Avrupa'nın en büyük üreticisi konumunda yer almayı ve dünya sıralamasında 7. olmayı başardı.
Türkiye, 2022 yılında dünya ham çelik üretimi sıralamasında bir sıra geriye düştü. Dünya Çelik Birliği (worldsteel) tarafından yayımlanan verilere göre, 2021 yılında Almanya'yı geçerek 7'inci sıraya yükselen Türkiye, 2022 yılında yeniden 8'nci sıraya geriledi.
Türkiye'deki en gelişmiş sektörlerden biri olan çelik sanayisi, bugün Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı yapan dördüncü sektör konumundadır. Türkiye'de 24 elektrik ark ocaklı (EAO), 5 indüksiyon ocaklı (IO) ve 3 bazik oksijen fırınlı (BOF) çelik fabrikası bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Çelik sektörü ihracatının Türkiye'nin ihracatından aldığı pay Ocak 2021'de yüzde 7,8 oldu. Sektör, geçen ay en fazla ihracatı 111 milyon 57 bin dolar ile İsrail'e yaptı. İsrail'i, 70 milyon 652 bin dolarla İspanya ve 53 milyon 446 bin dolarla Irak takip etti.
Türkiye'de paslanmaz çelik üretiminde gerekli olan ana hammaddelerin tamamı yetersizdir. Ana hammaddeler arasında bulunan ferrokrom sınırlı miktarda üretilirken nikel üretimi yapılmıyor. Bu durumda firmalar ithal edilen pahalı hammadde ile paslanmaz çelik üretimine ilgi göstermiyor.
Türkiye'nin Brezilya ve Hindistan'dan İthal Ettiği Demir Cevherinde Önemli Artış Kaydedilmektedir. Türkiye'nin demir cevheri ithalatı, Brezilya ve Hindistan'dan ithal edilen yüksek miktarlardaki artışla Ağustos ayında canlılık kazandı.
“Türkiye, yılda 9 milyar dolar civarında demir çelik hurdası da dahil olmak üzere toplam 12 milyar dolar civarında hammadde ithal ediyor ise de bununla, iç piyasanın tükettiği 20 milyar dolarlık çeliği tedarik ediyor, ayrıca 17 milyar dolar civarında da ihracat yapıyor.
Ülkemizde bugünkü durumda işletilen yada işletilebilir nitelikte 23 yatakta toplam 132 milyon ton cevher rezervi vardır. Ekonomik olarak işletilebilir demir kaynaklarımız (rezervlerimiz), ülkemiz cevher talebini ancak 10-15 yıl karşılayabilecek düzeydedir.
DÜNYADA TÜRK ÇELİĞİ Rekabetçi fiyatlar ve etkili pazarlama stratejileri sayesinde Türk çelik üreticileri Dünya'nın dört bir yanına ihracat gerçekleştirmektedirler. Türkiye'nin 2022 yılında ana ihraç pazarı 5,7 milyon ton ile ülkemizin toplam çelik ihracatının %29'una karşılık gelen Avrupa Birliği'dir.
Demir-çelik sektörü küresel gelişmelere rağmen Türkiye ihracatına yüzde 15,7'lik katkı sağladı 2022 yılı Türkiye genelinden yapılan toplam demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatı yüzde 37,6 artışla 7 milyar 817 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 30 artışla 11 milyar 896 milyon dolar oldu.
Çelik üretimi, otomotiv endüstrisi için önemli bir CO2 emisyon kaynağı; 2021 yılı verilerine göre, yeni bir Volvo otomobilin üretim sürecinde ortaya çıkan tüm emisyon gazlarının ortalama yüzde 33'ünü çelik oluşturuyor.
Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür). En yaygın çelik türleri, ağırlıkça % 0,5'ten daha az karbon ilavesine sahiptir.
Volvo Group, İsveç'in Braås kentindeki Volvo Construction Equipment tesisinde dünyanın ilk yenilenebilir enerjiyle üretilmiş çelikten üretilen makinasını tanıtmaktan gurur duyuyor!
Farklı metallerin aksine, çelik kalitesi ve yorulma ömrü ile bilinir. Farklı metallere kıyasla çok büyük yükleri uzun süre tolere edebilir. Çelik, sağlam ve güçlüdür ve evlerin, gök sıyırıcıların, gemilerin veya silahların inşa yapıları veya diğer projeler için kullanılan yapılar için yapılmıştır.
Türkiye dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında ilk 8 ülke içindedir. Krom cevherimiz yüksek kalitelidir. Yalnızca Türkiye ve Arnavutluk'un paslanmaz çelik tesisi yoktur, Küba'da bile ihracat yapabilen 150.000 ton kapasiteli bir paslanmaz çelik tesisi bulunmaktadır.
Hintli çelik üreticisi ArcelorMittal, 2019 yılında 97,31 milyon ton üretim gerçekleştirerek en fazla ham çelik üretimi yapan firma konumunu sürdürdü. Zirveyi zorlayan Çinli Baowu Group 95,47 milyon ton ile ArcelorMittal'i takip ederken, listede Japonya merkezli Nippon Steel, Çinli HBIS Group ve G.
Deprem felaketinden bölgedeki sanayi kuruluşları da etkilendi. Bu kuruluşlardan bir tanesi de İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. oldu.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri