Türkiye 26° – 45° doğu meridyenleri arasında yer aldığından 2. ve 3. saat dilimi yani GMT +2 ve GMT +3 (GMT 3) saat dilimi arasında yer alır. 2016 yılına kadar yaz aylarında GMT +3, kış aylarında ise GMT +2 saat dilimi ayarı, Türkiye'nin ulusal saat dilimi olarak kullanılıyordu.
Yaz saatinde Iğdır'da, kış saatindeyse İzmit'te Güneşin doğuş ve batış saatleri coğrafya sorularında sabit olarak hesaplanır. Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+), batıya doğru gidildikçe geri (-) gider.
Türkiye 26° ve 45° doğu meridyenleri arasındadır. Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen bulunduğu için en doğusu ve en batısı arasında 1 saat 16 dakikalık zaman farkı vardır. Türkiye Doğu Avrupa Saati'ndedir. Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır.
İlgili 43 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Bir ülke içerisinde işe başlama ve bitiş saatlerinin ayarlanması, kurumların ve sistemlerin ortak hareket edebilmesi için ortak saat kullanılmaktadır. Örneğin, haberleşme ve ulaşım sistemlerinin hızlı ve düzenli bir biçimde yapılabilmesi ortak saatle daha kullanışlı olabilmektedir.
Çok Zamanlı Tarife: Elektrik tüketiminizin, günün 06:00-17:00 - 17:00-22:00 - 22:00-06:00 zaman aralıklarında, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir.
Türkiye' de saat dilimi, GMT+3 dilimi olarak sabitlenmiştir. Hem yazları hem de kışları sabit olarak saat diliminin GMT+3 olduğunu söylemek mümkündür. GMT ise sıfır meridyeni olarak bilinmektedir. GMT, saat farklılıklarını ifade etmek için kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
Türkiye GMT saat diliminde olduğu gibi UTC saat uygulamasında da coğrafi konumundan dolayı 2. ve 3. saat dilimindedir. 2016 yılından beri yaz saati uygulaması yapılmadığından 2 saat dilimi arasından 3.'sü yani UTC 3 yıl boyunca kullanılmaktadır.
Ülkemizde artık yıl boyu yaz saati uygulanacak. Böylece saatlerimiz her zaman GMT+03 (UTC+03) gösterecek.
Yerel saat farkları, aralarında mesafe bulunan iki ülkenin güneşin doğuşuna göre belirlenen zaman dilimleri arasındaki farkı ölçer. Dünya geometrik olarak 'geoit' olarak adlandırılmakta, bu da güneş ışınlarının düşme açılarının ve zamanının değişiklik göstermesine neden olmaktadır.
Greenwich Ortalama Zamanı (İngilizce: Greenwich Mean Time), Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
GMT+2'de saat 12:00 30 Mart Cumartesi iken Türkiye'de 13:00 dür. GMT+2 Türkiye'nin 1 saat gerisindedir.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
GMT-3'de saat 08:00 1 Eylül Çarşamba iken Türkiye'de 14:00 dür.
Türkiye'nin kullandığı saat dilimi UTC+3'tür.
Türkiye'de saat 11:00 olacak. Türkiye UTC'un 3 saat ötesindedir.
UTC±00.00, Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) hesaplamaları için referans noktası olan İngiltere, Greenwich'teki 0° başlangıç meridyeni üzerindeki zaman dilimi. GMT (Greenwich Mean Time) ile aynı anlamda kullanılır.
Yerel Saat
GMT+4 saat dilimini kullanan Gürcistan, Türkiye saatinden 1 saat ileridedir.
KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI? Türkiye'de yaz saati uygulaması; Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan uygulamanın yıl boyu sürdürülmesine karar verildi.
Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Danıştay'ın sürekli yaz saati uygulamasını durdurmasının ardından, konuya ilişkin bir KHK çıkarılarak düzenleme yapılacağını duyurdu.
Genellikle ekim ayının son hafta sonunda yapılan ve mart ayının son hafta sonunda sona eren kış uygulaması 2016 yılından beri ülkemizde uygulanmıyor. 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri