Atalık, "2017 yılında ithalatımız 2 milyon tonun biraz üzerine çıktı. 2018 yılında ise ilk 11 ayda mısır ithalatımız 2.1 milyon tona ulaştı. Hayvan sayısındaki artış, kaba yem eksiği, fabrika yemi hammaddesinin mısır olması gibi etkenler ithalata etki eden faktörlerin başında geliyor" diye konuştu.
En yakın ticari ilişkilerini Amerika, Çin ve Almanya ile kuran Mısır'ın, en çok ithalat yaptığı 6. ülke Türkiye'dir. Türkiye, 2021 yılında Mısır'a 3,13 milyar dolarlık ihracat yaparken Mısır'dan 2,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır.
Mısır'ın en çok ithalat gerçekleştirdiği ülkeler ise Birleşmiş Milletler COMTRADE veritabanı 2021 verilerine göre şu şekilde sıralanıyor: Çin – 10.01 Milyar dolar. Suudi Arabistan – 6.25 Milyar dolar. Amerika Birleşik Devletleri – 5.11 Milyar dolar.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu.
Dünyada, mısır, insan gıdası ve hayvan yemi olarak tüketiminin yanı sıra nişasta, şurup, bira, endüstriyel al- kol(ethanol), biyoplastik ve viski yapımı sanayinde kullanılmaktadır Mısır bitkisinin anavatanı Orta Amerika'da Meksika-Guatemala olup, binler- ce yıldır bölgenin ana ürünü olarak yetiştirilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Türkiye'de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitki mısırdır. Mısır, hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitkidir.
Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 5 milyar 1 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 4 milyar 337 milyon dolar ile İsviçre, 3 milyar 557 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 807 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 229 milyon dolar ile ABD izledi.
Türkiye, 2019 yılında Mısır'a 3,5 milyar dolarlık ihracat yaparken Mısır'dan 1,9 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 5,4 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğü ile Mısır Türkiye'nin en büyük 19. ticaret ortağı konumundadır.
MISIR EKONOMİSİ NEYE DAYANIR? Mısır'ın gelir kalemlerinde petrol sanayi, tekstil, hazır giyim ve verimli Nil deltasında yapılan tarım faaliyetleri önemli yer tutmaktadır. Diğer gelişmiş sanayi dalları çelik, çimento, kimyasallar ve ilaç sanayidir.
Amerika Birleşik Devletleri, yılda 392.450.840 ton üretim ile dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Çin Halk Cumhuriyeti 257.348.659 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Brezilya, yıllık 82.288.298 ton üretim ile üçüncü büyük mısır üreticisidir. 5.700.000 ton üretimiyle Türkiye 23 olarak sıralanmıştır.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır.
Mısır Nerededir? Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu köşesinde yer alır. Sina yarımadası ile Asya'ya bağlanır. Mısır; kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda İsrail, güneyde Sudan, batıda Libya ile komşudur.
Girdiği pek çok bölgede, mevcut bazı bitkilerin yerini almıştır. Örneğin, mısır Afrika kıtasına girdikten sonra, ana bitkilerden olan koca darı ile yer değiştirmiştir. Mısırın ülkemize girişi ise, kuzey Afrika üzerinden olmuştur.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Yaklaşık 5 milyon ton ithalat, 3 milyon ton ihracat rakamımız var. Ayrıca son 9 yıldır açık ara diyebileceğimiz şekilde dünyada un ihracat lideriyiz. Dünyada buğday unu üretiminde birinci sıradayız.
Türkiye'de dış ticaret açığına neden olan ekonomik unsurların başında döviz kuru hareketleri, ithalatın ihracata bağımlılığı ve katma değeri düşük ürün ihracatı yer almaktadır. Dış ticaret açığına neden olan ekonomik unsurların başında döviz kuru hareketleri gelmektedir.
AB'nin 2021 yılındaki katı atık ithalatı da artış gösterdi. 2012 yılında 14,7 milyon tonluk ithalat miktarı 2021'de 19,7 milyon tona ulaştı. Katı atık ithalatında 2,9 milyon tonla Hollanda yine birinci sırada yer alırken, 2,6 milyon tonla İsveç, 2,5 milyon tonla Almanya üçüncü sıraya yerleşti.
Birinci sırada 746 tonla Hindistan, ikinci sırada 428 tonla Çin, üçüncü sırada 128 tonla ABD, beşinci sırada 73 tonla Suudi Arabistan yer alıyor. 2008 yılına gelinceye kadar Türkiye yılda ortalama 200 ton altın ithal ederken altın fiyatlarında ortaya çıkan artışlar nedeniyle ithalatta hızlı bir düşüş görülmüştür.
Toprak isteği bakımından derin yapılı, tın, mili tın ve killi tın topraklarda iyi bir kök gelişmesi göstererek bir dekarlık alanda (1000 m2) yüksek dane verimi (1400-1800 kg) almak mümkündür.
Mısır bitkisi, belirli bir ısıya ihtiyaç duyan ve yağışlı bölgelerde yetişen nebatattan olması nedeniyle Doğu Karadeniz bölgesi bitkinin yetişmesi için uygun ortama sahiptir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri