Bebek Cildini Nemlendirmek Amacıyla: Bebeğinizi banyodan çıkarmadan önce vücuduna zeytinyağı sürüp son durulama suyunu dökebilirsiniz. Zeytinyağı, bebeğinizin cildinin nemli kalmasına yardımcı olur. Bez bölgesine ince bir katman halinde zeytinyağı sürerek ise pişik oluşumunu hafifletebilirsiniz.
Bebekler için en uygun olan yağ; asitliği 0.3-0.5 arasında değişen sızma zeytinyağı olmaktadır. Emin olunan bir markanın zeytinyağı da kullanılabilir. Bebekler ve çocukların doğru beslenmeleri hayatları boyunca önem taşımaktadır.
Zeytinyağı, bebeğinizin cildinin nemli kalmasına destek olur. Bez bölgesine ince bir katman halinde zeytinyağı sürerek ise pişik oluşumunu hafifletebilirsiniz. Bebeklerin saç diplerinde ve kaşlarında sarı kabuklanmalar oluşabilir. Konak denilen bu kabuklanma özellikler doğumu takip eden 3 ay içinde görülebilir.
Doğanın mucizesi zeytinyağı karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda cildi güzelleştirir, saç bakımına olumlu etkileriyle bilinir, diyabete iyi gelir, kan basıncını düzenler ve stresi azaltması gibi daha birçok yararı vardır.
Bebek doğduğunda henüz dış dünyaya karşı bir savunması olmadığından, bağışıklık sistemi de oldukça zayıftır. Bu sebepten dışarıdan korunmaya mecburdur. Bu bağlamda bebekler ilk doğduğunda tüm vücuduna sızma zeytinyağı ile güzelce masaj yapılır ve kundaklara sarılır. Kısa sürede tüm vücudunun bu yağı emdiği görülür.
İlgili 23 soru bulundu
Bıngıldak nedir? Yetişkinlerin aksine bebeklerde birbirine sıkı sıkıya bağlı olmayan kafatası kemikleri bulunmaktadır. bebeklerde kafatası kemiklerinin tam olarak oluşmamasın en önemli nedeni bebeklerin doğum kanallarından geçerken zorlanmaması içindir.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Zeytinyağı, cildinizi yumuşak, pürüzsüz ve nemli tutmaya yardımcı olan nemlendirici özelliklere sahiptir. Cildin derinliklerine kolayca nüfuz eder ve uzun süreli sonuçlar verir. Kuru cilde sahip olanlar için oldukça faydalıdır. Ayrıca zeytinyağındaki doğal lipidler sebum üretimine katkıda bulunur.
Zeytinyağının Cilde Faydaları
Kan basıncını düzene koymaktan bağışıklık güçlendirmeye kadar birçok faydası olan zeytinyağının cilt sağlığı üzerindeki etkisi de oldukça önemlidir. İçeriğinde bulunan E vitamini nedeniyle cildi güzelleştirmede önemli bir rol oynar.
Güneş ışınları nedeniyle ciltte oluşan güneş lekelerini de gidermeye yardımcı olan zeytinyağı, cilt hastalıklarının da oluşmasını engeller. Düzenli kullanımda cilt gözeneklerini de temizleyerek cildin temiz hava almasını sağlayan zeytinyağı, cilt nemleştiricisi olarak da kullanılabiliyor.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
BEBEKLERDE KONAK TEDAVİSİ
Zeytinyağı, diğer bitkisel yağlar, bebek yağları saçlı deriye masaj yaparak uygulanıp bir süre bekletildikten sonra yumuşak bir fırça ya da tarakla konağın temizlenmesi sonrasında ılık su ile yıkanması ilk seçenektir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır.
Tuzlu su ile yıkama ya da bebeğin tüm vücudunu tuz ile ovma en sık yapılanlardır. Tuzun, bereket ve sağlık getireceği inancı vardır. Bu uygulama ile bebeğin hastalıklardan özellikle de mikroplardan korunacağına, terlediğinde kokmayacağına, ten renginin beyaz olacağına inanılır.”
Bebek ıkınması özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. Bebeğin sürekli ıkınması çocuğun fiziksel olarak bir rahatsızlık yaşadığının habercisi olabilir. Henüz iletişim kurma ve sorununu, ihtiyacını anlatmayı bilmeyen yenidoğanlar ıkınarak ve ağlayarak isteklerini iletirler.
Sırf gelenekler uğruna bebeklerin hayatları riske atılmamalıdır. Ter kokusunun gitmesi için tuzlu suda yıkama gibi yanlış yöntemler yerine pamuğu çok hafif tuzlu su ile koltuk altlarına doğru silin. Silerken cilde fazla temas etmesine kesinlikle izin vermemeniz gerekir.
Zeytinyağı Masajı: Vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar için birkaç damla zeytinyağı ile masaj yapmak yeterli olacaktır. Zeytinyağı onarıcı bir etkiye sahip olduğundan, sürülen bölgenin peçeteyle kurulanması yeterli olacaktır.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE ETTİ
Hz. Ömer'den (R.A) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Zeytinyağını ekmeğe katık edin ve onunla yağlanın. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır…”
Yüze zeytinyağı sürmenin bir zararı yoktur ve kıllanma yapmaz. Aksine cildi yumuşatarak, parlak ve canlı gözükmesini sağlar.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Zeytinyağı ciltte meydana gelen lekeler için birebirdir. Bir miktar zeytinyağını elinize alın ve hafifçe ısıttıktan sonra lekelerin üzerine sürün. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra bir bez yardımıyla yüzünüzdeki yağı silin ancak yıkamayın.
Zeytinyağı cildi beyazlatır mı sorusuna verilebilecek cevap: hayır, zeytinyağı cildi beyazlatmaz. ' Cilt yapınız genetik olarak buğday rengi ya da koyu tonda ise, zeytinyağının cildinizi beyazlatması mümkün değildir.
Bebeklerde hırıltı, ortamın nem dengesini ayarlayarak ve bebeğinizin burnunu düzenli olarak aspiratörler ile temizleyerek en aza indirilebilir. Bebekler kolay nefes alabildikleri zaman hırıltı son bulur. Bu nedenle bebeğinizde göğüs hırıltısı bulunuyorsa bunun sebebi burnunun tıkalı olmasından kaynaklanabilir.
Bebekler için zeytinyağı seçimi
Bebeğin için alacağın zeytinyağının asitliği 0.3-0.5 arasında olması gerekiyor. Erken hasat zeytinyağlarının asitlik ve oksidasyon oranı daha düşük olduğu için bebekler için daha faydalı olduğu biliniyor.
Bebeklerde meydana gelen hırıltılar için anne ve babalar doğal tedavi yöntemlerini denemeyi isteyebilir. Ancak söz konusu bebekler olunca kişiler burada daha dikkatli olmalıdır. Eğer hırıltı 2 ila 3 gün arasında devam ediyorsa burada uzman bir çocuk doktoruna başvurmalı ve hırıltının nedenini tespit etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri