Dekar başına pamuk verimi yüksek olan Türkiye, verimi düşük olan ülkelerden pamuk ithal ediyoruz. Yüksem verim sayesinde pamuk ekim alanlarını artırarak arz açığını giderebiliriz.
Üretim yapılamazsa ithalat artar
Pamuk üretim ve ithalat rakamlarına bakıldığında; Amerika Tarım Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, 2020-2021 sezonunda 631 bin ton lif pamuk üretirken, 1 milyon 160 bin ton pamuk ithalatı yaptı.
Türkiye'de Pamuk Dış Ticareti: 2020 yılında 1,6 milyar $ değerinde 1 milyon 57 bin ton lif pamuk ithalatı, 147 milyon $ değerinde 81 bin ton lif pamuk ihracatı gerçekleştirilmiştir. Pamuk ithalatının yaklaşık %71'i ABD, Brezilya ve Yunanistan'dan yapılmıştır.
Dünya Lif Pamuk Üretimi
Hindistan'ı 5.933 bin ton ile Çin ve 4.336 ton ile ABD izlemiştir (Pamuk Raporu, 2020, s. 3; USDA, 2020a s. 7). 2020-21 dönemi dünya lif pamuk üretimi verilerine bakıldığında ise 25.929 bin ton olan değerin 24.800 bin tona gerilediği görülmektedir.
Buna göre pamuk üretim maliyetleri geçen yıla oranla alan başına yüzde 56, kg kütlü başına yüzde 61 ve kg lif başına yüzde 58 artmıştır. Yapılan değerlendirmede bu yüksek artışın büyük oranda ithal girdilere dayalı ilaçlama, gübreleme ve hasat maliyetlerindeki artışlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Pamuk Nerede Yetişir? Dünya üzerinde pamuk Mısır, Türkmenistan, Özbekistan, Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler yetiştiricilikte önde gelen ülkelerdir. Bu ülkelerde yüksek oranda pamuk yetiştirilir.
Hatay, Antalya ve Mersin üretimin ağırlıklı olduğu illerdir. Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir.
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC)'nin verilerine göre, 2018/19 sezonunda Türkiye'nin, pamuk ekim alanı yönünden Dünyada on birinci, birim alandan elde edilen lif pamuk verimi yönünden ikinci, pamuk üretim miktarı yönünden altıncı; pamuk tüketimi yönünden beşinci, pamuk ithalatı yönünden altıncı ülke olduğu ...
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Kararda, Özbekistan'da pamuk toplama mevsiminde zorla çocuk işçiliğini kullanma oranının belirgin ölçüde azaldığının tespit edildiği, bu nedenle de Özbek pamuğunun bu listede yer alması için gereken şartların bulunmadığı vurgulandı.
Yetişme döneminde bolca su ister ancak hasat zamanı mutlaka yağışsız bir bölgede olmalıdır. Ülkemizde en çok pamuk yetiştirilen bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak bilinir. Şanlıurfa ve çevre şehirlerde pamuk yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
Pamuk, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli ve stratejik bir üründür. İşlenmesi açısından çırçır sanayiinin, lifi ile tekstil sanayiinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayiinin, linteri ile de kağıt sanayiinin hammaddesi durumundadır.
Sıcak iklim koşullarında yetişen pamuk, don olaylarının görüldüğü bölgelerde yetişmez. Yetişme süresi 120-200 gün arasında değişen bitki için ideal hava sıcaklığı yaklaşık 15°C ve üzeridir. Sıcaklık ihtiyacı bitkinin büyüme evrelerine göre; su ihtiyacı ise yetişme döneminde toprak özelliklerine göre değişir.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya, Iğdır ve Elazığ. Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı yüksek yerlerinde ise pamuk yetiştirilmez. Bunun nedeni yüksek sıcaklık farklarıdır. Karadeniz Bölgesi'nde de yaz ayları kural olmadığından dolayı pamuk yetiştirilmez.
TÜRKİYE'DE PAMUK
Türkiye'de 2021 yılında 4,3 milyon da alanda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi karşılığı 832.500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. 2021 yılında Türkiye'de üretilen pamuğun %87'sini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa (%40), Diyarbakır (%14), Aydın (%12), Hatay (%9), İzmir (%7) ve Adana (%5)'dır.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 6.102.800 ton üretim ile dünyanın en büyük pamuk üreticisidir. Hindistan 4.690.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 4.003.950 ton üretim ile üçüncü büyük pamuk üreticisidir. 976.600 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Pamuğun eski dünyadaki beşiği Hindistan da pamuk tarımının en az 5000 yıl önce yapıldığı, kumaş dokumasında kullanılmasının da M.Ö. 3000 yılına rastladığı arkeolojik kazılarda belirlenmiştir.
Sektör uzmanları bu yüzden pamuk yerine alternatif olarak “Crailar” adı verilen, keten elyafı ve hint keneviri gibi doğal hasır liflerden elde edilen bir ürünü tavsiye ediyorlar. Uzmanlara göre bu ürünün kullanılması ile pamuk üretiminde kullanılan su miktarına kıyasla yüzde 25 tasarruf sağlanacak.
Tarladan tarım işçileri tarafından toplanan pamuk, traktörlere yüklenerek Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliğinin çırçır fabrikasına getiriliyor.
- Ege Bölgesinde özellikle Aydın'da çok fazla yetiştirilir. Aynı zamanda Balıkesir ve Manisa ile çevre illerde yetişmektedir. - En çok ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilir ve Şanlıurfa'da yetişmektedir. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
İlimizde yıllar sonra ilk kez 2017 yılında ekimi yapılan ve bu yılda daha geniş bir alanda ekimi gerçekleştirilen pamuğun hasadına başlandı ve hasat devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri