Polyester kumaşların dayanıklı ve uzun ömürlü olması dikkat çeker. Bu özellikleri sayesinde giyim, ev tekstili, mobilya ve endüstriyel kullanımlar gibi birçok alanda tercih edilirler. Polyester ip kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal kullanım sunar.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Yumuşacık ve son derece net renklere sahip bu madde leke tutmaz. Bu yüzden temizlemesi oldukça kolaydır. Polyester kumaş özellikle kadın giyim sektöründe sıkça tercih edilir. İç giyimden dış giyime kadar pek çok eşyanın sağlam olması için faydalanılır.
Bu kumaşın yapısı doğal değildir öncelikle bunu ifade edelim. Tamamen fabrika üretimi bir kumaş olduğu için %100 pamuktur diyemeyiz. Polyester kumaşın yapısında sentetik polimer vardır. Sentetik polimer petrol ürünlerinin plastik hale dönüşmesinden sonra elde edilen ipliklerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Polyester gibi sentetik kumaşların ortak sorunu, nefes almamalarıdır. Onu giydiğinizde terli hissedebilir ve rahatsız edici boyutlara ulaşan nem hissine sahip olabilirsiniz. Bunun nedeni ise pamuk benzeri doğal kumaşlara kıyasla polyesterin nem emiliminin yetersiz olmasıdır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Polyester bir plastik türevidir ve petrolden elde edilir. Fakat bu bilgi gözünüzü korkutmasın, kullanımı sağlığa zararlı değildir.
Polyester kumaşlar kolay üretimleri, şık yapıları ve ekonomik fiyatları nedeni ile günümüzde en çok kullanılan ürün grubunda bulunur. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmaları ise polyester kumaşların neredeyse her ürün sınıfında tercih edilmesini sağlar.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
Doğal kumaşlar pamuk, yün ve ipek gibi bitki ve hayvan liflerinden yapılan kumaşlar olur. Polyester kumaşlar sentetik elyaftan yapılır ve özel bir işlemle üretilir. Polyester kumaşlar diğer sentetik kumaşlardan farklı görünür.
Poliester kelimesinin yaygın kullanımı poliester liften gelen kumaşı belirtir. Sentetik poliesterler giyimde yaygın kullanılır. Poliester giysiler, doğal liflerle karşılaştırıldığında, daha az doğal hissedilir. Poliester lifleri sıklıkla pamuk lifleri ile beraber, daha iyi özellikli giysiler üretmekte kullanılır.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Bu sebeple koşu , doğa yürüyüşü gibi spor aktiviteleri yapılırken Pamuklu Giysilerden uzak durarak Polyester giysileri ( Spor Tişört , Fitness Tişört , Koşu Tişörtü gibi ) , Polar Giysi, Polyester Tayt ( Yoga Taytı , Koşu Taytı ) gibi tercih etmemiz sağlığımız için oldukça doğru bir tercih olacaktır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Yazın Terletmeyen Kumaşlar
Sıcak havalarda terletmeyen kumaşlardan birisi de tülbent kumaşlardır. Bu kumaşlar hafif, yumuşacık ve serindir. Terletmeyen kumaşlara ulaşmak isteyen kişiler pamuklu kıyafetlere yönelebilir. Pamuklu kıyafetler, kişilerin sıcak yaz aylarını daha rahat atlatmasını sağlayabilir.
- Çocukların hassas ciltlerine en uygun materyal yüzde yüz organik pamuktur. Bu yüzden kıyafet seçiminde naylon ve polyester içeren ürünler tercih edilmemelidir. - Kışın daha sıcak tutması için yün kumaşlar kullanılabilir.
Çünkü polyester kumaşlar, terlemeyi önlemez ve teri emme özelliğine sahip değildir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri