KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor.
Gaia Dergi'nin aktardığı WIN/Gallup International'ın yaptığı araştırmaya göre, Çin dünyanın dine en az bağlı ülkesi. Ülkenin yalnızca yüzde 9'u kendini dindar olarak tanımlarken, yüzde 67'si kendini ateist olarak tanımlıyor. Yüzde 67'lik bu oran, başka ülkelerin oranlarının iki katından bile fazla.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir araştırmaya göre dünya nüfusunun %2.5'i kendini ateist, %12.7'si ise kendisini dinsiz olarak tanımlamıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Negatif ve pozitif ateizm
Smith'in sınıflandırmasına göre ateizmin "negatif ateizm" (ya da "zayıf ateizm") ve "pozitif ateizm" (ya da "güçlü ateizm") olarak iki çeşidi vardır.
The Independent'ın haberine göre Çin nüfusunda kendilerini 'ateist' diye niteleyenlerin oranı yüzde 40 ile yüzde 49.9 arasında değişiyor. Şintoizmin yaygın olduğu Japonya'da ise bu oran yüzde 30 ile 39 arasında değişiyor. Çek Cumhuriyeti'ndeki ateistlerin oranı da Japonya'yla aynı seviyede.
Zübeyir Nişancı yürütücülüğünde hazırlanan “Sayılarla Türkiye'de İnanç ve Dindarlık" raporuna göre, Türkiye'nin yüzde 94,3'ü Allah'a inandığını, yüzde 62'si çok dindar olduğunu, yüzde 39'u düzenli namaz kıldığını, yüzde 75'i düzenli Ramazan orucu tuttuğunu beyan ediyor.
Müslüman nüfus da sanıldığı kadar fazla değildir. ABD'de yaşayan Müslüman nüfus 2.830.000'dur. Kendisini ateist olarak tanımlayanlar ise 29,5 milyondur. Ve nüfusun çoğunluğu katoliktir.
Zuckerman bu konuda şu sözleri de ekledi; ''Kesinlikle son yayınlanan National Geographics raporu da doğruluyor, dünya'nın yeni dini: 'Dinsizlik'". Akademisyenlerin belirttiğine göre dünya çapında yapılan araştırmalara göre dinsizlik en hızlı ve geniş ölçekli yayılan düşünce biçimi haline geldi.
Çin nüfusunun yaklaşık %19'unun Budist, %22'sinin geleneksel inançlara bağlı, %6'sının Hıristiyan %2'sinin ise Müslüman olduğu varsayılıyor.(bkz.) Bu durumda %61'lerde olduğu varsayılan Ateizmin 10-11 puan gerilediği görülüyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzdesel olarak; %65 Hristiyan (%40 Protestan, %20 Katolik, %5 Diğer), %30 Dinsiz, %2 Yahudi, %1 Müslüman, %1 Budist ve %1 Diğer dinlerden insan yaşamaktadır.
Evet sonsuz bir uyku hali olacağına inanılıyor. Yani bayılınca veya komadayken ne hissediyorsak ölünce de aynısını hissedeceğiz ama sonsuza kadar devam eden şekli ile. Yani hiçbir şey hissetmeyeceğiz. Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor.
Bu veriden görülebileceği üzere, bilim insanları arasında “inançlı olma” oranı %51 dolaylarındadır. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, bilim insanlarının %41'i kendilerini hem kutsal kitaplara, hem de yaratıcı bir güce inanmayan, yani ateist olarak; %7'si ise “kararsız” veya “diğer” olarak tanımlamıştır.
İnsanlar neden ateist oluyor sorusuna gelince bu tamamen tanrının varlığına dair argümanların yorumlanması ve sorgulanması ile alakalıdır. Yani bir ateist bir teistten daha geniş bir perspektifte bilimsel yaklaşıma ve daha mantıksal bir bakış açısına sahip değildir çünkü bu inanışlar sadece felsefeyle alakalıdır.
Ateizmin başlangıcı olarak atomculuk kabul edilir. Söz konusu bu felsefi sistemlerin babası sayılan Demokritos'un (M.Ö.
Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı haliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Büyük bir çoğunluğu vaftiz edilen 15 Batı Avrupa ülkesinde yaşayan halkın yaklaşık üçte biri kendilerini ateist olarak tanımlarken, yüzde 46'sı kiliseye gitmediğini belirtiyor. Hristiyanlığın yüzlerce yıldır hüküm sürdüğü Batı Avrupa'da toplumun yüzde 27,5'i herhangi bir dine inanmıyor.
Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk bir sohbetinde deist olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri