2022 yılında en fazla PCT başvurusu yapan ülkelerden Çin, ABD ve Japonya'nın zirvede ver aldığı sıralamada Türkiye'nin genel sıralama içerisinde 16. ülke olduğu görülmektedir.
Yani, bir ülkede alinan patent sadece o ülkede geçerlidir. Bir bulusun farkli ülkelerde de korunmasi için, korunma istenen her ülkede patent basvurusunun yapilmasi zorunludur.
Patent tescil sayısı 2021'e göre yüzde 2 oranında artarak 3 bin 407'ye yükseldi. Böylelikle Türkiye'nin patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat artmış oldu. Geçen yıl yapılan 291 ve bu yılın Ocak ayında yapılan 32 coğrafi işaret tesciliyle toplam tescilli coğrafi işaret sayısı da bin 313'e ulaştı.” diye konuştu.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluştur.
Sınırlı bir süre ve yer için patent sahibine, üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini engellemek amacıyla tanınan tekel haklarıdır. Bu hakkın kullanımının buluş sahibine ait olduğunu gösteren belgeye ise Patent Belgesi denir.
İlgili 39 soru bulundu
Kimine göre, Floransa Cumhuriyeti'nde 1421 yılında ünlü mimar ve mucit Filippo Brunelleschi'ye, ünlü mimari eseri “Duomo of Florence'e Carraran” mermeri taşımak için tasarladığı gemisi için verilen belge ilk gerçek patenttir. Kimine göre ise Kral 6.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Cemil BAŞPINAR, 10 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 9 Eylül 2022 tarihli ve 2022/442 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı.
Patent bir buluşun bütün ticari ve hukuki haklarının koruma altına alınmasını sağlayan belgeye verilen isimdir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen bu belge söz konusu buluşun sadece patent hakkı bulunan kişi ya da şirketlerce üretilmesini, satılabilmesini ve kopyalanabilmesini sağlar.
Patent, daha da net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğinde ise “buluş belgesi” olarak da tanımlanır. Bir icada ya da buluşu tescilleyen belgelere patent adı verilmektedir.
Patent Başvurusu Nereye Yapılmalı? Patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılmalıdır. Patent başvurusu için gerekli evrak ve belgeler toplanıp Türk Patent ve Marka Kurumu'na elden veya Elektronik Başvuru Sistemi EPATS üzerinden çevrimiçi olarak teslim edilmelidir.
Başvuru Yöntemi ve İşleyiş
Patentin koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren incelemesiz olanlar için 7 yıl incelemeli patentlerde ise 20 yıldır.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Yenilik getirmeyen, icat basamağında bulunmayan ya da sanayide uygulanabilir fayda içermeyen buluşlara patent verilmeyebilir. Bir ürünün patent alabilmesi için teknik bir soruna çözüm bulması ancak bu çözümün de daha önce bulunmamış olması gerekir.
16 Ekim 2008 yılından bu yana Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı görevini yürütmektedir. Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu iştirakleri olan Bilişim Vadisi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Türk Sınai Mülkiyet Değerleme A.Ş. (TÜRKSMD) Yönetim Kurulu Başkanlıklarını da yürütmektedir.
Patent veya faydalı model ise bir buluşun kullanımı için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgenin adıdır. Buluşlar Faydalı Model ya da Patent ile korunabilir. Patent ve Faydalı Modellerde sistem, fonksiyonellik, işlevsellik, teknik özellikler, usuller, formüller vb. korunmaktadır.
Durak, yapılan törenle, görevi 2022 yılından bu yana TÜRKPATENT Başkanlığı görevini sürdüren Cemil Başpınar'dan devraldı. Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak Kimdir?
Ek patentte,
patent konusunu geliştiren ve ona katkılar sağlayan buluşların korunması talep edilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ek patente konu buluşun, ana buluş ile bağlantılı olmasıdır. Şayet böyle bir bağlılık söz konusu değilse ek patent başvurusu reddedilecektir.
Patent (Fikri Sınai Mülkiyet Hakkı) Nedir? Buluş yapmayı özendirmek, yenilikleri ve yaratıcı fikri teşvik etmek ve buluşlarla elde edilen teknik çözümlerin sanayide uygulanmasını sağlamak amacıyla; buluşun ya da kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren resmi belgedir.
Patent; bir icadın, keşfin, tasarımın veya buluşun belirli bir süre için yasal koruma altına alınmasıdır. Bu koruma, icadın sahibine; üretim, kullanım ve ticaret konusunda özel haklar sağlar. Belirtilen süre boyunca sadece icadın sahibi tarafından kullanılabilir ve satılabilir.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan 04.11.2020 tarihli duyuruda, Türk Medeni Kanununa göre 18 yaşını doldurmamış kişilerin marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularında bulunabilmesi amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere Veli Vasi Onayı verilmesi istenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri