Petrol ve ürünleri, doğal gaz, taşkömürü, demirçelik ürünleri, işlenmemiş alüminyum ve muhtelif tahıl, yağlı tohum ve bitkisel yağ ürünleri Rusya'dan ithal edilen ürünler arasında yer alıyor.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Çok sayıda ülkeye uçak, hava savunma sistemleri, gemi ve denizaltı ihraç etmektedir. Türkiye'nin Rusya'ya en çok ihracat yaptığı sektörler meyve ve kuruyemiş, makine ve mekanik parçalar, otomotiv, plastik ve plastik ürünleridir.
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından sonra Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gaz ithalatının büyük bölümünü durdurmasının ardından Türkiye, Batı'da Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından oldu. Türkiye bu nedenle uzun süredir Rusya'dan hem petrol hem de petrol ürünü alımlarında avantajlı fiyat kullanıyor.
Türkiye'nin Rusya'ya İhraç Ettiği Ürünler 2020
Elektronik eşyaları plastik ürün, tekstil ve hazır giyim ürünleri, kumaşlar ve demir çelik ürünleri takip ediyor. Siz de listede yer alan bir ürün kaleminin Rusya'ya ihracatı ile ilgileniyorsanız 15 yıldır Rusya pazarına ürün taşıyan Su Lojistik ile çalışabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı mandarin alırken, bunu 10 milyon 199 bin 226 kilogramlık ihracatıyla limon, 5 milyon 258 bin 80 kilogramlık ihracatla portakal, 3 milyon 384 bin 15 kilogram ile greyfurt ve 61 bin 700 kilogram ile işlenmiş fındık takip etti.
Ticarette öne çıkan ürünler
Rusya'nın Türkiye'ye ihraç kalemlerinde ise petrol ve ürünleri, doğalgaz, taşkömürü, demir-çelik ürünleri, işlenmemiş alüminyum ve muhtelif tahıl ürünleri başı çekiyor. Türkiye ve Rusya'nın karşılıklı ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştırma hedefi bulunuyor.
2022'de Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı da yıllık yüzde 105,8 artışla 59,6 milyar dolara yükselmiş ve Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer almıştı.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 2 milyon 568 bin 150 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 481 bin 667 tonla Irak ve 421 bin 314 tonla Kazakistan izledi.
Petrol ve doğal gaz Rusya'nın ihracatının yaklaşık üçte ikisini oluşturmaktadır. Zengin doğal gaz ve petrol kaynaklarının yanı sıra, kömür, alüminyum, bakır, demir, elmas, altın, gümüş maden kaynakları ve ormancılık ürünleri ile dünya ham madde ihracatında önde gelen ülkelerden biridir.
Petrol ve ürünleri, doğal gaz, taşkömürü, demirçelik ürünleri, işlenmemiş alüminyum ve muhtelif tahıl, yağlı tohum ve bitkisel yağ ürünleri Rusya'dan ithal edilen ürünler arasında yer alıyor.
En büyük ithalat,makineler ve elektronik ürünler
Rusya'nın 238 milyar dolarlık ithalatında makine kategorisi ilk sırada.
Ruslar; İspanya, İtalya, Yunanistan, Almanya ve Avusturya'yı en çok ziyaret etmek istedikleri ülkeler olarak belirttiler. Komşu ülkeler arasında Ruslar en çok 2024 yılında Abhazya ve Ermenistan'ı, Asya'da ise Tayland, Çin ve Vietnam'ı ziyaret etmeyi hayal ediyor.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu.
Yabancı yatırımcılar, Türkiye'den gayrimenkul satın alarak da bu fırsatlardan yararlanabilirler. 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de taşınmaz satın alabilirler.
Türkiye'de üretilebilir ham petrol rezervi 334,5 milyon varil hesaplanmıştır. Mevcut üretim kapasitesine göre rezervlerin 19 yıllık ömrü vardır. Türkiye 2015 yılında 51.000 varil/gün üretim, 796.000 varil/gün tüketim gerçekleşmiştir.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Saha, 150 milyon varillik rezervi ile dünyada 2022 yılında karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alıyor. Türkiye'de petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varil/gün, üretim ise 65 bin varil civarında. Yalnızca bu sahadan yapılacak üretim ile 1 yılın yarısında tüketimin karşılanabileceği düşünülebilir.
Benzin türleri ihracatı yüzde 11,1 azalarak 145 bin 3 ton, motorin türleri ihracatı yüzde 16,3 azalarak 214 bin 372 ton olarak kayıtlara geçti. Petrol piyasasında diğer ürünlerle toplam ihracat ise yüzde 16,7 artarak 1 milyon 187 bin 718 ton olarak gerçekleşti.
Artan ham petrol arzına ek olarak, Türkiye'nin Rus dizel, kalorifer yakıtı, jet ve deniz yakıtı ithalatı Ocak-Kasım 2023 döneminde yüzde 200 artarak günde yaklaşık 0,29 milyon varile ulaştı.
Bu, dünyaca kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin% 32'si (muhtemel rezervlerin %23'ü), kanıtlanmış petrol rezervlerinin %12'si, keşfedilen kömür rezervlerinin %10'u (tahmini rezervlerin %14'ü) ve kanıtlanmış uranyum rezervlerinin %8'ine sahip olduğunu anlamına gelmektedir.
Rusya'nın büyümesinin çoğu enerji gelirlerine dayanmaktadır. Rusya'nın ihracatının önemli bir payını oluşturan petrol, doğal gaz ve değerli metallerde bir bolluk vardır. 2012 yılı itibarıyla petrol ve gaz sektörü GSYİH'nın %16'sı, federal bütçe gelirlerinin %52'si ve toplam ihracatın %70'i olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye'nin aynı dönemde en fazla ithalat yaptığı Rusya'dan buğday, dane mısır, ham ayçiçeği, Ukrayna'dan ham ayçiçeği yağı, buğday, soya fasulyesi ve Brezilya'dan ise soya fasulyesi, sığır ve kahve ithal edildi.
Başlıca İhracat Pazarları Hollanda, İtalya, Almanya, Türkiye, Çin. Başlıca İthalat Tedarikçileri Çin, Almanya, İtalya, Ukrayna, ABD.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri