Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir.
Bir arıcı (veya apiarist), arıları kovanın ürettiği bal ve diğer ürünlerini toplamak için (balmumu, propolis, çiçek poleni, arı poleni ve arı sütü dahil), bitkileri tozlaştırmak veya diğerlerine satılık arılar üretmek için arıları tutarlar.
Arıcılık İşletmecisi: Mezunlar, kendi arıcılık işletmelerini kurarak arı kolonilerini yönetebilir, bal üretebilir ve diğer arı ürünlerini işleyebilir. Ayrıca, arıcılıkla ilgili danışmanlık hizmetleri de sunabilirler. Bal Üreticisi: Arıcılık bölümü mezunları, bal üretimi yapan işletmelerde çalışabilirler.
Arıcılık bilgi ve ilgi isteyen tarımsal bir üretim koludur. Ayrıca kolonilerin ana nektar akım hazırlığında ve ana nektar akımı süresince devamlılık isteyen bir uğraştır. Arıcılık modern kovanlarda, iklimi uygun ve florası zengin olan yerlerde birim kapitalden en yüksek gelir getiren tarımsal faaliyetlerden biridir.
Üniversitelerin meslek yüksekokulları çatısı altında eğitim veren 2 yıllık ön lisans programıdır. ÖSYM'nin yaptığı merkezi sınavda TYT puan türüne göre öğrenci almaktadır. Bu bitkiler arıcılığın gelişmesine elverişli olan bitki türleridir.
İlgili 41 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Arıcılık Teknikeri 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arıcılık Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 11.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.436 TL maaş alıyordu.
Arıcılık eğitimleri ise 17 gün sürecek olup, kursiyerlere teorik ve uygulamalı olarak toplam 84 saat eğitim verilecektir.
Genel anlamda arıcılık; arıyı, bitkisel kaynakları birlikte harmanlayarak bal, polen, perga (arı ekmeği), propolis, arı sütü gibi ürünlerin ve ana arı, oğul arı gibi canlı materyal üretilmesini sağlayan tarımsal bir faaliyettir.
Arıcılık birçok açıdan öneme sahip olan, düşük bir sermayeyle önemli bir gelir yaratabilen bir tarımsal faaliyettir.
Arıcılık faaliyeti genel anlamda bal üretmek için gerçekleştirilen bir hayvancılık faaliyetidir.
-Arıcılık işletmesinin tamamı Altınordu, Fatsa, Ünye'deki merkez mahalle sınırları içerisindekiler başvuramaz. -Kamu görevi yürütenler, devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim görevlileri başvuru yapamaz. 7- SGK ve Vergi Borcum var başvuru yapabilir miyim?
Halk Eğitim Merkezleri ve Tarım Orman Bakanlığı aracılığıyla verilen kurslara başvuru yapan herkes, bu kurslardaki eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra arıcılık belgesine sahip olup, arı yetiştiriciliğine başlayabilir.
Arıcılık Nerelerde Gelişmiştir? Türkiye'de genelde arıcılık faaliyetleri Erzurum-Kars platosu, Ege bölgesi ve Doğu Karadeniz'de yapılır. İl olarak bakmak gerekirse Kars, Muğla, Artvin, Çanakkale ve Ordu arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı illerdendir.
Kraliçe kazara öldüğünde veya yumurta bırakması yavaşladığında işçi arılar yeni bir kraliçe adayı (supersedure) yetiştirmeye başlarlar. Yeni kraliçe kuluçkadan çıktığında -yeni bir koloni kurulmadığı halde- çiftleşmeye ve yumurta bırakmaya başlar.
Şehir merkezine yakın bölgelerde kovan başına 20 kilograma kadar bal elde edilirken, bu rakam kırsal bölgelerde daha da fazla olduğu öğrenildi.
Arının da bir canlı olduğunu düşünerek ve başarısızlık riskini göze alarak arıcılığa en fazla 3 kovanla başlanması tavsiye edilir, zaman içerisinde tekniklerini öğrendikten ve size göre en etik arıcılık yöntemlerine karar verdikten sonra kovan sayınızı zamanla çoğaltabilirsiniz.
Arıcılık özel bir tarım türüdür. Arıcılar, yetiştirdikleri bal arılarından, bal, polen, arı sütü veya balmumu hasadı yaparlar. Çiftçiler et üretimi veya salgıladığı kaygan sıvı kişisel bakım ürünlerinde kullanıldığı için salyangoz yetiştirirler.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan yetiştiricilere; Taşıma ruhsatı aşağıdaki evrakları tamamlayıp ikamet ettikleri ilçe Emniyet Müdürlüğü Ruhsat Büro Amirliklerine müracaat etmeleri halinde Kaymakamlık Makamının uygun görmesi durumunda silah taşıma ruhsatı ...
İşçi arılar; ana arı ve larvaları beslerler, kovan girişinde bekçilik yaparlar ve kovan sıcaklığını ayarlamak için kanatları ile havalandırma yaparlar. Ayrıca bal yapmak için nektar toplar, petek örerler. İşçi arıların ördükleri petek gözleri altıgen yapıdadır.
Ordu son yıllarda Türkiye bal üretiminin yaklaşık %16'sını karşılamaktadır. Aynı zamanda Ordu ilinin arılı kovan sayısı dünyadaki 85 ülkeden, bal üretim miktarında ise 105 ülkeden daha fazladır (FAO, TÜİK).
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
Sabit arıcılık yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET kayıt sistemine başvuruda bulunup kayıt olmak gerekir. 2020 yılı itibarıyla sisteme mobil uygulama üzerinden kaydolarak süreci yönetmek mümkündür. Gezginci arıcılıkta, arıcılar hem arılığa hakimdir hem de bitki çeşitliliğinin fazla olduğu alanları bilir.
Arıcılık belgesi, üniversiteler, yerel veya ulusal tarım kurumları tarafından verilen bir belgedir. Arıcılık belgesi almak için öncelikle arıcılıkla ilgili eğitim programlarına katılmak gereklidir. Bu programları tamamladıktan sonra, genellikle bir sınavı geçerek belge almayı hak kazanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri