Türkiye kaçıncı? İspanya'daki sağlık çalışanları tarafından çokça eleştirilen İspanya'nın sağlık sistemi Almanya, Fransa ve İngiltere'yi geçerek sekizinci oldu. Birinciliği ve ikinciliği sırayla Andorra ve İzlanda alırken Türkiye ise 81. sıraya yerleşti.
Bu alanda ilk sırada Norveç gelirken, bu ülkeyi Hollanda ve Avustralya izliyor. 2017 yılında bu liste yapıldığında İngiltere'nin sağlık sistemi ilk sırada yer alıyordu. İngiltere, listede şu anda 4. sıraya düştü.
Genel bir değerlendirmeyle, Türkiye'nin sağlık sisteminin gelişmiş ülke sağlık sistemleri standardına henüz erişemediği gelişmekte olan ülke sağlık sistemlerine kıyasla ise dahi iyi temel sağlık göstergelerine sahip olduğu kanısına varılmıştır.
Bu da sağlık harcaması oranını arttırıyor. Sağlık sektörüne yaptığı büyük harcamalarla Almanya, Avrupa'da sağlık hizmetlerinin karşılaştırmasını grafik bir dizin olarak sunan Euro Sağlık Tüketici Endeksi'nde (EHCI) 2018 yılı itibariyle 12. sırada yer alıyor.
Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Japonya'nın sağlık sistemi, nispeten düşük bir maliyetle mükemmel sağlık sonuçları ile karakterizedir. Diğer OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Japonya sağlık sisteminin temel niteliklerinin başında, hastane yatağı sayısının fazlalığı ve hastanede yatış sürelerinin uzun olması gelmektedir.
SAĞLIKTA EN BAŞARILI ÜLKE
Yukarıdaki tablonun sonucu çok net: Küba tam +51'lik puanıyla sağlıkta en başarılı ülke. Dünyada başka hiçbir ülkenin başarı puanı bu kadar yüksek değil.
Türkiye kaçıncı? İspanya'daki sağlık çalışanları tarafından çokça eleştirilen İspanya'nın sağlık sistemi Almanya, Fransa ve İngiltere'yi geçerek sekizinci oldu. Birinciliği ve ikinciliği sırayla Andorra ve İzlanda alırken Türkiye ise 81. sıraya yerleşti.
Türkiye, 38 ülkesi içine 37. sırada. Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payı OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 oranıyla 36 ülke içinde ilk sırada gelirken, yine ilk ve orta dereceli okullarda kamunun payı yüzde 74,8 ile Türkiye 36 ülke içinde son sırada geliyor.
Toplumsal İlerleme Endeksi? ne göre dünyadaki en yaşanılabilir ülkeler sıralandı. Ülkelerin, vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını ne kadar karşıladıkları sorgulandı. Endekste Yeni Zelanda bireysel hak ve özgürlükler, internete erişim ve eğitime katılımda en iyi dereceyi alarak birinci oldu.
Eurostat verilerine göre 2021 yılında Türkiye'de bulunan toplam hekim sayısı 183 bin 569 oldu. Zirvede ise 377 bin hekim ile Almanya yer alıyor. Türkiye doktor sayısında Almanya, İtalya (243 bin), Fransa (216 bin) ve İspanya'nın (213 bin) ardından beşinci sırada bulunuyor.
Dünyada toplam 208 ülke bulunmaktadır. Asya kıtasında 47, Avrupa kıtasında ise 44 ülke vardır. En fazla ülkenin (54) bulunduğu kıta Afrika kıtasıdır. Avustralya'da sadece 4 ülke yer alır.
Kanada'da özel sağlık hizmet sunucuları yok denecek kadar azken ABD'de özel hizmet sunucular ağırlıktadır. Kanada'da hizmet çok iyi organize edilmiş bir kamu yapılaşması içinde sunulmaktadır.
Hollanda'da sağlık sistemi karmaşık ama iyi inşa edilmiş bir evrensel sistemdir. Bu sistem kamu politikası ile düzenlenmiş olup özel şirketler aracılığıyla yürütülmektedir. Çoğu kişi için zorunlu Temel Sağlık Sigortası (basisverzekering) ihtiyaçları karşılamak için yeterli olacaktır.
Kişi başına sağlık harcaması 2020 yılında 2 bin 997 TL iken, 2021 yılında %40,3 artarak 4 bin 206 TL'ye yükseldi. Toplam sağlık harcamasının GSYH'ye oranı 2020 yılında %5,0 iken, 2021 yılında %4,9 oldu. Cari sağlık harcamasının GSYH'ye oranı ise 2020 ve 2021 yıllarında %4,6 olarak gerçekleşti.
Türk hekimlerinin yaşadığı sorunlar ve beyin göçü, dünyanın en prestijli tıp dergisi The Lancet'te makale olarak yayımlandı. Bu yılın ilk 7 ayında bin 402 doktorun ülkeyi terk ettiğine yer verilen makalede, bu yıl sonuna kadar sayının 3 bine ulaşmasının beklendiği belirtildi.
Yaptığı binlerce başarılı tedaviler ve buluşlar ile kalp, damar ve varis ameliyatlarında ismini dünya literatürüne yazdıran, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül'e “Yılın en iyi cerrahı” ödülü verildi.
TTB verilerine göre son beş yılda 4 bin 583 doktor Türkiye'den ayrıldı. İTO Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaynak, “Ocak'ta 197 doktor yurtdışında çalışmak için başvurdu. 2022'de bu sayı 2 bin 500'ü bulur” dedi. Türkiye'de hekimler baskı, şiddet ve ücret yetersizliği nedeniyle yurtdışında çalışmayı tercih ediyor.
Türkiye ile Japonya arasındaki "Vize Muafiyet Anlaşması" uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya'ya seyahat eden vatandaşlarımız 3 ay süreyle vizeden muaftır.
Türkler genel olarak inşaat ve araba fabrikalarında çalışmaktadır. Ayrıca hediyelik eşya dükkânı ya da restoran sahibi olan Türkler olduğu gibi Japon firmalarında çalışan üst düzey yöneticiler de bulunmakta ve birçok Türk öğrencisi eğitim amaçlı olmak üzere Japonya'da bulunmaktadır.
Bu ilginç manzaranın sebeplerinden biri elbette yoğun çalışma saatleri. Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri