Eski Türk devlet geleneğinde olduğu gibi, Büyük Selçuklu Devleti'nde de ülke toprakları hanedanın ortak malı sayılıyordu. Bundan dolayı Büyük Selçuklu toprakları eyaletlere bölünmüştü. Eyaletlerin yönetimi de Melik olarak adlandırılan hanedanın erkek üyelerine bırakılmıştı.
a)Has Arazi: Buralar devlete ait olan arazilerdir. Elde edilen gelir devlet hazinesine gider. Hükümdar ve ailesinin de masrafları bu arazilerden sağlanırdı. b)İkta Arazi: Buralar devlete ait olan arazilerdir.
1037'de de, bugünkü Türkmenistan'da yer alan Merv kentini ele geçirdiler. 1038'de Gaznelileri ikinci kez yendiler ve Nişabur kentine girerek bağımsızlıklarını ilan ettiler. Tuğrul Bey sultan sanıyla hükümdar ilan edildi ve Büyük Selçuklu Devleti de böylece kurulmuş oldu.
Doğu tarafta Seyhun nehrinden Tanrı dağlarına kadar, Batı tarafta ise Akdeniz ve Boğazlar'a kadar, Kuzey'de Kafkas dağlarına kadar, güneyde ise Hint denizine kadar bütün topraklar Büyük Selçuklu Devleti'nin kontrolü altında idi.
Selçuklu ve Osmanlılarda toprakların büyük bölümü devletin kendisine aittir. Tarım yapılan bölümler ise ikta ismiyle anılırdı. Her iki devlette de iktalar hizmet karşılığı olarak, askerlere komutanlara ve devlet adamlarına verilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
İkta sistemi ile verilen toprak devlete ait olduğundan bu toprağın satılması, ödünç yahut rehin verilmesi ve hatta miras kalması mümkün değildir.
Selçuklularda kullanılmış olan ikta sisteminin Osmanlı Devleti'ndeki karşılığı, tımar ya da bir diğer ifadeyle dirlik sistemidir. Selçuklulardan Osmanlı Devleti'ne geçmiş olan bu sistemde, devlete ait olan araziler; devlet memuru ve askerlere hizmetleri karşılandığında veriliyordu.
Selçuklu ailesinin atası olan Temir-Yalıg (Demir yaylı) lakablı Dukak (veya Dokak)'ın Müslüman olduğu rivayeti de vardır. Dandanakan Muharebesi ile Horasan'ı Gaznelilerden alacak olan Tuğrul ile Çağrı Beyler ise Mikâîl'in oğullarıdır.
Selçuklularda ve Osmanlılarda toprakların büyük kısmı devlete aitti ve tarım yapılan topraklar ikta denilen bölümlere ayrılırdı. İktalar hizmet veya maaş karşılığı belirli süreler için askerlere, komutanlara ve devlet adamlarına verilirdi.
Anadolu Selçuklu Devleti 1077 yılında kuruldu ve 1308 yılında yıkıldı.
Kuruluş Dönemi (1299-1453): Osman Bey, yaptığı fetihlerle, yıkılmak üzere olan Anadolu Selçuklu Devleti'nin varisi konumuma yükselmiştir. Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ün fethinden sonra Osmanlı Devleti'nin kurulduğu kabul edilmekte ve tarih araştırmalarında kuruluş tarihi olarak, 1299 yılı kabul edilmektedir.
Uygur Kağanlığı: 745-1368 (Kurucusu: 745-1368 (Kurucusu: Kultuk Bilge Kağan) Karahanlı Devleti: 840-1212 (Kurucusu: Bilge Kül Kadir Han. Gazne Devleti: 962-1183 (Kurucusu: Alp Tigin) Büyük Selçuklu Devleti: 1040-1157 (Kurucusu: Tuğrul)
Anadolu'daki olayları dikkatli bir şekilde takip eden Moğollar'ın Azerbaycan Valisi Baycu Noyan, Anadolu'ya girerek Selçuklu ordusunu 1243 Temmuzunda Kösedağ denilen yerde ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaş Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına sebep oldu.
Büyük Selçuklulara ait ilk sikke,Sultan Tuğrul Bey zamanında H.433 (M.1041- 1042) de Nişapur şehrinde basıldı.Bu sikkede,çok belirgin bir şekilde İran (Samanî) ve Abbasî sikkelerinin etkileri görülmektedir.Bundan sonra kesilen Selçuklu sikkelerinde,motif ve süslemeler dışında,benzer özellikler devam etmiştir.
Osmanlı Devleti de hak iddia eden toprak sahiplerinden bazılarına Tanzimat Fermanı ile maaş bağlamıştır. Tımar sistemi bu şekilde tarihe karışırken, miri arazi de 1858 yılında kabul edilen Arazi Kanunu ile kökten kaldırılmıştır (Ertaş, 2002: 533).
Miri arazilerin mülkiyeti devlete aittir ama istendiği zaman intifa hakkı verildiği zaman devlet intifa süresi boyunca araziyi kullanamaz. Miri araziye sahip olan gerçek ve tüzel kişiler, bu araziyi tüketme, kullanma ve yararlanma hakkına sahip olur.
Türkiye Selçuklu Başkentleri (İznik ve Konya) Kitap Açıklaması Konya ve İznik şehirlerinin ortak özelliği Türkiye Selçuklularına başkentlik yapmış olmalarıdır.
“Osmanlılar; Selçuklular gibi Oğuz boyuna mensuptur. Bunlar Horasan'dan Anadolu'ya gelmişlerdir.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucularından Horasan Valisi Çağrı Bey'in oğlu ve Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in yeğeni olan Alp Arslan, bu devletin kuruluş dönemindeki güç koşullarda yetişti. Doğum tarihini çeşitli kaynaklar 1029 ve 1032 yılları arasında gösterir.
Büyük Selçuklular, Safeviler, Memlükler ve Eyyübiler gibi devletler de gulâm sistemini kullanmışlardır. Gulâm sistemi tabiriyle, esaret, devşirme, rehin veya intisap suretiyle Saray veya beyler hizmetine girip askeri sınıfa katılma usulü kastedilmektedir.
Hem Selçuklu devletinde hem de Osmanlı devletinde askerlere ve memurlara maaş yerine toprak verilmekteydi. Selçuklu devletinde bu sistemin ismine İkta Sistemi denirken, Osmanlı devletinde ise Tımar Sistemi adı verilmiştir.
Büyük Selçuklu Devleti'nin Anadolu şubesi olması hasebiyle bu devletin siyasî geleneği üzerine inşa edilen Türkiye Selçuklu Devleti'nde de ıktâ' sistemi uygulanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri