Bahreyn, Kuveyt, Katar, San Marino, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin, 5 üzerinden 5 puan ile su stresi seviyesinde en yüksek sırada yer alan ülkeler. Projeksiyona göre Türkiye ise 4,27 puan ile 27'nci sırada bulunuyor.
Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır.
Su sıkıntısı tehdidi dünya için olduğu gibi Türkiye için de önemli bir risk faktörü. Su, tükenmeden ve daha fazla geç olmadan adım atmak zorunda olduğumuz kıt bir kaynak.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
İlgili 45 soru bulundu
Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor. Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
İlk sırada Antalya Büyükşehir Belediyesi yer alırken, m3 fiyatı 13,82 ile zirvede kaldı. İkinci Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ise 12,69 m3 fiyatı ile ikinci sırada yer aldı. En ucuz su kullanan Büyükşehir Belediyesi ise Diyarbakır 3,80 m3 olarak açıklandı.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Türkiye “yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler” içerisinde. Ama yine de kaynak konusunda tamamen fakir değil ve ülkemizde yaklaşık 25 verimli su havzası olduğu biliniyor. Fakat havzalarda kirlilik sorunu ve tarımda aşırı sulama gibi problemler de var.
Kullanılabilir 110 milyar metre küp suyu 73 milyona böldüğümüzde, Türkiye'de kişi başına bin 506 metre küp su düşüyor. Bu da Türkiye'nin su açısından zengin bir ülke olmadığını gösterir. Sadece su potansiyelimiz Ortadoğu ülkelerine göre biraz fazladır.''
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
"Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 2021 yılı için yaklaşık 1346 metreküp. Bu değerin 2040 yılında 1.116 metreküpe düşmesi öngörülüyor. 2050'de ise 1069 metreküp.
Zonguldak'ın Devrek İlçesi'ne bağlı Çaydeğirmeni beldesinde içme suyu ton fiyatı 2,5 TL'den vatandaşa ulaştırılırken, belediyenin hiçbir gelir kalemine yaklaşık 20 yıldır bir kuruş zam yapılmadı.
BURSA BÜYÜKŞEHİRLER ARASINDA EN UCUZU
İstanbul, Ankara ve İzmir'in aralarında bulunduğu Türkiye'nin en büyük beş şehri arasında su fiyatlarının en ekonomik uygulanacağı şehir ise Bursa oldu.
Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Teknik olarak, İstanbul'da musluk suyu içilebilir. İstanbul'da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır.
Türkiye'deki barajlarda şu anda 12 milyar metreküp suyumuz var, halbuki Türkiye'nin yıllık kullandığı su miktarı 6 milyar metreküp. Burada tabii bazı yerlerde fazla su vardır, bazı yerlerde az su vardır. Az su olan yerleri biz ona göre dengeliyoruz.
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
Limak Holding'in Nihat Özdemir ile ortaklarından biri olan Bacaksız, 2 milyar 200 milyon dolar değerindeki servetiyle Forbes'a göre, Türkiye'nin en zengin 11., dünyanın 1368. milyarderi. Ortağı Özdemir ise 1,8 milyar dolarlık servetiyle 16. ve 1647. sıralarda yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri