Türkiye'nin 769,6 milyon dekarlık karasal büyüklüğünün yüzde 30,8'ini oluşturan tarım alanlarının yüzde 82,5'inde, tahıl ve diğer bitkisel ürünler yetiştiriliyor.
Göller ve adalar dahil kapladığı gerçek alan 814.578 km², izdüşüm alanı ise 783.562 km²'dir.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Sulama. Türkiye'nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 24 milyon hektaralan ekilebilir tarım arazisi olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiştir.
Tarım alanları bakımından en büyükler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
İlgili 26 soru bulundu
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Alan açısından dünyanın sayılı, Türkiye'nin de en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, arpadan buğdaya, mercimekten mısıra, Antep fıstığından ayçiçeğine kadar çok sayıda ürün yetiştiriliyor.
İşletme Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde yer almakta ve Suriye Devletine 64 km sınırı bulunmaktadır. Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde damızlık üstün vasıflı hayvan yetiştiriciliği, sertifikalı tohumluk yem ve hububat yetiştiriciliği, yapılmaktadır. İşletme 1.633.244, dekar üzerine kurulmuştur.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
“Tarım bitti, bitirdiler” derseniz çok mutlu olacak. Ama biliyoruz ki ne Türkiye'de ne de dünyada tarım bitmedi ve bitmeyecek. Atalarımız avcılık, toplayıcılık yaparken 12 bin yıl önce buğday tohumunun toprakla buluşturulması ile tarım üretimi başladı.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Uzun yıllar Rusya'dan en fazla tarım ürünü ithal eden Çin ikinci sırada kaldı. Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında ise Rusya 3. sırada yer alıyor.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Ülkenin ortalama tarım arazisi büyüklüğü 269 hektar. Türkiye'de yaklaşık 5 hektar. Rusya'nın büyük tarımsal işletmelerinde ortalama arazi büyüklüğü 12 bin hektar.
"Çernezyomsu Topraklar" Kanada'nın toprak sınıflandırma sisteminde ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki Gıda ve Tarım Örgütü'nün toprak sınıflandırmasında bulunan bir toprak türüdür. Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır.
Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor. Manisa'da 76 bin 511, Samsun'da 68 bin 904 kayıtlı çiftçi bulunuyor. En az kayıtlı üretici sayısının ise 1664 ile Yalova'da olduğu görüldü.
Türkiye'deki örtü altı tarım alanlarının yüzde 40'ına sahip Antalya'da, 320 bin dekarı sera olmak üzere, 360 bin hektar tarım arazisinde üretim yapılıyor.
Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen Şanlıurfa'daki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 559 bin dönümde 160 biçerdöverle başlayan buğday hasadı devam ediyor.
İşletme, 1937 yılında, Zirai Kombinalara bağlı Şanlıurfa Grup Amirliği olarak kurulmuş, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftliği olarak yapılandırılmış, 1984 yılından itibaren ise TİGEM bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Dünya'nın en büyük çiftliği Çin'de 90.000.000 dönüm dür. Bu çiftlikte yaklaşık 100.000 sağmal inek bulunmakta ve yılda yaklaşık 800 milyon litre süt elde edilmektedir. İkinci büyük çiftlik 44.000.000 dönüm ile yine Çin'dedir. Üçüncü büyük çiftlik ise Avusturalya'dadır ve 24.000.000 dönümdür.
İşletme arazisi, Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Şanlıurfa İli, Ceylanpınar İlçesi içerisinde, Suriye sınırı boyunca uzanan toplam 1.635.928 dekar arazi varlığıyla, Genel Müdürlüğümüzün kullanımındaki toplam arazi varlığının %50'sini oluşturmaktadır.
Şanlıurfa. Alanında "Türkiye'nin en büyük çiftliği" unvanına sahip Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, 1 milyon 663 bin 862 dekar arazide tarım ve hayvancılık faaliyeti yürütülüyor.
Türkiye arazisinin %55,9'u 1000 metreden fazla yükseltiye sahiptir. %15'ten fazla eğime sahip alanlar ülke topraklarının %62,5'ini oluşturur. 1. 2. ve 3. sınıf kaliteli topraklar %24,5 oranındadır ve bu arazilerin %90'nı tarım arazisidir. 77,9 milyon hektar Türkiye arazisinin 26,3 milyonu tarımda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri