Tam sayısı bilinmemekle beraber dünyada yaklaşık olarak 2000 ve fazlası türde domates bulunur. Bu sayi, kayda alınmamış türlerin sayisidir. Ilıman iklim isteyen domates kışın seralarda yetiştirilir.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Salçalık olarak bilinen, sert, standart sanayi tipi, açık tarla yetiştiriciliğine uygun yer domatesi çeşididir. Meyveler yumurta şeklinde uzun konik görünümlü, kırmızı renkte, sert kabukludur. meyveler ortalama 95-100 gr. büyüklüğündedir.
Bitki yapısı güçlü ve yapraklar meyveyi tamamen kapatan, bahar ve yaz döneminde açık tarla yetiştiriciliğine uygun orta erkenci oval meyveli sofralık ve sanayilik oturak domates çeşidimizdir.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez tohum denilir. Elde edilen bu melez tohumlardan, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda saf anne ve baba hatlar elde edilir. Saf anne ve baba hatların melezlerinden elde edilen tohumlara hibrit (F1) tohum denilir.
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Sivas'ta üretilen, şekliyle armudu andıran sarı domates görenlerin dikkatini çekiyor.
Salkım domates diğer domateslere göre ebatça daha küçüktür. Lezzetli bir domates türü olan salkım domates başta kahvaltı sofralarında olmak üzere pek çok yerde kullanılabilir. Salkım domatesle salatalardan sandviçlere kadar atıştırmalık tüm lezzetler hazırlanabilir.
Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına göre domates Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla, yeşil renkli ve yabani olarak girdi. Yeşil renkli olarak tüketilmeye başlandı. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi. İlk hali kiraz domatesi boyutlarında imiş.
Temmuz ayının ortalarında ikinci dikimler yapılır. Çanakkale domatesinin tadının en yüksek olduğu eylül ayında dikilen fidelerden aralık ayında hasat edilen domateslerdir. Yani en lezzetli domatesin ekim ve aralık ayları arasındaki üçüncü ve dördüncü olan, son hasatta alınan ürünler olduğunu söyleyebiliriz.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
Yeşil olum döneminde tekli, tam olgunluk döneminde tekli veya salkım hasat edilebilen raf ömrü uzun domates çeşidimizdir.
Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der. Eskiden domates yoktu.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
fuze gorunumlu domatesin ingilizcesi.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, yer domatesi çeşididir. Meyveler yuvarlak yapıda, sert kabuklu ve kırmızı renktedir. Meyveler dalından saplı kopar, ortalama 200-250 gr. ağırlığındadır. Sofralık olarak kullanılır.
Aşılı Fide Nedir? Aşılama işlemi için toprak kısmında kalacak olan anaç ve istenilen ürünü verecek olan kalem belli açılarda kesilerek, aynı açılarda birbirlerine aşılama klipsleri ile tutturulur. Yapılan bu işlem sonucunda birbirine kaynayan fidelere aşılı fide denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri