Aktif büyüklüğe göre Türkiye'nin üç büyük ölçekli kamu bankası, Borsa İstanbul, kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi sonucu oluşan Türkiye Sigorta ile Türkiye Hayat Emeklilik'in yanı sıra Türkiye Katılım Sigorta, Türkiye Katılım Hayat TVF portföyündedir.
Varlık fonu, genellikle tek bir kaynağa dayalı olarak oluşturulan ve devletin fazla tasarruflarını değerlendirmek için kullanılan büyük yatırım fonlarını ifade ediyor. Özellikle enerji ihraç eden ülkeler, bu fonları petrol veya doğal gaz gelirleriyle finanse ediyor.
Bakanlar Kurulu Kararı'nda Varlık Fonu'na devredilen şirketler şöyle sıralandı: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
TVF 7 farklı sektörden 30 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir.
TVF tüm varlıkları devlete ait şirket, banka, gayrimenkul ve paradan oluşmasına ve Başbakan'a bağlı olmasına rağmen “kamu kuruluşu” statüsünde değil. Tamamen devlete ait olmasına rağmen bu şirket “özel hukuk” hükümlerine tabi olacak.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'nin vizyoner projelerine de sermaye desteği sağlamak için çalışır. Nihai amacı stratejik yatırımlarıyla Türkiye'deki şirketlerden bölgesel ve küresel liderler çıkmasına destek olmak, finansal piyasaların iyileşmesine katkıda bulunmak ve gelecek nesillere ekonomisi güçlü bir ülke bırakmaktır.
Varlık Fonu'na devredilene kadar kâr eden bir kuruluş olan PTT, 2019 yılında 1 milyar 218 milyon, 2020 yılında 740 milyon, 2021 yılında ise 387 milyon TL zarar etti.
Norveç'in 1 trilyon doları aşan değere sahip devlet varlık fonu, 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye'deki bazı şirketlerin hisse senetlerine 1,2 milyar dolar yatırdı. Fonun Türkiye'deki en büyük yatırımı Tüpraş'a yapıldı. Norveç Varlık Fonu, Türkiye'deki şirketlere 1 milyar doları aşkın yatırım yaptı.
Şubat 2017'de hükûmetin, Temmuz 2016'dan beri süren olağanüstü hâl ile birlikte ilan etme yetkisine sahip olduğu kanun hükmünde kararname ile Halkbank, Türk Hava Yolları, Borsa İstanbul ve Ziraat Bankası dahil olmak üzere çeşitli büyük bütçeli kamu kuruluşları ve hazine arazileri bu fona devredildi.
Dolayısıyla, 6741 sayılı Kanun'a göre Türkiye Varlık Fonu'nda çalışan personel kamu personeli olmasına rağmen kamu personeline uygulanan hiçbir mevzuat uygulanmamaktadır ve personel istihdamına ilişkin hiçbir kısıtlamaya tabi değildir.
Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 54 milyon 653 bin dolarla Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ olurken, onu, 38 milyon 941 bin dolarla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları hissesi izledi.
Bununla birlikte, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi, Fon ve alt fonlar, Bakanlar Kurulu'nun tespit ettiği ölçütler içinde olmasa bile bağımsız dış denetime tabidir.
19 Nisan 2023 tarihi itibarıyla, yeni pay ihraç edilerek tamamının halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemiyle ve 32.000.000.000 TL toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde Türkiye Varlık Fonu'na satılması sonucu Bankamız sermaye artırım süreci tamamlanmıştır.
Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR'ın ana hissedar konumunda bulunduğu Petkim, Türkiye'nin ilk ve tek petrokimya şirketi. 2016'da 4,5 milyar lira ciro yapan şirketin Varlık Fonu oyuna girdiğinde bundan nasıl etkileneceği merak ediliyor. "Yatırımın toplam büyüklüğünün yaklaşık 40 milyar dolar bulması bekleniyor.
Bu güçte %68'lik en büyük pay serbest piyasada faaliyet gösteren özel sektör üretim tesislerine ait olup kamuya ait üretim santrallerinin payı %21, lisanssız santrallerin payı ise %8'dir.
Geçtiğimiz 2021 yılı Mart ayında Koza Altın'la ilgili açıklama yapan TMSF eski Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın'ın TVF'ye devredilebileceğini belirterek, “Sonuçta Varlık Fonu, Türk Madencilik A.Ş. diye firma kurdu.
Hisse Devri
11 Aralık 2019 tarihi itibarıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği %43,00'ü (A) Grubu ve %15,51'i (B) Grubu olmak üzere toplam %58,51'lik VakıfBank hissesi 3 Aralık 2019 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmiştir.
Türkiye Varlık Fonu tarafından Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'a çekirdek sermaye desteği, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Emlak Katılım Bankası'na ise sermaye benzeri kredi verilmesi süreci başarıyla tamamlandı.
28 Mart 2023 tarihi itibarıyla, VakıfBank'ın sermaye artırım süreci tamamlanmış olup Türkiye Varlık Fonu Bankanın ortaklık yapısındaki payı %74,79 yükselmiştir. Güncel ortaklık yapısına buradan ulaşabilirsiniz.
Gelecek Varlık Yönetimi A.Ş.
Deniz Bank A.Ş. 'den 24.10.2019 tarihi itibarıyla tahsili gecikmiş bakiye toplamı 64.786.961,04 TL tutarındaki İşletme alacakları EMİR VARLIK YÖNETİM A.Ş. tarafından satın alınmıştır. Emir Varlık Yönetim - Deniz Bank A.Ş.
Kısaca Biz. Efes Varlık Yönetim A.Ş., bir Türkiye İş Bankası iştiraki olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından verilen kuruluş izniyle 8 Şubat 2011 tarihinde kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri