Türkiye genelinde geçen yıl 69 bin 211 kitap yayımlandı. Gazete ve dergilerin tirajı, söz konusu dönemde yüzde 8,3 azaldı. Ülkede 2022'de yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 848 milyon 365 bin 241 olarak hesaplandı, bunun yüzde 95,4'ünü gazeteler oluşturdu.
Türkiye genelinde geçen yıl 72 bin 52 kitap yayımlandı.
Gazete ve dergilerin tirajı, söz konusu dönemde yüzde 7,2 azaldı. Ülkede 2021'de yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 925 milyon 56 bin 17 olarak hesaplandı, bunun yüzde 95,3'ünü gazeteler oluşturdu.
2019 yılında Türkiye'de okumak için en çok tercih edilen kitap türü %42 ile roman, öykü, şiir gibi kurgu kitapları olmuştur. Diğer kitap türlerinin oranları için tıklayınız. 2013 yılından beri her yıl basılan kitaplar içinde en büyük pay eğitim türünde kitaplara ait olmuştur.
En Çok Okunan Kitap Türleri Hangileridir? En çok tercih edilen kitap türleri arasında, roman ilk sırada yer alır. Bunu takiben öykü ve şiir kitapları da okurların ilgisini çeken kitap türleri arasındadır. Genel olarak, kitap tutkunları tarafından kurgu kitapları da sık sık okunmaktadır.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
Kitap okumak sizi zeki yapar. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan kitap okumanın faydaları arasında yer alan bu durum deneylerle ispatlanmıştır. Düzenli kitap okuyan bireylerde beyinleri yeni nöronların oluşmasına izin veriyor bu da kişiyi daha zeki biri yapıyor.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Kitap okuma oranları Belçika'da %7,9, Avusturya'da %7,2, Romanya'da %6,2 ve Fransa'da %2,6. Türkiye'de ise bu oran %10'u geçmiş durumda. Doğu Asya ve Pasifik %95,7 ile okuryazarlık oranı en yüksek olan iki bölge.
Verilere göre Türkiye günde 6-7 dakikalık kitap okuma ortalaması ile Fransa ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinin önünde. 20 ila 74 yaş arasında yapılan araştırmaya göre Finlandıya ve Polonya'da günde 12 dakika, Estonya'da 13 ve Macarıstan'da 10 dakikalık okuma oranları en yüksek değerlere sahip.
Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
BAKIN TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA
Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
En ünlü manga serilerinden One Piece'in tek ciltli kitabı satışa çıktı. Dünyanın en uzun kitabı unvanını taşıyan eser, 21 bin 450 sayfa. 50 adet üretilen sınırlı sayıdaki kitaplar, 7 Eylül'de piyasaya sürülmesinin ardından günler içerisinde tükendi.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
Türkiye genelinde geçen yıl 69 bin 211 kitap yayımlandı.
Gazete ve dergilerin tirajı, söz konusu dönemde yüzde 8,3 azaldı. Ülkede 2022'de yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 848 milyon 365 bin 241 olarak hesaplandı, bunun yüzde 95,4'ünü gazeteler oluşturdu.
Yayıncılara göre, İstanbul'daki fuar dünyanın en çok ziyaretçi çeken kitap fuarı. Ama, Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir. Bu oran, en fazla kitap okuyan ülkelerin başında gelen İngiltere ve Fransa'da yüzde 21, Japonya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 12 civarında.
2008-2022 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı %86,9'dan %95,9'a, erkeklerde ise bu oran %96,7'den %99,3'e yükseldi. Okuma yazma bilen oranının 2022 yılında en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken bu ili sırasıyla Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli takip etti.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Bolca okuma yapmalısınız çünkü okumak zihni esnekleştirir, esnek bir zihin de unutkanlığı önler. Uzmanlar kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin zihinlerinin çokça uyarıldığını ifade ediyor. Ayrıca zihinsel olarak uyarılmanın ileride alzheimer riskini azalttığı da birçok uzman tarafından belirtiliyor.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Motivasyonunuzu Kolaylaştırır
Dikkatinizi dağıtan bazı şeyleri unutmanızı ve kitap okumaya odaklanmasını sağlayarak, motivasyon yetisi kazanmanızı sağlar. Zihninizi hızlı bir şekilde çalıştırır. Ses ve zihin arasında bir bağlantı olduğu için, hafızanızı da güçlendirir. Odaklanma kalitenizi arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri