Peki, ülkemizde en çok alkol tüketilen iller hangileridir? Ülkemizde en çok alkol tüketilen iller sırasıyla Edirne, Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli ve Aydın'dır. Üç büyük şehir içerisinde en fazla alkol tüketilen il ise İzmir'dir. Onu takip eden ikinci büyük şehir Ankara'dır.
Nüfus yoğunluğuna göre dağılıma bakıldığında ise Türkiye'de kişi başına en çok perakende satış noktası düşen il Edirne. Edirne'de 245 kişiye bir perakende satış noktası düşüyor. Edirne'yi sırasıyla Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir takip ediyor.
İster kişi başı ister toplam tüketim incelendiğinde Konya'nın alkollü içki tüketiminin, Türkiye ortalamasının beşte biri civarında olduğu görülmektedir. Konya Ticaret Odası'nın verilerine göre, Konya kişi başına düşen içki satışı miktarında 63. sırada yer almaktadır.
Konya, Türkiye'nin en muhafazakar topluluğunun biri ve İslam dinine bağlılığı nedeniyle alkol tüketimi oldukça geniş. Bu nedenle, Konya'da alkol tüketimine ilişkin özgün bilgiler şöyle sıralanabilir: Konya, Türkiye'de alkol tüketiminin en düşük olduğu iller arasındadır.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
En yüksek alkol kullanımı yüzde 20 ile Batı Marmara Bölgesi'nde. Ege ve İstanbul ise sırasıyla yüzde 18,8 ve yüzde 17,6'lık oranlarla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. En düşük alkol tüketimi ise sırasıyla Güneydoğu Anadolu (yüzde 4,7), Ortadoğu Anadolu (yüzde 5,5) ve Orta Anadolu'da (yüzde 6,8).
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) “Bir Bakışta Sağlık 2019” (Health at a Glance) raporunda, kişi başına en çok alkol tüketen ülkeler açıklandı. Litvanya, ortalama 12.3 litre ile zirvede yer alırken 11.8 litre ile Avusturya ikinci, 11.7 litreyle Fransa da üçüncü oldu.
Litvanya listenin başında yer aldı, Türkiye ise sonlarda yer buldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), alkol tüketiminin en fazla olduğu ülkeleri belirledi.
Türkiye'de 2004 yılında 66 olan üretici firma sayısı 2019 yılı itibarıyla 249'a ulaşmış. Bunların 19'u bira, 214'ü şarap ve diğer fermente içkiler ve geri kalan 16'sı ise distile alkollü içki üretiyor. Üretici sayısı on beş yılda yaklaşık dört kat artmış.
'Alkol, Bağımlılık ve Özendirici Eylemler' raporuna göre, Türkiye'de 13 milyon alkole meyilli kişi bulunuyor. T24- Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin 'Alkol, Bağımlılık ve Özendirici Eylemler' raporuna göre, Türkiye'de 4 milyon alkolik ve 13 milyon alkole meyilli kişi bulunuyor.
Öncelikle, Türkiye'de sokakta içki içilmesine ilişkin bir yasak varmış gibi ve bunu hatırlatıyorlarmış gibi bir metin yayınlandı. Fakat, Türk hukukunda böyle bir kural yok. Yani satışına ilişkin ruhsat, saat, yaş sınırlamaları her ülke gibi var.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
Araştırmaya göre hayatında en az bir kere alkollü içecek kullananların oranı yüzde 22,1 olarak belirtilirken, bu oran erkeklerde yüzde 34,3 kadınlarda ise yüzde 10,7 olarak ölçüldü. Alkollü içecekleri ilk kez deneme yaşı yüzde 19,94 olarak kaydedildi.
Genel nüfusun yüzde 70'i sigara kullanmayı, yüzde 81.5'i alkol kullanmayı, yüzde 97'si uyuşturucu kullanmayı ve yüzde 93.3'ü de hekim önerisi dışında sakinleştirici kullanmayı hoş görmediğini açıklamış.
İlk Bira Yapımı
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
Japon nüfusunun yüzde 5'i alkol içince hastalanıyor
Alkolün toksik yanını parçalayan enzimlerin yokluğunu çeken, bu yüzden içtiğinde kendini hasta hisseden Japon nüfusunun yüzde 5'ine mensup fon yöneticisi, insanların içki içmemek için başka pek çok sebepleri de olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de eskiden saf etil alkol üreten 4 fabrika vardı. Eskişehir, Turhal, Malatya ve Erzurum vardı. Şu an ise sadece Amasya üretiyor. Eskişehir Şeker Fabrikası da bu yıla kadar saf etil alkol üretiyordu ama onlarda 2018 yılı itibariyle mutlak alkol üretimine geçtiler.
55 ülkede satılan Türk rakısının en pahalı olduğu ilk 5 ülkeden biri de Türkiye oluyor. Norveç, Finlandiya, İsveç ve Kanada'da 15 Euro ile 18 Euro arasında değişirken Türkiye'deki fiyat 17.6 Euro'yu buluyor. Türk rakısının fiyatının en düşük olduğu ülke ise Irak... 70'lik rakının fiyatı bu ülkede 7 Euro yani 15 lira.
Tekel`in Alkollü İçecekler`ini üç yıl önce 292 milyon dolara alan Mey İçki`nin çoğunluk hissesi, ABD`li yatırım fonu Texas Pacific Group`a (TPG) satıldı.
Rakı içerken iki “kim” önemlidir. Rakıyı kiminle içtiğin ve kime içtiğin.
Bazı ülkelerde alkol satışında sınır 19 yaş (Güney Kore, Kanada'nın bazı eyaletleri), bazılarında 20 (Japonya, İzlanda, Litvanya, Paraguay, Tayland), bazılarında ise 21 yaşını bitirmiş olma kuralı var (Kazakistan, Mısır, Umman, Endonezya, ABD'nin bazı eyaletleri).
İslam, Mısır'da çoğunluk inancı olsa da ve Müslümanlar alkolden kaçınma eğiliminde olsa da, ülkede alkollü içecekler mevcuttur.
Genç yaşta alkol kullanmak, bir gencin beyninin gelişimini etkileyebilir, uyku düzenini bozabilir, ergenliği geciktirebilir, okulda konsantre olmasını zorlaştırabilir ve hatta karaciğer ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve belirli kanser türleri için risklerini artırabilir. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri