Postmodern dönemde pazarlamada yaşanan en önemli değişim içeriğin değil biçim ve stillerin önem kazanmasıdır. Ürünün kullanım değeri ikinci plana atılmakta, imgelerinde tüketiciye sağladığı imaj ön plana çıkmaktadır. Tüketicilerde “ne tüketiyorsam oyum” anlayışı hakimdir.
Postmodern pazarlama anlayışı doğrultusunda müşteri odaklı faaliyette bulunan işletmeler, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati ile birlikte rekabet üstünlüğü veya rekabetçi avantaj kazanmak amacıyla, belli stratejik ve yaratıcı pazarlama yaklaşımlarını uygulama yoluna gitmektedir.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Özet: Farklı pazarlara aynı anda ve aynı mesajla ulaşmayı amaçlayan post modern reklamlar, postmodernizm anlayışının uzantısı olarak 1990'lı yıllardan sonra yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu tür reklamların temel amacı, farklı hedef kitlelerin istedikleri farklı imajları markaya transfer edebilmeleridir.
Modern pazarlama, firmaların hedef kitlesinin davranış ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak adına yürütülen çalışmalardır. Geleneksel pazarlama anlayışına oranla daha çok dijital ortamda bulunan tüketici gruplarına yönelimlerin daha fazla olduğu görülmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Etkili bir modern pazarlamanın temel özellikleri aşağıda yer alır: Bu anlayış modeli, müşteri odaklıdır. Tüketici davranışlarını etkilyen faktörler incelenerek gereken strateji belirlenir. Firmalara teşvik edilen entegre yaklaşım, onların müşterilerin isteklerini karşılamasını sağlar.
Postmodernizm, modernizm anlayışının sorgulanması sonucu alternatif bir paradigma olarak ortaya çıkmıştır. Bu kavram, modernizmin sonrası ve ötesi olarak kullanılmasıyla birlikte modern düşünce ve kültüre ait sorunların düzeltilmesi, iyileştirilmesi anlamına gelir.
Postmodernizm modern düşünce ve kültüre ait temel kavramları sorgulayan, hakikat, akıl kimlik, nesnellik, bilimsel anlatılara temel oluşturan büyük anlatılardan (rasyonalizm, evrensellik, hıristiyanlık gibi) kuşgu duyan radikal bir düşünce tarzıdır.
*Postmodernizm; "modernliğin parametrelerine karşı çıkan ve onları sorgulayan; buna karşılık, belirsizliğe, parçalılığa, farklılığa, etnikliğe, alt kültürlere, kültürel çoğulculuğa, bilgiye yönelik çoğulcu bakış açısına, yerel bilgiye, yerelliğe, özgünlük ve özgürlüklere ayrıcalık tanıyan bir hareket”tir.
Ürün (product), pazarlama karmasının ilk ve en önemli parçası olarak kabul edilir. Bu unsur, bir malı ya da hizmeti temsil edebilir. Başarı için doğru ürünü doğru pazarla buluşturmak için oluşturulan stratejilere dikkat etmek gerekir.
Postmodernizm, modernizm sonrası ve ötesi manasında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, modern düşünceye ve modern kültüre ait temel kavram ve bakış açılarının sorunsallaştırılması ile sürdürülmektedir. Postmodernizm, modernizme karşı genel bir tepkiydi.
Postmodern yönetim anlayışları, rekabet stratejileri, örgütsel ekoloji, örgütsel gruplaşma, örgütsel strateji, işlem maliyeti, kaynak bağımlılığı, bilgi işleme, kurumsallaşma ve vekalet yaklaşımlarıyla önemli açılımlar sağlamaktadır.
Kelime anlamı itibarıyla postmodernite “modernite sonrası” anlamına gelmektedir ve modernitenin ardından var olmaya başlayan iktisadî ve kültürel hâl olarak tanımlanmaktadır. Postmodernite modern toplum ve kültürün girdiği yeni bir durumu sembolize eder.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve ele aldığı konuları çoğul bakış açıları ile tam manasıyla gerçekliğe bağlamadan hazcı bir yaklaşımla işleyen edebi eserlere denir.
Belirsizliğin ortadan kaldırılmaya değil de yönetilmeye çalışılması. Açıkça belirlenmiş hedeflerin yerini sürekli güncellenen, ortaya çıkan durumları değerlendirmeye çalışan karmaşıklaşmış yönetim anlayışının alması.
Postmodern yaklaşım canlı bir felsefe sistematiği olup özellikle ideolojik genellemelerden uzak durmaya çalışmaktadır. Bu yaklaşım 200 yıla yakın bir süredir Batı toplumlarına kesin doğru imiş gibi pompalanan birtakım önyargıları ve varsayımları sorguluyor.
Postmodernizm savunucularının modernizmi tanımlayan ilke ve aktörleri güçlü bir şekilde sorguladığını ve hatta reddettiğini görüyoruz: Akılcılığın ve üst anlatı olarak görülen evrenselliğin ve mutlak olanın, bilimsel çalışmaları teknolojiye indirgeyen yaklaşımla bilimin yani ilerlemenin ve hatta bireyin reddi.
Postmodernizm edebiyatta ve mimaride etkili olmuş çağdaş bir sanat akımının ismidir. ''Modernizm Ötesi'' ya da ''Modern sonrası'' olarak tanımlanır. 19.yüzyılda ortaya çıkan postmodernizim akımı, daha sonra pek çok filozofu da etkilemiştir. Postmodernizm akımı, sık duyulan kavramlar arasında yer alır.
Pazarlama ilkeleri, en basit haliyle pazarlamanın 4P'si adı altında toplanmıştır. 4P, İngilizce'deki Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım) ve Promotion (Tutundurma) kelimelerinin baş harflerini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri