Nüfus yoğunluğuna göre dağılıma bakıldığında ise Türkiye'de kişi başına en çok perakende satış noktası düşen il Edirne. Edirne'de 245 kişiye bir perakende satış noktası düşüyor. Edirne'yi sırasıyla Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir takip ediyor.
Peki, ülkemizde en çok alkol tüketilen iller hangileridir? Ülkemizde en çok alkol tüketilen iller sırasıyla Edirne, Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli ve Aydın'dır. Üç büyük şehir içerisinde en fazla alkol tüketilen il ise İzmir'dir. Onu takip eden ikinci büyük şehir Ankara'dır.
En yüksek alkol kullanımı yüzde 20 ile Batı Marmara Bölgesi'nde. Ege bölgesi ile İstanbul ise sırasıyla yüzde 18,8 ve yüzde 17,6'lık oranlarla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.
Litvanya halkı aşağı yukarı yılda 15 litre saf alkol tüketiyor. Bu da yüzde 12 alkol oranına sahip 167 şarap şişesine denk geliyor. Litvanya'nın başkenti Vilnius, dünyanın en çok alkol tüketilen şehri haline gelmiş durumda.
Medyada "Alkol tüketiminde Konya birincisi" gibi manşetlerle geniş yer bulan Konya'nın Türkiye'de en çok alkol tüketilen il olduğu iddiası doğru değil. Hem kişi başı hem de toplam tüketime bakıldığında Konya'nın alkol tüketiminin Türkiye ortalamasının yaklaşık beşte biri olduğu görülmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Konya'nın Tekel'den aldığı alkolün büyük bir kısmını kolonya imalatı için kullanmaktadır. Kolonya üretiminde ön sırada bir şehir olduğundan ve Tekel, açıkladığı yıllık satış rakamlarında “bira, şarap, rakı, saf alkol” gibi ayrıma gitmediği için şehirdeki alkol tüketimi de gerçekte olduğundan fazla görünmektedir.
Litvanya listenin başında yer aldı, Türkiye ise sonlarda yer buldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), alkol tüketiminin en fazla olduğu ülkeleri belirledi.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
Dünya genelinde en fazla tüketilen alkollü içecek biradır. Küresel çapta üretim 1,9 milyar hektolitre seviyesindedir. Üretimde ilk sırada Çin hemen arkasından A.B.D. gelmektedir.
Üstünde durmakta fayda var ki, TÜİK'in 2019 yılı verilerine göre Türkiye nüfusunun %74,4'ü hayatı boyunca hiç alkol kullanmamıştır[5].
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Türkiye'de 2004 yılında 66 olan üretici firma sayısı 2019 yılı itibarıyla 249'a ulaşmış. Bunların 19'u bira, 214'ü şarap ve diğer fermente içkiler ve geri kalan 16'sı ise distile alkollü içki üretiyor. Üretici sayısı on beş yılda yaklaşık dört kat artmış.
Sırada bulunan #Giresun'a. sevindirici haber 😄 Alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi yüzde 15.5.
16 yaş ve üstü ergenlerin anne babalarının yokluğunda da bira, şarap veya köpüklü şarap alıp içmelerine izin verilir, ancak diğer ağır alkollü içeceklere de izin verilmez. 18. doğum gününden itibaren Almanya'da bir kişi yetişkin olarak kabul edilir. Bu nedenle her türlü alkollü içeceği serbestçe alıp tüketebilir.
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
İlk Bira Yapımı
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
Son ÖTV zamlarıyla raf fiyatı 47 liradan 51.5 liraya (22 Euro) yükselen 70 cl'lik rakıyı dünyada en pahalı içen 2'nci ülke olduk. 40'ın üzerinde ülkede satılan rakı 23.5 Euro ile en pahalı İngiltere'de, en ucuz ise 8.1 Euro'yla Irak'ta satılıyor.
Yani “sosyal içiciler” diyebileceğimiz ayda bir ve kırk yılda bir içenleri (8 milyon 400 bin) çıkarırsanız içki içenler yaklaşık 3 milyon 600 bin kişi. Eskiden içen, şimdi içmeyenler ise yüzde 8,4 (yaklaşık 4 milyon 400 bin); yüzde 68,5 oranında insan ise (yaklaşık 35 milyon 600 bin) hiç içki içmemiş.
En ucuz viski Fransa'da
Tarihi üzüm bağları ve değişik şarapları ile meşhur Fransa'da ise viskinin satış fiyatının diğer ülkelere göre daha ucuz olması dikkat çekiyor. Fransa'da yaklaşık 98.10 TL karşılığında bir şişe viski satın alınabiliyor.
2020 yılında Türkiye bira pazarı toplam hacminin yaklaşık 870 milyon litre, kişi başı bira tüketiminin ise yaklaşık 11 litre olduğu tahmin ediliyor.
Ulusal Vergi Dairesi'nin verilerine göre, ülkede 2020 yılında tüketilen alkol oranı 1995 yılından az. Japonya'da 1995'te kişi başı yıllık ortalama 100 litre olan alkol tüketimi, 2020 yılında 75 litreye düşmüş durumda.
Genel olarak Avrupa ülkelerinde halka açık yerlerde içki tüketimi yasaldır. Ancak yerel yönetimler tarafından halka açık alanlarda alkollü içki tüketimine çeşitli kısıtlamalar getirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri