Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ekipler, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu yolu açmak için çalışma yürütüyor.
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın bir bölümü ile Iğdır'daki Zor ve Canderviş dağları kar yağışıyla beyaza büründü.
Genelde Türkiye'de karın ilk yağdığı nokta Ağrı Dağı. Buraya kar yağması bölgede kışın habercisi olarak kabul ediliyor. Yöre halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasının ardından kış mevsimi için hazırlık yapıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Karasal İklimin Hakim Olduğu, Karın Yoğun Şekilde Yağdığı Şehirler Hangileri? Erzurum Portalı olarak yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin en çok kar yağışı alan ilinin Bitlis olduğunu görüyoruz. Bitlis ayrıca Türkiye'nin en çok yağan kar rekoruna da sahip.
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
Karın oluşması için hava sıcaklığının 0 derecedeki donma noktasına yakın olması gerekir. Ama uzun süre yağmur yağması halinde civardaki hava serinleyerek kar kristallerinin oluşmasını sağlayabilir. Yani hava sıcaklığının yerde 6 derece kadar yüksek olması durumunda bile kar yağabilir.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı. Bitlis'te evler kara gömüldü, araçlar kar altında kaldı.
Uludağ, lüks ve konforlu otelleri, eşsiz doğası, gölleri, 2543 rakımlı zirvesi ile Türkiye'nin en büyük kayak merkezidir. Uludağ, kış aylarında 150-200 santimetreyi bulan kar kalınlığı ile yerli ve yabancı turistlerin kış turizmi konusunda en çok tercih ettikleri bölgelerin başında gelmektedir.
Ordu'da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kar yüksekliği 4 metreye ulaştı.
Kış, Pasifik kıyılarında güneşli ve yumuşak geçer. Japon denizi kıyılarında ise bulut hâkimdir. Dağlık iç kısım ise dünyanın en karlı bölgelerinden biridir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
Peki 2021- 2022 kar ne zaman yağacak? İşte Meteoroji uzmanından kar yağışı açıklaması... Her yıl Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'de görülen kar yağışları kışın başlangıcı olan Aralık ayının gelmesiyle birlikte hız kazandı.
Eğer kar yağmazsa bu mikroplar yok olmadıkça daha da çoğalacak ve yeryüzündeki canlı yaşamı için büyük tehdit oluşturacak canlılar için gerekli olan toprakta azot üretilmeyecek ve topraktaki azot seviyesi düşecektir. Bu da canlıların temel gereksinimi olan besin gereksinimini karşılamakta yetersiz kalacaktır.
Bunun en büyük sebebi, şehrin "ısı adasına" dönmüş olması. Isınan binalar ısı adası oluşturuyor. Isı adasına dönüşen şehirde evleri, binaları ısıtıyoruz. Araçlardan çıkan emisyonlar da şehri ısıtıyor.
Dağların zirvelerine yakın kısımlardaki karların oluşum sebebi bildiğimiz kar yağışı olayıyla benzerdir. Bu olayı özetleyecek olduğumuzda sıcaklık 0°C 'nin altında olduğu zaman su buharı buz kristalleri şeklide yoğunlaşır. Bu taneler birleşip irileşerek yere düşmeye başlarlar. Bu olaya kar yağışı denir.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
La Nina, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bandındaki okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerin bir sonucu olarak birkaç yılda bir meydana gelen karmaşık bir hava durumu modelidir. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir.
Bu sene kar yağışını beklemeyin. 2023 yılının ilk aylarına kadar kar yerine sonbahar kıvamında bir hava olacak. Kasım ayında bile sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor. Meteoroloji Profesörü Orhan Şen'in tahminlerine göre de bu sene kış 'La Lina'lı' geçecek.
Türkiye'de hava sıcaklıklarının düşüşüyle birlikte Ardahan'ın yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı. Hava sıcaklığının düşmesiyle, deniz seviyesinden 2640 metre yüksekliğindeki Sahara Geçidi ile 2550 rakımlı Ilgar Dağı'nın zirvesi beyaza büründü. Yetkililer buzlanma uyarısı yaptı.
En çok görülen yağış türlerinden biri olan kar, bulutlarda bulunan su taneciklerinin aşırı soğuk hava ile karşılaştıktan sonra kristalleşerek yeryüzüne düşmesi sonucu oluşur. Kar yağışı kutup ikliminde daha sık görülür. Türkiye'de ise karasal iklimde kar yağışı yoğundur.
Erzincan bölgesinde yazlar ılık, kurak ve açık ve kışlar dondurucu, karlı ve parçalı bulutlu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri