Denizli Ticaret Borsası verilerine göre; Ülkemiz genelindeki 30 bin tonluk leblebi pazarının yüzde 80'i Denizli'den karşılanmaktadır.
Ahmedi Sever isminde muhterem bir zatın Çorum'da yetişen nohut cinslerinden leblebiyi imal ettiği söylenmektedir. Yaklaşık 3 asırdır ilimizde üretimi yapılan leblebinin adı adeta Çorum ismi ile özdeşleşmiştir. Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır.
Türkiye'de "leblebi" denildiğinde ilk akla gelen Çorum'un sokaklarında yaklaşık 300 yıldır taze kavrulmuş leblebi kokusu eksik olmuyor.
İlgili 23 soru bulundu
Denizli Serinhisar Leblebici İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cemal Kobaş, 'leblebi Denizli'nin mi yoksa Çorum'un mu' tartışmalarıyla ilgili konuşarak, "Leblebinin başkenti Denizli'nin Serinhisar ilçesidir.
Ülkenin leblebi pazarının yüzde 70'ini karşılayan Serinhisar ilçesinde 30 çeşit leblebi üretiliyor. 15 bin nüfuslu ilçenin tek gelir kaynağı olan leblebi için Leblebi Sanayi Sitesi bile kuruldu. Kış aylarında 120 ton, yaz aylarında ise 200 tona kadar leblebi üretilen ilçe yurt dışına ihracat da yapıyor.
Tavşanlıda leblebicilik yaklaşık 3 asırlık geçmişe sahiptir. Leblebi için genelde dağ kesimlerinde üretilen nohutlar tercih edilir . Tavşanlı yöresinde yetiştirilen nohutlar leblebiciliğe uygundur.
Çorum leblebisi diye bir şeyin olmadığını hatırlatan Başkan Gemi, “Çorum'da leblebi üretilmiyor. Çorum'da sadece leblebi çeşitlendiriliyor. Çorum'a leblebi Serinhisar'dan, Kütahya Tavşanlı, Kula ve Tavas'a bağlı Kızılca'dan gidiyor.
Protein ve lif bakımından da zengindir. Protein, vücutta kasların onarılmasına ve güçlenmesine yardımcı olurken, lif ise tokluk hissi sağlayarak açlık hissini azaltabilir. Bu nedenle, sarı leblebi tüketerek daha uzun süre tok kalabilir ve aşırı yeme isteğini kontrol altına alabilirsiniz.
Extra Leblebi, Layt leblebi (seker + soya ), Sakızlı Leblebi, Çikolatalı Leblebi, Çıtır leblebi(soyalı), Acılı Leblebi, Karanfilli leblebi, Tuzlu Leblebi, Meyveli Leblebi, Sürmeli Kırık Leblebi, Kakaolu Leblebi, Ballı Leblebi gibi yirmiden fazla çeşidi bulunmaktadır.
Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
Leblebi ilk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
Peki, beyaz leblebi nasıl üretilir? Beyaz nohut kullanılarak hazırlanan beyaz leblebi doğal halde kavrulduğunda kendi yapısından kaynaklı beyaz renge sahiptir. Ancak beyazlığını daha keskin hale getirmek amacıyla bazı üreticiler beyaz leblebi yapımı için titanyum dioksit kullanır.
Leblebi şekeri leblebinin şekerle kaplanmak suretiyle yapılan geleneksel şekerleme. Özellikle Çorum'da üretilip satılmaktadır.
Ağın Leblebisinin raf ömrü Nekadardır Bozulur mu? Tekrarlı kavurma aşamalarından geçtiği için kolay bozulmayan ürünümüzü orijinal paketi içinde saklamanız önerilir. Hava, nem veya ışığa maruz kalmayan ağın leblebi 8-9 ay gibi uzun bir süre boyunca tıpkı ilk günkü gibi tazeliğini korur.
Köy leblebisi kendine özgü lezzeti ile nohuttan elde edilen bir atıştırmalıktır. Leblebi sağlık açısından da çokça fayda sağlar. Leblebi yüzyıllardan beri süregelen bir atıştırmalıktır. Akdeniz bölgesindeki ülkeler Ortadoğu Afrika ülkeleri tarafından sıklıkla tüketilen bir besin türüdür.
Hindistan'ın Maharaştra eyaletindeki Pune kentinde nohut üretimi ve ticareti yapan Satish Gandhi, internet üzerinden ham maddesi nohut olan ürünleri incelerken leblebiyle karşılaştı. Leblebinin nasıl elde edildiğini araştıran Gandhi, araştırmaları sonucunda "Leblebi Diyarı" olarak bilinen Çorum'u keşfetti.
Serinhisar leblebisi, iri taneli ve tatlımsı bir lezzete sahipken, Çorum leblebisi daha küçük taneli ve acımsı bir tada sahiptir.
sozlukte olusan hitit sempatisini hazmedemeyen truvalilarin, hititleri kucuk dusurmek icin kendilerine "şşt lan maymun" dercesine leblebi firlatmasiyla baslayan olaydir. savasin sonunda corum anlasmasi imzalanip, butun leblebiler coruma nakledilmistir.
Çorum Türkiye'de en çeşitli leblebi üretiminin yapıldığı şehirdir. Son yıllarda Ege Bölgesi'nde de beyaz nohuttan leblebi üretimi yapılmaktadır. Leblebi nohudun kavrulmasıyla elde edilir. Elenmiş ve temizlenmiş nohutlar fırınlarda ısıtılarak kurutulduktan sonra 3 gün çuvallarda bekletilir.
İçi taze kavrulmuş sarı leblebi, dışı özel karışım (Leblebi, Soya Unu, Buğday Unu, Buğday Nişastası, Şeker, Su, Tuz) ile kaplanmış lezzetli bir atıştırmalık.
Sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklardan biri olan Dağlı Leblebi, aynı zamanda oldukça tazedir. Nohutun kavrularak bekletilmesi ile üretilen leblebinin kendine has özel bir aroması vardır. İri tanelere sahip Dağlı Leblebi, zevkle tüketebileceğiniz atıştırmalıklar arasında yer alır.
Leblebiler hazırlandıktan sonra dışı için karışım hazırlanır. Soya unu, tuz ve sudan oluşan bir karışım yapılır. Bu karışım çıtır leblebinin dışında çıtır kısmında yer alan malzemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri