Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İnek doğum yaptıktan sonra neden yemek yemez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İnek doğum yaptıktan sonra neden yemek yemez?

Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ciftlikpazari.com

Yeni doğum yapmış ineğe ne yedirilir?

Buzağılayan ineğe, verdiği verime uygun bir besleme (rasyon) uygulanmalıdır. Sindirilmesi kolay, besleyici, kuvveti fazla yemler yedirilmelidir. Tane yemlerin kırılıp çorba halinde verilmesi uygundur. Hayvanların vitamin ihtiyacı (A ve D) iyi kuru ot, yeşil ot, havuç veya silaj gibi yemlerle karşılanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: amasyadsyb.org

Iştahı olmayan ineğe ne iyi gelir?

Ayrıca, iştahsız ineklere sağlıklı bir inek ya da danadan alınan işkembe suyunun içirilmesi büyük ölçüde yarar sağlar. Mezbahalardan temin edilecek ineğe en kısa sürede, en az 10 litre işkembe suyu içirilmesi özellikle tavsiye edilen bir uygulamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atafenblog.com

İnek midesi neden durur?

En önemli nedeni doğumdan önceki yanlış kuru dönem beslenmesidir. Özellikle kilolu hayvanlar doğum yaptığında Abomasum Deplasmanı yani mide dönmesine çok duyarlıdırlar. Yetersiz kaba yem verilmesi, aşırı kesif yemi verilmesi, aşırı mısır silajı kullanımı, aşırı tahıl kullanımı mide dönmesinin önemli nedenlerindendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hayvancilikakademisi.com

Yeni doğum yapan ineğin sütü neden gelmez?

Bazen diğer üç meme lobundan süt gelmekle birlikte, sadece bir lobtan süt gelmeyen vakalar da olabilir. İlk doğumunu yapmış düvelerde böyle “kör meme” ya da işlevsiz (nonfunctional) meme lobunun doğmasal (congenital) sebeplere dayandığı düşünülür. Meme ödemi süt akışını engeller.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atafenblog.com

İneklerde Doğum Sonrası İştahsızlık

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İnek yemek yemiyor ne yapmalıyım?

Sıcak mevsimlerde yem tüketimi azalacağı için alternatif rasyon değişikliklerine gidilmelidir. Hayvanların önünde her zaman temiz su bulundurulmalıdır. Mikrobiyal hastalıklarından dolayı gözlenen yem yememe durumlarında ise en kısa sürede bir Veteriner Hekim'e başvurulmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harputyem.com.tr

Yeni doğum yapmış ineğin sütü ne zaman içilir?

Kural olarak doğumdan sonraki yarım saat içinde ağız sütünün buzağıya içirilmesi sağlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: te-ta.com.tr

Ineklerde iştahsızlık neden olur?

İneklerin doğumdan hemen önce ve doğumdan sonraki günlerde iştahsız olması, gerekli miktarda kuru madde alamamaları büyük sorunların habercisidir. Kuru dönemde işkembe papillaları küçülmüş, işkembenin içerisindeki faydalı bakteri ve protozoalar (infusorialar) azalmıştır. İşkembenin absorbsiyon kapasitesi düşmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ciftlikpazari.com

İnek Eteni neden atmaz?

Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: svho.org

İneklerin gazı nasıl çıkarılır?

Bu basit bir gaz şişkinliği ise rumen içine gönderilen mide hortumu yardımı ile biriken gaz dışarı atılabilecektir. Köpükten kaynaklanan şişmede ise gaz görülmeyecektir. Bir mide hortumu geçirilerek gazın dışarı atılmasını sağlamak, basit gaz şişkinliğini tedavide en iyi yöntemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sekanslab.com

Iştahın açılması için ne yapmalıyım?

Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

İştah açmak için ne yapmak gerekir?

C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştah açacaktır. Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Iştahı en çok ne açar?

Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Ineğe şekerli su verilir mi?

Hastalığın teşhisi kolaydır ama tedavisi uzun sürer. Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: balikesirdsyb.org.tr

Gebe ineğe süt yemi verilir mi?

Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir. Bu durumda verilecek süt yemi miktarı yavaş yavaş arttırılarak günlük 5 kg'a çıkarılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isasgida.com

Gebe inek tuz verilir mi?

Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozturkyem.com

Bir inek doğumdan kaç gün sonra boğaya gelir?

Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişebilir. İneğin, yeni bir gebeliğe hazırlanma sürecinin tamamlanması açısından 2. veya 3. kızgınlığında tohumlanması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Yeni doğum yapmış ineğin eti yenir mi?

Gelişmesini tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar, gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok yüksek olan hayvanların (sığır ve koyunda 40,5° ve üzeri) yasal olarak kesilmeleri yasaktır” dedi. Doç. Dr.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kku.edu.tr

İkiz doğan dişi buzağılar damızlık olur mu?

İki buzağı da erkek veya iki buzağı da dişi ise sorun yok. Fakat buzağılardan biri erkek diğeri dişi ise dişi buzağı büyük ihtimalle kısır olur. Ülkemizde ikiz doğum çoğunlukla piyango olarak kabul edilse de ABD'de “istenmeyen bir durum”dur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atafenblog.com

Yemek yemeyen hayvana ne yapılır?

Yem yememe veya yemden kesilme durumlarında, hayvanların normal tükettikleri yem miktarı azaltılmalı veya günlük en az 2 porsiyona bölünerek hayvanın önüne taze olarak konulmalıdır. Kokuşmuş yemler kesinlikle hayvanların önüne dökülmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harputyem.com.tr

Bir inek neden su içmez?

Su, süt sığırları için en önemli besin elemanıdır. Çünkü yetersiz su süt üretimini kısıtlayabilir. Süt veren bu inekler her bir kg süt başına yaklaşık 4 litre suya ihtiyaç duymaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Geviş getirmeyen inek ne yapmalı?

Geviş getirmeyen ineğin birçok farklı hastalık yaşama ihtimali bulunuyor. Hipokalsemi, asidoz, ülser, timpani gibi hastalıkları göz önünde bulundurarak mutlaka veteriner kontrolüne gitmelisiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

Gebe ineklerde beyaz akıntı neden olur?

Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhayvancilik.com

Kalkamayan inek nasıl kaldırılır?

zorlu doğumlardan sonra kalkamayan inekleri ayağa kaldırmada kullanılır. bir calaskal yada vinç ile kolayca sığır kaldıracının üstünde bulunan halkadan tutturularak kullanılabilir. Doğumdan sonra kalkamayan hayvanlar için metal sığır inek kaldırma aleti kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: modernciftlik.com

Bir inek kaç kez doğum yapar?

İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhayvancilik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT