Böylece Arapça ezan yasağı, hapis cezasıyla da desteklenmiş oldu. Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar.
İlk Dil Kurultayı'nın ardından (26 Eylül 1932); bütün görevlilerin ezanı Türkçe okumaları için, hazırlık yapmalarını sağlamak üzere, Evkaf Umum Müdürlüğü tarafından hem vilâyetlere, hem de cami ve mescit görevlilerinin âmiri sıfatıyla Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi: “Tanrı uludur (4 kere) / Şüphesiz ...
TÜRKÇE EZAN HANGİ YILLARDA OKUNDU? Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelgesiyle ezan Türkçeleştirildi ve tüm yurtta okunmaya başlandı. 1941 yılında ise Arapça ezan okumak tamamen yasakladı.
Bu tartışmalar doğrultusunda 2 Haziran 1941 tarihinde tasarı kanunlaşmıştır. Arapça ezan yasağı, 2 Haziran 1941 tarihinde kabul edilen 4055 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.
Türkçe ezan, 18 Temmuz 1932'de yürürlüğe girdi. Geçen 82 yılda ilk kez bu konuda bilinmeyenler, ezanı Türkçeye çeviren Hafız Ali Rıza Sağman'ın torununun paylaştığı arşiv sayesinde belgelendi.
İlgili 28 soru bulundu
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
Çünkü İslâm`ın mukaddes kitâbı olan Kur`an, Arabçadır. Müslüman ferdin ibadet hakkı, ibâdeti, İslâm dîninde yerleşmiş olan usûl, âdâb ve lisân ile yani Kur`an diliyle yapabilmesini îcab eder.
18 yıl süren zulüm: Türkçe ezan
30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü. Tek parti döneminin halkta hiçbir karşılık bulmayan ve fakat 18 sene boyunca uygulanan en büyük dayatması olan Türkçe ezan, ilk olarak 1932 yılının 30 Ocak gününde Fatih Camii'nde okunmuştu.
Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı. Falih Rıfkı Atay'ın ''Çankaya'' adlı kitabından okuyalım: ''Atatürk ibadet devrimine ezan ve namazı Türkçeleştirmekle başlamıştı.
Aynı gün sonuç Celal Bayar'a telsizle gönderilmiştir. Celal Bayar da kabul etmiştir. Çıkarılan yasayla Türkçe ezan yasaklanmamış, ezan dili serbest bırakılmıştır.
30 Ocak'ı 31 Ocak'a bağlayan gecede ise Fatih Camisi'nin minare hoparlörlerinden semaya yayılan ses, yeni bir dönemin çağrısıydı aynı zamanda. 31 Ocak 1932 tarihli Kadir Gecesi'nde İslam dininin ibadet çağrısı olan ezan, Türkçe okutuldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ezanın asli halinin dışında herhangi bir dille okunacak çağrının, İslam alimleri ve dünya Müslümanları nezdinde ezan olarak itibarının olmadığı muhakkaktır" denildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkçe ezan okunması hakkında, “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir” açıklamasında bulundu.
Tüm bu olaylardan özetle ezan ilk defa 622 yılında hicret ile birlikte Medine şehrinde Hz. Bilal tarafında okunmuştur. Mescid-i Nebevî'nin inşası ile cemaatle namaz kılmalar başlamış ve ezan ile Müslümanlar davet edilmiştir.
Peygamberimizin yaşadığı dönemde Mekkeli müşrikler ezanın sesini bastırmak için bilerek gürültü çıkarırlardı. Bunun üzerine Bilal Habeşi, ezana başlamadan önce elini kulağına götürmeye başladı. Onu eli kulağında gören Müslümanlar duyamasalar da ezanın okunmakta olduğunu anlardı.
Atatürk'e yönelik "Kur'an'ı yasaklattı" iftiraları bir kez daha yalanlandı. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi imzalı belgede, ailenin çocuklara din kurallarını öğretmesinin bir görev olduğu ve her evde Kur'an bulunması gerektiği belirtiliyor.
1922 ve 1923'te yaptığı iki konuşmada "Allah birdir, büyüktür." demiştir. 1923 yılında kendisine armağan olarak Kur'an gönderilmesine "Bence kıymetini takdire imkân olmayan bu hediyeyi, en derin ve hürmetkâr din duygularımla muhafaza edeceğim." sözüyle teşekkür etmiştir.
Ama Anıtkabir'de Kur'ân-ı Kerim okunmayacağına ilişkin bir genelge var mı? Hayır yok." diyen Likoğlu, Anıtkabir'de Kur'an okunması önerisinde bulundu.
Yasak, 3 Mart 1924 tarihinde 430 numaralı yasayla başladı. Kanuna göre Arap harfleriyle yazılan kitaplar yasaklı hale geldi. Kur'an öğrenimi de 'Tevhid-i Tedrisat' uygulamasıyla kaldırıldı. Yasak, 1948 yılına kadar katıksız sürdü.
“Ezan bundan 88 yıl önce 18 Temmuz 1932'de yasaklandı. 18 yıl uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Rif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldı.
Bugün, Türk siyasi tarihinin karanlık sayfaları olarak hatırlanan tek parti döneminin en büyük zulümlerinden Türkçe ezanın kaldırıldığı gün. 16 Haziran 1950'de, Başbakan Adnan Menderes'in yoğun çabası ile sona eren Türkçe ezan işkencesi 18 yıl sürdü.
Ve Kur'an'ın tercümesine Kur'an denmez. Kur'an'ın bir harfine en az on sevap verilmesi, Allah kelamını tekrar etmenin karşılığında kullara bir İlâhî ihsandır. Tercüme, Allah kelamı olmadığından bu mana orada kaybolur.
Sözleri bizzat Hz. Peygamberin (s.a.s.) sünneti ile sabit olan ezan, dünyanın neresinde olursa olsun, Müslüman varlığının ve kimliğinin bir göstergesidir. Ezanın, Hz. Peygambere (s.a.s.) vahyedilip uygulandığı özgün şekliyle okunması gerektiği konusunda 15 asırlık bir gelenek ve ittifak söz konusudur.
Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” mânasında bir masdar olan ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri