En üst ligdekiler için yüzde 15, • En üst altı ıigdekiler için yüzde 10, • Diğer ligdekiler için yüzde 5, oranında vergi kesintisi yapılıyor.
Süper lig için yüzde 20 oranı geçerli iken, alt liglerde sporculara ödemeyi yapan kulüpler yüzde 10 ve yüzde 5 oranlarında vergi hesaplayarak vergi dairesine ödemekle yükümlüler.
Profesyonel sporcular, yıl içinde başka bir kulüp ile transfer sözleşmesi yapsalar, yani, kulüp değiştirseler dahi, yanılgıya düşülmemesi, 2022 yılında elde edilen ücret gelirleri toplamının, 880.000 TL'yi aşması halinde, bu gelirlerin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Sporcular için yeni vergi oranları
%15 uygulanan bazı oranlar, %20 yapıldı. Belli şartlarda gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü getirildi. Buna bağlı olarak, 2023 yılı için yıllık 1.900.000 TL'den daha fazla geliri olan sporcu yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi verecek ve ek vergi ödeyecek.
Bu futbol kulüplerimizin transfer ve bonservis gelirleri (futbolcu satış ve kiralama gelirleri) kurum kazancının bir unsuru olarak kurumlar vergisinin konusuna girmektedir. Ancak bu gelirler şartların sağlanması durumunda kurumlar vergisinden muaf olmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
PFSTT'de buna dair bir hüküm yer almayıp, bu konuda genel hükümlere gidilmesi gerekmektedir. A.Transfer (Bonservis) Ücreti: Transfer ücretini kısaca, futbolcunun başka bir kulübe transferi halinde hem futbolcuya hem de eski kulübüne ödenen ücret olarak tanımlayabiliriz.
Yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu'na göre Süper Lig'de oynayan futbolcular yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüplerde oynayan futbolcular ise yüzde 5 vergi ödüyor.
Kiralık futbolcular beğenilmediği durumda sözleşme bitiminde gönderilmekte, beklentileri karşılaması halinde sözleşmede satın alma opsiyonu varsa önceden anlaşılan tutar karşılığı futbolcunun kalıcı transferi mümkün olabilmektedir. Ya da kulüpler sporcuları tekrar kiralama yoluna gidebilmektedirler.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yer almasalar da profesyonel sporcuların sosyal güvenlik hakları vardır. Profesyonel sporcular 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında “hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar” 4/a sigortalısı olarak sayılmaktadır.
Fransa'da her oyuncu aldığı ücretin yüzde 40'ını vergi olarak ödüyor. Almanya'da ise futbolcuların ödediği vergi oranı yüzde 45.
Kulüpler kararın geri alınması için baskı yaptı, ancak istediklerini elde edemedi. İspanya'da yabancı futbolculara uygulanan vergi, yüzde 24'ten yüzde 43'e yükseltildi. 600 bin euronun üzerinde kazanan futbolcular, bu paranın yüzde 43'ünü vergi olarak ödemek zorunda kalacak.
Spor kulüpleri ve iktisadi işletmeleri kurum niteliğinde olduklarından gelir vergisi mükellefi değildirler.
Futbol oynamak caizdir.
Futbolcular tarafından alınan transfer parası helaldir. Bu parayla yardım yapılabilir. Kulüp namına futbol oynamak üzere kendini kiralayan kimsenin ücretini alması helaldir.
Bir Premier Lig futbolcusunun ortalama maaşı haftada 60,000 sterlinin biraz üzerindebu da yılda 3 milyondan fazlaya tekabül ediyor. Premier Lig futbolcuları en yüksek ücretli; alt bölümler çok daha az alır. Şampiyona ücretleri haftada 4,000 sterlinin biraz üzerinde, bu da yılda yaklaşık 200,000 sterlin.
Bu sezon ligde en çok kazanan 10 futbolcudan 4'ü Galatasaray, 4'ü Fenerbahçe ve 2'si ise Beşiktaş kadrosunda yer alıyor. Toplamda 11 futbolcu, 3 milyon euro maaş ücretini aştı. 12 futbolcu ise 2 ve 2.9 milyon aralığında maaş alıyor.
Lig Kulüpleri ve Amatör Liglerde yer alan kulüplerin futbolcu yetiştirme tazminatı 30.000,00 TL. Aynı doğrultuda FIFA RSTP'de ödenecek tazminatı hesaplamak amacıyla kulüpler dört kategoriye ayrılmaktadır. Eğitim maliyetleri her kategori için belirlenmekte ve bir oranlama yapılmaktadır.
(4) Tazminat kural olarak 23 yaşın doldurulmasına kadar futbolcunun profesyonel olarak yapacağı tüm transferlerinde ödenir.
Sporculara yapılan ücret ve ücret kapsamındaki ödemelerde diğer ücret gelirlerinin vergilendirilmesinden biraz farklılık göstermektedir. Sporcuların vergilendirilmesinde, artan oranlı gelir vergisi tarifesi yerine yapılan özel düzenleme gereğince sabit oranlı bir vergi tevkifatı söz konusudur.
Futbolda 27 Mayıs 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 311 sayılı Gelir Vergisi Tebliği ile yapılan düzenlemeler futbolda vergilendirme oranını Avrupa seviyelerine taşıdı. Bu düzenlemeye göre vergi oranları yüzde 15'ten, yüzde 40'a çıktı.
Futbolcu transferleri ve kiralamaları karşılığında kulüpler tarafından elde edilen gelirler ise bu madde kapsamında değerlendirilemeyeceğinden KDV'nin konusuna girmemektedir.
30 milyon euroyu bulan bonservis bedeliyle Fenerbahçe'den Real Madrid'e transfer olan Arda Güler, Türk futbol tarihinin en pahalı satışı oldu. Genç yıldızın maaşıyla ilgili ise bomba bir iddia ortaya atıldı. Arda Güler'in bonuslar hariç yıllık maaşının 8 milyon euro olduğu aktarıldı.
Fransız takımı Paris Saint-Germain, en pahalı transfer rekorunu Ağustos 2017'de, 222 milyon € bedeliyle aldığı Neymar ile elinde bulundurmaktadır.
20 milyon euro bonservis ücreti ile İspanyol takımına transfer olan 18 yaşındaki futbolcu, kulübün tarihinin bir parçası olmak istediğini dile getirdi. "Bir efsane olmak istiyorum" diyen Arda Güler sözlerine şöyle devam etti: "Bu kulüp tarihi boyunca birçok kupa kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri