Türkiye'nin birbirinden çok farklı coğrafyaya ve mevsim değişikliklerine sahip bulunması, bu bölgelerde yaşayan kişilerin hem halk kültürüne ve hem de bu engin kültürün bir alt dalı olan halk oyunlarına yansımıştır.
Bu oyunlar sanal dünya ile değil de dış dünyayla bağlantılı olarak mevsimlere göre de değişmeler gösterir. Yani her mevsimin kendine özgü oyunu vardır. Gelenek- sel çocuk oyunları, coğrafi ve kültürel olarak bazı bölgelerde farklılık gösterse de aşıladığı temel değer aynıdır.
Yöre oyunlarını kadın ve erkekler ayrı mekanlarda oynamaktadırlar.Halk oyunlarımız en az iki kişi tarafından oynanıp,kadınlarda bu sayı altıdan fazla olmaz. Oyunlar karşılıklı ve yön değiştirerek daire ve çizgi formunda oynanır. Oyunlar bireysel olup son ve komut veren gibi özel kişiler yoktur.
Türk halk oyunları oynanış formu bakımından dört ana temele dayanır; 1-daire biçiminde 2- yarım ay veya yarım yay biçiminde, 3- düz sıra biçiminde 4- karşılıklı iki düz sıra biçimindedir. Bu dizilerin başında topluluğu idare eden bir kişi bulunur.
İlgili 34 soru bulundu
Modern toplumlarda halk oyunları geçmişe özgü kültür değerleri olarak görülmektedirler. Kültürün gerçek anlamda yansıması olan halk oyunları, kültür mirası olarak kuşaktan kuşağa devredilmektedir. Halk oyunları işlev, içerik, estetik ve iletişim bakımından ait olduğu zamanın ve toplumun aynası olma özelliğini taşırlar.
Halk oyunlarıyla insanlar coşku ve sevinçlerini dile getirirler. Yine halk oyunları hareket, bolluk, kötülükten arınma, güç kazanma gibi hayatın özünü taklit eden yönüyle toplum üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Halk oyunları, çok eski ve genel bir oluşumdur. Bunlara “halk dansları” da denilmektedir. Halk oyunlarında esas, ritmik, gösterişli ve zaman zaman dramatik unsurlar taşıyan, ilk çıkış kaynağı bilinmeyen ve bu nedenle anonimleşmiş toplu veya bireysel bir dans biçimidir.
Sevinç, öfke, savaş, dayanışma, yakarış, dostluk, aşk, karşı cinsler arasında yakınlaşma gibi insanlık durumları bu danslarda canlandırılır. Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Halk Oyunlarını amacı çocuklarda müzik ve ruh duygusunu bedensel hareketler ile kazandırmak ve kendi kültürümüzün bir parçasını sevdirerek öğretmektir.
Türkiye'de 2022 yılında en çok oynanan video oyun istatistikleri açıklandı. Verilere göre, 2022'de en çok oynanan oyun CS:GO oldu.
Belirli Özelliklerine Göre Halk Danslarının Bölümlenmesi
Çünkü Anadolu'da kimi dans dalları bölgelere de adını vermektedir. Örneğin Ege, Batı Anadolu Zeybek Bölgesi; Orta ve Güney Anadolu Halay Bölgesi; Doğu Karadeniz Horon Bölgesi; Doğu Anadolu Bar Bölgesi; Trakya Hora Bölgesi adını almaktadır.
Yöredeki oyunlar genel halk oyunları türlerinden Zeybek, Güvende, Kaşık Oyunları ve Bengi sınıfına girmektedir.
Türk halk oyunlarının oluşumunda insanımızın kalıp davranışları da önemli bir etkendir. Kavgalar, savaşlar, hasat, vahşî hayvanlardan korunma, arazi anlaşmazlıkları, barış gibi olaylar bunlardan halk oyunlarına yansıyan birkaç örnek olarak gösterilebilir.
Dolayısıyla insanların yaşamış oldukları bölgelerde ki yaşam tarzları ile oldukça ilişkili olduğu önemli ayrıntılardan biridir. Haliyle geçmişten günümüze kadar yaşam içerisinde önemli yere sahip olan bazı donelerin de değişime uğramasıyla beraber halk oyunlarının da değişime uğraması kaçınılamaz bir durumdur.
Çocuklar, oyun yoluyla duyguları ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Oyun, çocukların hayal güçlerini aktif şekilde kullanarak, yaşadıklarını anlamlandırdıkları bir araçtır. Oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesine ve bizimle iletişim kurmasına da yardım eder.
Halk Oyunları, bir bireye estetik, yaratıcılık ve ritim duygusu (müzik kulağı) kazandırmakla birlikte, oynadığı yörenin kültürünü, giyimini, müziğini de kazandırır. Ayrıca bireyde bedensel, zihinsel ve motorsal gelişimi de destekler.
Ritim duygusunu geliştirir. Dikkatlerini daha kolay toplamalarını sağlar. Bireysel anlamda kendilerini ifade etme yetenekleri de artar. Aynı zamanda Halk oyunları, çocuklara estetik kazandırır, sanat duygularını pekiştirir.
Milli kültür denilen kültür değerleri de folklordan kaynaklanmaktadır. Türk folklorunun en önemli dallarından biri olan halk oyunları, halkımızın ortak duygularını taşıması itibarı ile millet olma özelliğini oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır.
Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Halay veya gövenk-govent'in yani topluluğun-dizinin başındaki kişiye “halay başı”, “goventbaşı” veya “baş oyuncu” denir. Halay başı veya goventbaşı olan kişeler, yöre oyunlarını çok iyi bilen ve topluluğu iyi idare eden kişilerden oluşur. Sondaki oyuncuya ise “poçik”, “son” veya “kuyruk” denir.
Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Oyun ve Oyunun Temel Özellikleri
Onlara göre oyun bir faaliyettir, bir çizgisi vardır. Bu çizgi esnasında gerilim, denge, salınım, birbirinin yerine geçme, zıtlık, çeşitleme, birbirine ekleme, ayrılma ve çözüm unsurları vb. özellikler bulunur.
Bunlar; Geleneksel Yöntem, Klasik Yöntem ve Bilimsel Yöntemdir.
Halk oyunlarımızın Türk Halk Kültürü'nün bir parçası olup, oyun-müzik-adım olarak öyküsünü anlattığı olayların bütününü ifade eden, ülkemiz halkının yörelere göre karakteristik özelliklerini taşıyan, yüzyıllardır süre gelen ve halkımızın yaşamının, duygu ve düşüncelerinin ifadesi olan kültürel bir birikimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri