İlk yıllar İlk uçağı Amerikan Curtiss imalatı 208 seri numaralı Kelebek adı verilen King Bird D-2 uçağı idi. Tanesi 25.555 dolara satın alınan çift motorlu uçak, sadece beş yolcu taşıyabiliyordu. Uçağın ilk seferi 3 Şubat 1933'te İstanbul'dan Eskişehir aktarmalı Ankara uçuşu olmuştur.
Nuri Demirağ'ın girişimi ile hayata geçirilen Nu.D.38, 79 yıl önce bugün tarihler 26 Mayıs 1944'ü gösterirken ilk yolculu uçuşunu gerçekleştirmişti. Çift motorlu uçak, İstanbul Yeşilköy'den havalandıktan sonra yaklaşık 1,5 saat süren uçuşun ardından Ankara'ya inmişti.
1933 yılında başlayan bir gökyüzü serüveni
Takvimler 20 Mayıs 1933'ü gösterdiğinde Devlet Hava Yolları İşletmesi adıyla gökyüzüyle buluştuk. Türkiye'nin ilk havacılarından Fesa Evrensev'in genel müdürlüğü üstlendiği bu dönemde filomuzda yalnızca 5 uçağımız vardı ve çalışan sayımız 30'dan azdı.
Wright kardeşler, havadan ağır sürdürülebilir ilk kontrol edilebilir ve motorlu uçuşu 17 Aralık 1903'te Kuzey Karolina Kill Devil Hills'te yapmıştır. Orville Wright tarafından yapılan 12 saniye süren ve 37 m'lik olan ilk uçuş sonradan çok ünlenecek bir fotoğrafla kayıt altına alınmıştır.
Türkiye'nin çok partili döneminin ilk muhalefet partisi olan Millî Kalkınma Partisi'nin de kurucusudur. Devrinin en zengin iş adamlarından biri olan Nuri Demirağ 1936 yılında bir uçak fabrikası kurma girişimine başladı.
İlgili 35 soru bulundu
Hatta gazetelerden "İsmet İnönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk Havalimanı'nın yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur.
6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri'de kuruldu.. 1950'li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..
Osmanlı göklerinde uçak, çok erken tarihlerde, 1911-12'lerde görünmeye başlar. Bunu bir tarafa koyup şu soruyu soralım: Mustafa Kemal hiç uçağa bindi mi? Hayır, hiç binmedi.
İlk yıllar
Uçağın ilk seferi 3 Şubat 1933'te İstanbul'dan Eskişehir aktarmalı Ankara uçuşu olmuştur.
Mehmet Fesa Evrensev (1878, İstanbul - 9 Nisan 1951, İstanbul), ilk Türk hava pilotu ve Türk Hava Yolları'nın ilk başkanıdır.
Türkiye'nin ilk havaalanı 1912 yılında İstanbul'da yapılmıştır. Ankara-İstan- bul arasında 1933 yılında hava ulaşımının başlamasından sonra yeni havaalan- larının inşaasına hız verilmiştir. Uçak ve yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı Atatürk havalimanıdır.
Pegasus; Esas Holding bünyesinde yer alan Grup Şirketleri'nden biridir. 2000 yılında bir girişim sermayesi olarak kurulan Esas Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Sabancı'dır. Esas Holding genç ve yenilikçi yapısıyla farklı bir çizgide ilerlemektedir.
Atatürk Havalimanı'nın olduğu alan olan Elmas Paşa Çiftliği'ni alarak orada uçuş alanı ve Gök Okulu işlerini hayata geçirdi. İlk yolcu uçağını bu fabrikada 1941 yılında imal etti. O dönemin en iyilerinden biri olarak kabul edilen ND-36 ve Nu.D.38 yolcu uçaklarını üretti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Muharip Uçağın adının "KAAN" olduğunu açıkladı.
Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem'in anlattığı hikayede Ankara'da kurulan uçak fabrikasının yaptığı kaliteli uçakların yurt dışından da talep gördüğü belirtilerek 1955 yılında Hollanda'nın verdiği siparişleri dönemin İşletmeler Bakanı'nın iptal ettirdiğini söyledi.
1968 yılı Rize doğumlu olan Bilal Ekşi, Lisans Eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden 1989 yılında mezun oldu.
Türk Hava Yolları (THY), Boeing'den aldığı ve tek katlıda dünyanın en büyük uçağı olan 777-300ER tipi yolcu uçağını Türkiye'ye getirdi.
En yüksek sıralamaya sahip Kuzey Amerika havayolu şirketi, geçen yıla göre dört sıra yükselerek 20. sıraya yerleşen Delta oldu. Türk Hava Yolları'nın altıncı ve Air France'ın yedinci sırada yer aldığı listede Avrupalı havayolu şirketleri biraz daha iyi performans gösterdi.
Almanya'da 1910 yılında son anda binmediği uçağın düşmesinin ardından bir daha hiç uçağa binmediği sanılan Atatürk'ün, uçakla üç kez gizlice İstanbul turu attığı öne sürüldü.
Günlerce yıpratıcı yurt gezilerine hep trenle ya da otomobille giden Gazi'nin, deneme uçuşu yapılırken, sırasını verdiği Romen subayın, uçağın düşmesi sonucu öldüğü, bu olaydan sonra hiç uçağa binmediği belirtildi.
Nuri Demirağ konuyu mahkemeye taşışa da dava THK lehine sonuçlandı. O dönem uçakların yurt dışına satılamaması için bir de kanun çıkarıldı. Bu nedenle sipariş alamayan fabrika, 1950'li yıllarda kapandı.
TOMTAŞ, Kayseri Uçak Fabrikası adı altında 1931'de yeniden açıldı.
Kayseri Uçak Fabrikası'nda 1932-1942 yılları arasında yaklaşık 200 adet uçağın üretimi tamamlanmıştır[33].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri