Filmi çektirdikten sonra lekelenme tarzında veya az miktarda vajinal kanama, hafif şiddette bel yada kasık ağrısı olabilir. Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Rahim filmi çekimi sonrasında lekelenme şeklinde hafif kanama olması ve orta şiddette ağrı olması beklenen bir durumdur. Adet gecikmesi veya adet düzensizliği HSG sonrasında karşılaşılan problemlerden biri değildir.
Eski teknikle veya C kollu olmayan röntgen cihazı ile rahim filmi (HSG) çekiminden sonra 1-2 gün sürebilen kanamalar olabilir. Bunun başta gelen sebebi rahim ağzına çengelli alet (tek dişli tenekulum) geçirilip çekilmesidir. Rahmin çengelle çekilmesi, rahme poz verdirmek içindir.
HSG testi sonrası neler olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Rahim filmi çekimi esnasında rahmin içerisine verilen sıvı çekimden sonraki günlerde rahimden dışarıya atılmaktadır. Bu da kahverengi bir akıntıya neden olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda kanama da görülebilmektedir. Bu durumda endişe etmek gerekmez.
Ağrınız olursa yazılan ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Rahim filmi sonrası 2 hafta ilişki olmasın. 2 hafta havuz, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından uzak durun. HSG çekilen ay kesinlikle gebe kalmayın, korunun.
İlgili 44 soru bulundu
HSG çekimi yapıldıktan sonra sonuç genellikle 1 hafta içinde sisteme yüklenmektedir. İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra hastanın duş almasında sakınca yoktur.
İşlem sırasında rahim ağzı az miktarda da olsa zorlandığından HSG sonrası 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon kullanmak sakıncalıdır, bunlardan kaçınmalısınız.
Filmi çektirdikten sonra lekelenme tarzında veya az miktarda vajinal kanama, hafif şiddette bel yada kasık ağrısı olabilir. Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Yumuşak aletler kullandığımız için rahim delinmesi riski kesinlikle yoktur. Yeni HSG tekniğinde kullandığımız C kollu dijital röntgen cihazı sayesinde radyasyon miktarı düşüktür ve zarar verebilecek seviyelerin çok altındadır.
Rahim filminden 1 ila 2 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
İlaçlı rahim filmi çekildikten sonra özellikle ilk gün içerisinde hafif kasık ve karın ağrıları olabilmektedir. Bu hafif ağrılar kendiliğinden bir iki gün içerisinde geçer.
Uygun şekilde tazyikli bir şekilde rahim içerisine gönderilen ilacın etkisi ile pıhtı ya da farklı nedenler ile tıkanmış tüplerin açılması da sağlanmaktadır. Böylece gebelik isteyen kadınların birçoğu HSG filmi çektirdikten sonra hamile kalabilmektedir.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Çekimde kullanılan radyasyon miktarı yumurtalarınızı etkileyebilecek seviyenin çok altında olduğundan HSG çekimi yapılan ayda korunmanıza gerek yoktur. Aynı ay hamile kalabilirsiniz.
Rahim filmi çekilmeden önce aç olarak hastaneye gidilmesine ihtiyaç yoktur. Anestezisiz yöntem kullanılacaksa yeme içme ile ilgili bir sınırlama bulunmuyor. Ancak anestezi kullanılacaksa genel olarak anestezi öncesi 6 saat kadar bir şeyler yenip içilmemelidir.
HSG çekiminin kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir. Rutin işlem sırasında açılmayan ancak yine de açılma olasılığının bulunduğunu düşündüğümüz bazı tüplere selektif salpingografi denen tüp açma işlemini uyguluyoruz.
Çekim yapıldıktan sonraki üç(3) iş günü sonra sonuçlar sisteme yüklenecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan kendi sonuçlarına ulaşabilecektir. Sonuç CD sini nüfus cüzdanlarıyla başvurarak Röntgen bölümü teknisyenlerinden talep edilebilirler.
Normal HSG Filmi
Öne doğru 45 derece eğik (antevert) uterus tenekulum ile çekilmediği halde tam karşıdan görüntülenmiş. Tüplerin içerisindeki sağlıklı mukoza kıvrımları birbirine paralel uzunlamasına çizgiler şeklinde net bir şekilde görülebiliyor.
Tüp tıkanıklığı
Tüplerin tıkalı olması ne ağrı, ne adet düzensizliği ne de başka bir belirtiye sebep olmaz.
Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya başladığı zaman ortaya çıkar. Döllenme sonrasında yumurta hücresi, rahim iç tabakasına doğru ilerler ve oraya tutunur. Bu süreç sırasında bazı kadınlarda hafif bir kanama veya lekelenme görülebilir.
Rahim Filmi Çekme Tekniği
İşlemden önce enfeksiyon olmaması için antibiyotik yapılır. Sonrasında da eğer ihtiyaç olursa ağrı kesici kullanılır. Hsg rahim ağzından kontrastlı ilacın verilerek rahim içi ve tüplerin x-ışını ile filmi çekilerek görüntülenmesi ile elde edilir.
HSG in 1 defa çekilmesi yeterlidir. Ama HSG sonrası enfeksiyon, ameliyat, doğum gibi olaylar olduysa rahim filminin tekrar edilmesinde fayda vardır. Çünkü önceki HSG de açık olan tüpler sonradan kapanabilir.
Anestezili rahim filminde anestezi nasıl yapılır? Anestezili rahim filminde hastaya damar yolu açılarak anestezik ilaç verilir. Bu şekilde rahim filmi çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri