Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına ait olan incir cinsinin içerdiği yaklaşık 800 tür içinde ticari önemli meyve veren tek bitkidir.
En iyi, kaliteli, olgun incir ise dağ inciri olarak bilinir. Aydın inciri nereden alınır? En iyi ve kaliteli incir Aydın bölgesinden alınır. Aydın'da organik olarak yetişen incirler daha tatlı, dayanıklı ve kalitelidir.
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Bardacık incirinin rengi sarılop incirine göre daha koyu renklidir. Koyu renkli olmasının nedeni ise bal oranı ve iç kısmının yoğunluğundan kaynaklıdır. Kabuk kısmı daha incedir. Farklı incir türlerine göre bardacık incirinin tat ve aroması daha ilgi çekicidir.
İlgili 41 soru bulundu
Taze incir, kuru incire göre daha fazla C vitamini, A vitamini ve beta-karoten barındırır. Kuru incir de taze incir de faydaları ile öne çıkan besinlerdendir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir. Bu meyvenin ağacı, bulunduğu ülkelerde kutsal ve bereketli kabul edilir.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Meyve Verim ve Hasat: Yediveren incir ağaçları, olgunlaşma süreçleri ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak değişen meyve verimine sahiptir. Genellikle olgunlaşan incir meyvesi, yumuşak dokulu ve tatlı bir iç kısma sahiptir. Olgunlaşan incirler, ağaçtan koparılarak kolayca toplanabilir.
Beyazlatılmış olarak satılan incirlerin üzerinde kimyasal ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
İlekleme Nedir? İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gerekir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme denir (Şekil 1).
Bizim için önemli olan ve asıl meyveleri oluşturan İyilop meyveleridir. Erkek incirlerde dişi incirler gibi bir yılda üç meyve verirler. Bunlarda Boğa, İlek ve Ebe meyveleridir. Erkek incir ağaçlarındaki ilek meyvelerinden çıkan sinekler dişi ağaçlardaki İyilop meyvelerini döller.
sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir. yemiş,arada bir de bardacık. incir filmlerde olur.
Sarılop İnciri
Kurutmaya en uygun incir çeşitlerinden biri olan Sarılop'un en iyi uyum sağladığı bölgeler Aydın ve İzmir. Küçük çekirdekli bir yapıya ve düşük nem oranına sahip Sarılop'un kabukları son derece incedir. Bu özelliği ile kurutma işlemi sırasında büyük avantaj sağlar.
İncirin küçük ve yeşil haline "incir kozağı" diyoruz burada.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir.
Haberler Tarım: İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı.
İncir meyvesinin içerisine giren dişi arı kendi yumurtalarını çiçeklerin içerisine bırakır. Bu yumurtalar ve polenler çiçek tanelerinin döllenmesini sağlar. Çiçekler yeterli sayıda tohum ürettikten sonra dişi arı incir meyvesinin içerisinde ölür ve incir içinde büyüyen yumrulara dönüşür.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır.
Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile canlılık ve zindelik sağlayan dikenli incir, pozitif enerjisi ile depresyon ve stresten uzaklaşmanızı destekler. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
Kaktüsgiller familyasında yer alan frenk inciri yayvan şekle sahip, üzeri dikenli ve yaprakları etli bir bitkidir. Farklı kesimlerde Mısır inciri, Hint inciri, Firavun inciri, Lap inciri, Dikenli armut, Kaynanadili ve Kaynanayumruğu olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri