Türkiye'de şu anda 6 binin üzerinde kabin memuru, diğer adıyla hostes ve steward (erkek kabin memuru) görev yapıyor. Önümüzdeki 3 yılda, hava yolu şirketlerinin büyümesi ve yeni havayolu şirketlerinin açılmasıyla bu sayının 12 bini geçeceği tahmin ediliyor.
THY KABİN MEMURU VE PİLOT ALACAK
2023 yılında 2 bin 600 kabin memuru ve bin 200 pilot alacaklarını açıklayan Ekşi, “2003'te bizim kabin memuru sayımız bin 579'du. 2022'ye geldiğimizde 8 kat büyüyerek 12 bin 841 kabin memurumuz var, halihazırda çalışan.
Bir Uçakta En az Kaç Kabin Memuru Bulunur? Uçakta bulunan kabin memuru sayısı uçak tipine göre 3-10 kişi arasında değişiyor. Her uçakta en az bir kabin amiri bulunmak zorundadır. Havacılık kurallarına göre her 50 yolcuya bir kabin memuru bulunması gerekir.
Türk Hava Yolları (THY), Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde üçüncü sırada yer alıyor ve güncel çalışan sayısı oldukça gittikçe büyüyor. 2023 Haziran sonu itibariyle THY'nin çalışan sayısı 31.294 kişiye ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 12'lik bir artışı yansıtıyor.
Bir süredir maaş zamları için devlet/sendika görüşmelerinin netice vermesi bekleniyordu. Peki 2023 yılı yeni asgari ücret ne kadar oldu? Yönetim Kurulu Başkanı'nın paylaştığı bilgilere göre Türk Hava Yolları'da en düşük personel maaşı, 26 bin 700 TL seviyesinde.
İlgili 27 soru bulundu
01.01.2023 tarihi itibarıyla uygulanan Evlilik Yardımı 2.000,00TL'dir.
Hostes maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.700 TL civarındadır.
Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.
Hosteslerin çalışma şartları
Ayda 8-100 saat arasında uçar. Senelik olarak ise 1000 saat ile 900 saat aralığında uçar.
Ortalama Kabin Memuru Maaşları şöyle: En Düşük Kabin Memuru Maaşları: 17.000 TL. En Yüksek Kabin Memuru Maaşları: 20.000 TL. Ortalama Kabin Memuru Maaşları: 18.000 TL.
Kabin memurları için daha önce yıpranma payı da göz önünde bulundurularak 55 yaş sınırı vardı. Emeklilik yaşı hesaplanırken yıpranma payı da hesaba katılarak hostesler 48 yaşına geldiklerinde emeklilik hakkı kazanıyordu. Günümüzde ise Türkiye'de kabin memurlarının emeklilik yaş sınırı 45 olarak belirlendi.
Kabin memuru olarak görev almak isteyen kadın adayların boylarının 160 ile 180 cm aralığında, erkek adayların boylarının 170 ile 190 cm aralığında olması gerekmektedir.
SON günlerde tedavüle giren bir şehir efsanesi var. Artık Türk Hava Yollan (THY) hosteslerine "türban" (ben başörtüsü demeyi tercih ediyorum) takmak serbest.
Buna ilave olarak, hosteslerin evlenmesine ve çocuk sahibi olmasına da izin yoktu. Uzun mücadelelerden sonra önce 1970'li yıllarda emeklilik yaşı sınırlaması kaldırıldı. 1980'li yıllarda ise evlenme yasağı sona erdi.
Hosteslik mesleği oldukça keyiftiği gibi zor ve riskli bir meslek grubudur.
Eski kabin görevlisi uçak tuvaletlerinin temizliğiyle ilgili, "Yaşanan yoğunluktan ya da başka önceliklerden dolayı uçak tuvaletleri her zaman derinlemesine temizlenmez. Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler.
Fakat Borçlar Kanunu'nda yıllık ücretli izin süresinin kıdem arttıkça artması gibi bir durum söz konusu değil. Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışanların yıllık izin süreleri 2 hafta ile sınırlı. Dolayısıyla hosteslerin kıdemi artsa da yıllık izin süreleri artmıyor.
Kabin görevlisi olmak için üniversite mezunu olmak şart değil. En az lise mezunu olmak yeterli. İyi derecede bir ya da iki yabancı dil bilmek tercih edilmek için önemli bir kriter.
Özellikle de hostes maaşları deneyimlerden ve kaç yıllık hostes olunduğuna göre değişiklik gösterir. Ortalama 2024 hostes maaşları 23 bin TL civarındadır. En düşük alan 17 bin TL, en yüksek alan 29 bin TL almaktadır.
Hostes olmak için en az lise mezunu olmak şartı bulunmaktadır. Bir çok havayolu firması, istihdam edecekleri hosteslere mesleki eğitim fırsatı sunmaktadır. Aynı zamanda üniversitelerin iki yıllık Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri önlisans programından mezun olarak da mesleğe adım atmak mümkündür.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü öğrencileri, 2 senelik eğitim hayatları boyunca iletişimden uçak teçhizatı bilgisini içeren derslere kadar oldukça geniş kapsamlı bilgiler alır. Öğrencilerin mezun olana kadar almaları gereken derslerden bazıları ise şunlardır: Diksiyon.
Yurtiçi direkt uçuşlarda Business Class, EcoFly, ExtraFly ve PrimeFly uçuş sınıflarının tümünde bagaj hakkı aşımlarında kilogram başına 12 Türk Lirası ödenmesi gerekmektedir. Yurtiçi aktarmalı uçuşlarda ise bagaj aşımı tutarı kilogram başına 18 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
2 yaşını doldurmuş tüm yolcularımız sadece kendi koltuklarında seyahat edebilirler. 2-12 yaş arası çocuğunuzun bileti için indirimden faydalanabilirsiniz.
Tazminat Miktarı
Avrupa Birliği'nin ilgili Tüzük maddesi doğrultusunda; 1500 kilometreye kadar olan tüm uçuşlarda: 250 Euro. 1500-3500 kilometre arası tüm uçuşlarda: 400 Euro. 3500 kilometreden fazla tüm uçuşlarda: 600 Euro.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri